El este medicul care vine în România lună de lună pentru a salva inimile copiilor aflate în pericol să nu mai bată

El este medicul care vine în România lună de lună pentru a salva inimile copiilor aflate în pericol să nu mai bată

Bianca Geica - Redactor Senior

În România se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformaţii congenitale cardiace pe an. 10% dintre aceştia reprezintă urgenţe neonatale și trebuie operaţi în prima lună de viaţă, iar 90% dintre ei trebuie operaţi până la vârsta de un an, altfel le este afectată grav calitatea vieţii şi durata de viaţă. Cel putin 400 de copii cu malformaţii congenitale cardiace rămân neoperaţi, insa, neoperati deoarece singurul centru specializat din ţară care efectuează astfel de intervenţii, cel de la Târgu Mureş, nu capacitatea necesară pentru a realiza intervențiile la toţi aceşti pacienţi, potrivit 360medical.ro.

Până de curând, părinții acestor micuți se vedeau nevoiți să caute opțiuni de tratament în străinătate. În prezent, însă, 95% dintre cazurile ce necesită chirurgie cardiovasculară pediatrică pot fi rezolvate în România, iar asta datorită medicului Youssef Tammam, chirurg cardiolog, care în urmă cu aproape 10 ani venea la București, la insistențele unor foști colegi și profesori de-ai săi, de la Facultatea de Medicină Carol Davila, pe care a absolvit-o în anul 1985. Potrivit Life.ro, aflase că Asociația Inima Copiilor a construit un centru modern de cardio-chirurgie pediatrică în cadrul Spitalului Marie Curie, însă nu exista o echipă care să-l facă funcțional.

Azi, dupa aproape 10 ani, Dr. Youssef Tammam spune că a reusit sa întregească aproape complet echipa și în fiecare lună vine din Italia (acolo unde este Director Medical Internațional al Grupului San Donato) sau din alte colțuri ale lumii unde operează, să îi ajute pe copilașii care au nevoie de el. Datorită medicului și a Asociației Inima Copiilor, astazi pot fi operați în jur de 500 de copii în centrele dedicate.

Foto: Facebook

„Noi, aproape de 10 ani, am ajuns să facem aici 95% din cazuri. 5% din cazuri nu le putem face aici, le trimitem la San Donato. Acolo sunt operați la fel cum sunt operați copiii italieni”, a declarat prof. Youssef în cadrul unei conferințe de presă susținută anul acesta, la Spitalul Marie Curie, potrivit rohealthreview.ro. Cu acest prilej, s-a semnat și actul adițional de prelungire pentru încă trei ani a Acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, Grupul San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România.

Cine este medicul Youssef Tammam și cum a ajuns în România

Potrivit Life.ro, dr. Youssef Tammam provine dintr-o familie religioasă din Siria. Are 12 frați, dintre care 5 sunt medici. Potrivit Enayati Medical City, centrul medical in cadrul caruia activeaza medicul de origine siriana, dupa ce a absolvit facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 1985, dr. Youssef Tammam a urmat rezidențiatul la Institutul Clinic Fundeni. Câțiva ani mai târziu, medicul a primit titlul de Doctor în Științe cu o lucrare despre chirurgia cardiacă pediatrică. În ultimii ani, medicul Youssef Tammam a operat cu succes peste 600 de pacienți adulți și peste 1.000 de cazuri de copii și nou-născuți cu malformații cardiace severe. Activitatea sa este legată de centre medicale de referință din Italia (San Donato), Siria, România (Institutul Clinic Fundeni, spitalul Marie Curie), Spania sau Monaco pentru cazuri complexe de chirurgie cardiovasculară.

Întrebat de jurnaliștii Life.ro de ce si-a ales meseria de medic, dr. Youssef Tammam a răspuns: „De când mă știu am vrut să fiu medic. Cred că nu aveam nici zece ani când vedeam că oamenii suferă, că oamenii sunt bolnavi. Pe vremea respectivă în anii ’60-’70, medicina nu era ceea ce este azi și vedeam că vecinii se îmbolnăvesc, că în familie rudele se îmbolnăvesc și simțeam că vreau să fac ceva pentru ei. Am trecut prin niște evenimente neplăcute în viață: am avut niște unchi care au murit de infarct cardiac, mai am un frate care a fost foarte bolnav și a fost la un pas de moarte… prin toate aceste aspecte am înțeles importanța sănătății în viața omului

(...)

