Recent, medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre cazurile de gripă la copii și i-a sfătuit pe părinți să nu intre în panică, ci să se asigure că fac tot ce le stă în putință pentru a sănătatea micuților lor. Ba chiar a recomandat ca pe lângă o alimentie bogată în fructe și legume, să nu neglijeze mișcarea în aer liber, extrem de importantă pentru o imunitate crescută!
Mișcarea în aer liber, iarna, este benefică pentru copii!
Părinții sunt tot mai îngrijorați pentru sănătatea copiilor lor, mai ales că în acest moment există în circulație trei tipuri de infectari respiratorii - virusul gripal, virusul sincițial respirator (VSR) și COVID-19. Medicul pediatru Mihai Craiu spune, însă, că nu trebuie să ne îngrijorăm, mai ales că numărul cazurilor de gripă și viroză este în scădere. În această perioadă au fost 100.000 de noi cazuri de viroze respiratorii şi cazuri de gripă, mai puține faţă de acum o săptămână, când s-au înregistrat 140.000 de cazuri.
„Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să nu intrăm în panică, nu ajută la nimic, iar cei foarte mici simt toată această agitație a părinților și sunt sâcâiți”, spune Mihai Craiu, potrivit Adevărul.
Legat de gravitatea unei triple infecții, cu gripa, VSR si COVID-19, medicul spune că „în principiu este cam la fel, că le ai pe toate trei sau numai unul. Diferențele foarte mari sunt de evoluție clinică și de potențial, de complicații, sunt date de abilitățile acelui organism”.
Acesta le mai recomandă părinților că pe lângă o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume, să se asigure că cei mici fac mișcare în aer liber. Mihai Craiu spune că mișcarea în aer liber este elementul miraculos care susține imunitatea copiilor.
„Elementul-miraculos care face diferența este mișcarea în aer liber pentru copilul de grădiniță, care chiar trebuie să se miște, și dacă trebuie să dăm ceva, există dovezi numai pentru vitaminele C și D, și date cu sfatul medicului, nu haotic sau că ni se pare că ar avea copilul un fel de deficit”, a explicat pediatrul.
„Ne îmbolnăvim de la virusuri, bacterii, paraziți, de la musafiri nedoriți în corpul nostru care intră prin căile aeriene. În cazul unei clase, care este cu ușile și ferestrele perfect închise, ca să nu ne tragă curentul, concentrația de particule mici care pot căra virusurile sau bacteriile pe care noi le scoate din căile aeriene, prin actul respirator normal, pe măsură ce avansăm în oră, după 10, 20, 50 de minute este din ce în ce mai mare. Probabilitatea de a lua o doză infectantă, de orice fel de musafir nedorit, este cu atât mai mare cu cât durează mai multe ore de geam închis”, a mai spus medicul, conform aceleiași surse.
Surse foto: Freepik
Surse articol: Adevarul.ro