Ce este glucomannan
Glucomannanul reprezintă o fibră solubilă, extrasă din rădăcina plantei konjac, întâlnită în țări precum Taiwan, China, Coreea sau Japonia. Această plantă are o rădăcină compusă aproape în întregime din fibre și, pentru a deveni comestibilă, este mai întâi uscată și apoi transformată într-o pulbere fină. O linguriță din această pulbere conține 4 g de fibre care, odată ce vin în contact cu lichidele, dobândesc o consistență de gel. Așa se explică de ce glucomannanul este utilizat adesea și ca agent de îngroșare pentru diverse preparate, precum supe, creme, budinci ori sosuri. Totodată, are și proprietăți higroscopice, reținând apă de până la de 50 ori greutatea sa.
Pulberea de konjac este folosită în China de peste 2000 de ani pentru ameliorarea unor afecțiuni dermatologice, dar și în caz de astm, de hernii etc. În același timp, este utilizată și pentru a accelera procesul de vindecare a arsurilor sau pentru atenuarea tusei. Începând cu secolul al-VI-lea e.n, pulberea de konjac a început să fie tot mai căutată și în Japonia, fiind considerată un produs medicinal.
Pe de o parte, glucomannanul este valorificat pentru obținerea suplimentelor alimentare sub formă de capsule, de tablete, de pudră sau de bomboane. Pe de altă parte, fibra glucomannan se găsește în produse specifice tradiției culinare asiatice, precum tăițeii shirataki, orezul din konjac, pastele din konjac, topping-urile de jeleu de konjac etc.
Beneficiile glucomannan
Contribuie la scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL)
- Boală arterială coronariană: arterele coronare sunt cele care hrănesc miocardul, adică mușchiul inimii. Din pricina acumulării de colesterol, arterele coronare se îngustează, iar sângele nu mai poate să circule normal;
- Boală cerebrovasculară: grup de afecțiuni care intervin la nivel cerebral în cazul în care sunt afectate vasele de sânge ce irigă creierul;
- Boală arterială periferică: survine în situația în care artele periferice se îngustează. Aceste artere au rolul de a transport sângele de la inimă către restul corpului;
- Anevrism aortic: apare în cazul în care diametrul aortei crește cu peste 50% față de dimensiunea normală. Aorta reprezintă un vas de sânge ce pleacă din partea stângă a inimii și transmite sângele de la aceasta către restul organismului.
Consumul de glucomannan diminuează riscul de acumulare a colesterolului „rău” pentru că stimulează activitatea enzimei 7-hidroxilază, de care este nevoie pentru sinteza acizilor biliari. În același timp, glucomannanul se atașează de acești acizi în sistemul gastrointestinal și grăbește eliminarea lor prin materiile fecale. Acest proces scade nivelul grăsimilor din sânge și susține reducerea nivelului colesterolului LDL.
Stimulează scăderea nivelului de zahăr din sânge
La fel ca alte fibre solubile, glucomannanul încetinește procesul de golire a stomacului și, în plus, scade ritmul de absorbție a glucozei la nivel intestinal. În aceste condiții, crește absorbția nutrienților în intestinul subțire, îmbunătățindu-se și sensibilitatea la insulină. Aceasta din urmă se referă la capacitatea organismului de a funcționa eficient pentru a reduce nivelul glucozei.
Îmbunătățește sănătatea tractului gastrointestinal
Glucomannanul este binevenit și pentru că este un prebiotic valoros, favorizând creșterea numărului de bacterii „bune” din intestine, precum lactobacilii și a bifidobacteriile, responsabile de prevenirea dezechilibrelor microflorei intestinale. Acest tip de dezechilibre pot conduce, de exemplu, la sindromul intestinului iritabil, manifestat mai ales prin crampe abdominale și prin alternanța dintre diaree și constipație.
Un aport ridicat de prebiotice nu este util doar pentru îmbunătățirea sănătății florei intestinale, ci și pentru:
- Reducerea nivelului de colesterol „rău”;
- Scăderea riscului de boli cardiovasculare;
- Diminuarea inflamațiilor din organism;
- Scăderea riscului de obezitate;
- Îmbunătățirea echilibrului hormonal.