În cultura orientală totul e legat de viață, de creație. Dumnezeu când face bine, îl face prin oameni, iar oamenii aceștia sunt dedicați acestei cauze, fie că dai 10 lei unui cerșetor la semafor, fie că salvezi viața unui om. Darul este de la Dumnezeu, noi suntem transmițători de bine, nu făcători de bine. Cel mai frumos lucru l-am văzut la Iisus Hristos care este simbolul luptei unui om împotriva morții. Să salvezi viața unui om și să-i fi alături atunci când suferă e cel mai frumos lucru”.

Medicul a explicat că avea 18 ani când a venit prima oară în România, după ce a aplicat la o bursă. „În 1978 era o prietenie și un acord de colaborare între România și Siria, se realizau niște schimburi culturale și se dădeau burse de studiu. Am aplicat la o bursă în România, am obținut-o și am venit în România să studiez medicina. Am făcut anul pregătitor la Bacău și din 1980 am început aici, la București, anul I la Facultatea de Farmacie și Medicină. Specializarea am ales-o în anul III de medicină, la profesorul Pop D. Popa, la Spitalul Fundeni și am început să lucrez de atunci. Lucram foarte mult și mă lăsau să intru în sala de operație. Am făcut o teză foarte importantă și foarte modernă la perioada respectivă, astfel încât am ales să rămân și să fac și specialitatea acolo. În timpul acesta m-am întors în Siria, am făcut chirurgie generală și apoi am revenit în România în 1987, unde am rămas până în 1993. În 1993 am plecat în Italia, dar în 1995 am susținut aici teza de doctorat și am terminat toate studiile.

(Specializarea mea era) pe cardio-chirurgie, dar m-am dedicat cardio-chirurgiei pediatrice. La vremea respectivă exista această specializare și profesorii Făgărășanu și Socoteanu erau printre cei mai buni. Erau două secții mari de cardio-chirurgie pediatrică în țară și se făcea această specializare asemenea practicilor din întreaga lume. Nu era destul, dar operau cel puțin 300 de copii pe an”, mărturiseste medicul, pentru Life.ro.

Foto: Facebook

În urmă cu aproape 10 ani, medicul a fost nevoit să părăsească Siria, după ce ridicase acolo un centru de cardio-chirurgie. Fiindcă avea loc războiul civil la vremea respectivă, acesta a decis să rămână în Italia, până când la un moment dat a fost chemat în România.

„Din nefericirea sirienilor, spre fericirea românilor, pe vremea când eu ridicasem un centru de cardio-chirurgie în Siria, a avut loc războiul civil în țara mea. Era foarte periculos să mai rămân, așa că am fost nevoit să mă întorc în Italia. La un moment dat, din vorbă în vorbă, menținând relațiile cu profesorii și colegii mei, unul dintre ei mi-a spus: „De ce nu vii să ne ajuți aici?”. Am răspuns: „Cu mare plăcere!”. Am venit aici în vizită, m-am dus la Ministerul Sănătății, la ministrul Nicolaescu și la doctorul Arafat și am spus: „Reprezint asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo și vă putem ajuta dacă aveți nevoie”. Arafat știa de centrul construit în urmă cu patru ani de Asociația Inima Copiilor și imediat mi-a spus de el: „Noi avem centrul deja făcut și dacă ați vrea să faceți ceva, ne-ar fi de ajutor”. Am venit imediat aici, am făcut o întâlnire cu doamna doctor Filip și cu doamna Matei, două doamne foarte amabile care m-au primit cu brațele deschise.

I-am cunoscut pe oamenii de la Inima Copiilor, am cunoscut spitalul, i-am cunoscut pe profesioniștii care lucrau aici și am văzut că e un teren fertil din toate punctele de vedere și merită să investești în el. Știam că este un drum lung, dar exista speranța că pot să fac ceva, nu că depun un efort în zadar. Puzzle-ul de care vorbeam la început avea câteva piese: Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo și Grupul San Donato din Milano (un grup foarte puternic care lucrează de 27 de ani cu România și a susținut foarte mult această specialitate aici), Inima Copiilor și oamenii de aici, de la Spitalul Marie Curie. Cu aceste piese toată lumea a crezut în noi, astfel încât și Ministerul Sănătății ne-a girat cu încredere și așa a ajuns să se completeze puzzle-ul. A fost extrem de dificil pentru că nu exista deloc personal. Clădirea era minunată, ultra modernă, la toate standardele la care ar fi dorit să lucreze orice cadru medical, dar nu era o echipă”, a explicat medicul, pentru Life.ro.

Acesta spune că în fiecare an se nasc cel puțîn 1.000 de copii cu malformații congenitale cardiace, dintre care în urmă cu 10 ani cel puțin 10% erau cazuri foarte grave și din acești 10% cel puțin 60-70% mureau.

„Acum cred că supraviețuiesc 90% din acești 10% (...) Nimeni nu a avut curajul să intervină și nimeni nu a vrut. Este o specialitate grea, este o muncă de echipă, de cel puțin 10-15 medici, plus încă vreo alte două de persoane, cel puțin, personal medical auxiliar (...) Noi, după aproape șapte ani de zile abia am reușit să completăm 70% din echipă”, a mai mărturisit medicul Youssef Tammam.

Citește întregul interviu pe life.ro.

Surse foto: facebook.com/asociatia.inima.copiilor

Surse articol: life.ro, 360medical.ro, rohealthreview.ro, enayatimedicalcity.ro

Articolul urmator
Bunicii care au grijă de nepoții lor ar putea primi o indemnizație până la 1.500 de lei pe lună
Bunicii care au grijă de nepoții lor ar putea primi o indemnizație până la 1.500 de lei pe lună

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară
    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară

    Spre finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 16 aprilie, prima lună plină a acestei primăveri, Luna Roz, va fi vizibilă. Întrucât stă sub semnul Balanței, ea...

    Este ultima lună în care voi încerca să mai rămân însărcinată...
    Este ultima lună în care voi încerca să mai rămân însărcinată...

    O femeie încearcă de mult timp să rămână însărcinată cu al treilea copil, însă nu reușește. Aceasta este ultima lună în care va încerca din...

    Aceasta este ultima lună în care voi încerca să rămân însărcinată. Am obosit!
    Aceasta este ultima lună în care voi încerca să rămân însărcinată. Am obosit!

    Gata! Aceasta este ultima lună în care încerc să rămân însărcinată. Și apoi am terminat. Voi bea câte pahare de vin voi vrea. Voi pierde, în...

    Am 9 copii și casa mea este lună! Nu există scuză pentru a nu face curat
    Am 9 copii și casa mea este lună! Nu există scuză pentru a nu face curat

    Louise are 9 copii, dar asta nu o oprește să facă zilnic ordine în casă. Femeia petrece în jur de 6 ore pe zi făcând curățenie în cele șapte dormitoare ale...

    O familie cu doi copii poate duce un trai decent la oraș cu 4200 lei pe lună. Asta spun autoritățile. Care este însă realitatea?
    O familie cu doi copii poate duce un trai decent la oraș cu 4200 lei pe lună. Asta spun autoritățile. Care este însă realitatea?

    Anul trecut, specialiștii din cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții au calculat că o familie ce trăiește în mediul urban și care are doi copii ar putea duce un...

    4 ZODII puternic influentate de Luna plina in Rac. Frustari si eliberari! Vezi daca e si zodia ta pe lista
    4 ZODII puternic influentate de Luna plina in Rac. Frustari si eliberari! Vezi daca e si zodia ta pe lista

    Luna plina in Rac a avut loc pe 17 ianuarie 2022, dar efectele sale inca se resimt. Pregateste-te pentru drama ta preferata de pe Netflix cu o cutie de servetele la indemana pentru ca prima...

    Zodiile care ies câștigătoare la loteria vieții în luna ianuarie! Fac schimbări care le vor aduce liniște și noroc
    Zodiile care ies câștigătoare la loteria vieții în luna ianuarie! Fac schimbări care le vor aduce liniște și noroc

    În prima lună a anului 2025, patru sunt zodiile care trag la sorți biletul câștigător. Norocul în afaceri, liniștea sufletească, armonia în relații și iubirea...

    6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali
    6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali

    Există momentul perfect pentru a aduce copilul pe lume? Se pare că da! Luna septembrie este răcoroasă și plină de bunătăți, iar bebelușii născuți în această lună vor fi...

    © 2025 Qbebe