Susține procesul de slăbire
Pe lângă adoptarea unei diete cât mai echilibrate și implicarea în diverse activități fizice, altă măsură pe care o poți lua pentru a scăpa mai rapid de kilogramele în plus este să iei suplimente alimentare pe bază de glucomannan. Astfel de suplimente sunt binevenite întrucât:
- Oferă un aport redus de calorii;
- Încetinesc procesul de golire a stomacului, ceea ce crește sațietatea;
- Reduc absorbția proteinelor și a grăsimilor.
Potrivit unui studiu apărut în „Medical Science Monitor”, suplimentele alimentare cu fibră glucomannan, alături de o dietă care să nu furnizeze, zilnic, mai mult de 1200 calori, asigură scăderea în greutate.
Pentru a beneficia de efectele glucomannanului în lupta cu kilogramele nedorite, este ideal să-l consumi înainte de mese ca să te simți sătulă pentru mai mult timp.
Maca: beneficii și proprietăți
Când este recomandat să iei glucomannan
Poți opta pentru glucomannan dacă te regăsești în oricare dintre următoarele situații:
- Ai un nivel ridicat al colesterolului „rău”;
- Ai diabet de tip 2;
- Suferi din pricina constipației;
- Ai surplus ponderal;
- Te confrunți cu sindromul metabolic, adică ai cel puțin oricare trei dintre următoarele probleme de sănătate: un nivel ridicat al colesterolului „rău”, al trigliceridelor, al glicemiei, hipertensiune arterială, obezitate abdominală.
Glucomannan: efecte adverse
Pudra de glucomannan și capsulele cu glucomannan sunt în general sigure, cu condiția să nu le iei pe o perioadă mai mare de 3-4 luni. În schimb, tabletele cu glucomannan pot fi periculoase atât pentru adulți, cât și pentru copii, în condițiile în care, în cazuri rare, produc blocaje intestinale sau la nivelul gâtului. Aceste riscuri sunt mai mari la persoanele cu anomalii la nivelul esofagului sau intestinelor. De aceea, dacă ai dificultăți de înghițire, dacă esofagul este îngustat sau dacă ai obstrucție intestinală, nu trebuie să folosești deloc glucomannan. În plus, pentru a te asigura că suplimentele alimentare cu glucomannan nu te pot pune în pericol, este indicat să le iei cu cel puțin 1-2 pahare de apă.
Anumite persoane care consumă glucomannan pot ajunge să se confrunte cu diverse manifestări nedorite, cum ar fi balonări, flatulență, crampe abdominale și/sau diaree.
Dacă intenționezi să recurgi la suplimente alimentare cu glucomannan, consultă-te neapărat cu un medic, mai ales dacă ai diabet și urmezi un tratament cu medicamente care scad nivelul glicemiei.
Cum se administrează corect glucomannan
Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: pentru a se evita disconfortul digestiv, glucomannanul trebuie administrat, inițial, în doze mici. Spre exemplu, se recomandă să începi cu 1-3 g pe zi. Pe măsură ce organismul se obișnuiește cu acest tip de fibră, poți lua, pe o perioadă de 3 luni, câte 3-4 g glucomannan pe zi. Dacă ai diabet de tip 2 și un nivel ridicat al colesterolului „rău”, medicul îți poate recomanda să iei câte 3,6-10,6 g glucomannan pe zi.
La recomandarea medicului pediatru, copiii pot lua zilnic câte 2-5 g glucomannan, sub formă de capsule sau de pudră, cu condiția ca perioada de administrare să nu depășească 4 luni.
Nu uita că fibra glucomannan reduce absorbția medicamentelor administrate pe cale orală. Din acest motiv, este preferabil să-ți iei medicamentele cu 1 oră înainte de a consuma glucomannan sau la 4 ore de la administrarea acestuia.
Pentru că nu are miros și nici un anumit gust, pudra de glucomannan poate fi adăugată fără probleme într-un smoothie pe care să îl savurezi dimineața. Când alegi pudra, ai grijă să te orientezi către un produs de calitate, 100% pur, fără aditivi.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, Image by pressfoto on Freepik, youtube.com
Surse articol: abc-dia.ro, clevelandclinicwellness.com, draxe.com, drugs.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, pharmacist.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, rxlist.com, sfatulmedicului.ro, verywellhealth.com, verywellfit.com, webmd.com