Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

Mariana Voinea

Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra sănătății și dezvoltării armonioase. Iată de ce trebuie să îți ții copilul în brațe ori de câte ori ai ocazia.

Ajuns la adolescență și la maturitate, copilul are nevoie în continuare de îmbrățișări, de dovezi de iubire și de atașament din partea părintelui său. Chiar dacă de la o anumită vârstă copiii încep să devină reticenți la îmbrățișări, la săruturi în public, în sinea lor au nevoie de afecțiune la orice vârstă. Iar îmbrățișările și atașamentul copiilor față de părinți aduc beneficii uimitoare asupra dezvoltării armonioase a micuțiilor. Așadar, indiferent de vârstă, copilul tău va avea nevoie de îmbrățișare caldă.

„Îmbrățișarea aduce o stare de bine, în special copiilor”, este o afirmație plină de înțeles și de emoție transmisă de prințesa Diana, după care ar trebui noi părinții, să ne ghidăm. Îmbrățișările sunt armele secrete ale adulților care pot calma copiii în orice situație, doar ținându-i la piept, oferindu-le tot sprijinul de care au nevoie, iar copiii, la rândul lor, auzind bătăile inimii celor care le-au dat viață, automat vor manifesta o stare de bine, de relaxare, simțind iubirea și căldura celuilalt.

Beneficiile îmbrățișării copiilor

Îmbrățișarea nu este altceva decât o formă prin care o persoană își arată afecțiunea, dar puțini cunosc beneficiile acestui gest tandru.

1. Îmbrățișarea face ca relația părinte-copil să fie una trainică

O îmbrățișare caldă are rolul de a elibera anumiți hormoni în corp și anume dopamina, serotonina și oxitocina, cu un impact pozitiv asupra stării de spirit. Ceea ce înseamnă că îmbrățișarea va face ca relația dintre părinte și copilul să devină mai trainică, iar copilul va recunoaște mult mai ușor mirosul părintelui. Ally, mama a cinci copii, susține că a realizat importanța îmbrățișării abia după ce s-a supărat foarte rău și a țipat la una din fiicele ei, pentru ca mai apoi să meargă după ea în camera în care stătea singură și să-i ofere o îmbrățișare, gest care a restabilit conexiunea dintre cele două imediat.

2. Îmbrățișarea crește nivelul de oxitocină în organism și îmbunătățește starea de sănătate a inimii

femeie se joaca cu copil pe canapea

Este bine cunoscut faptul că hormonul numit oxitocină crește în timpul îmbrățișărilor, reducând inflamația, vindecând rănile și alungând chiar durerile. Pe de altă parte, efectul calmant al oxitocinei scade numărul bătăilor inimii pe minut și tensiunea arterială, aducând aceste valori la normal. De aceea, este ideal să îți îmbrățișezi copilul atunci când tu ești supărat/ă sau el este supărat/ă.

3. Îmbrățișările ne fac copiii mai deștepți, mai încrezători în forțele proprii și reduc stresul

Contactul piele pe piele stimulează creierul copiilor și le îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare. Conform studiilor efectuate de psihiatrii la Universitatea Washington, îmbrățișările ocazionale ale părinților către copii le stimulează acestora dezvoltarea intelectuală. Totodată, aceste gesturi au rolul de a crește stima de sine a copiilor și de a elimina stresul din viața lor, mai ales în situații în care nu găsesc soluții de rezolvare.

4. Îmbrățișează-ți copilul pentru a reducere tantrumurile și pentru a preveni anxietatea și depresia

femeie cu copil in brate

De multe ori, copiii dezvoltă tantrumuri, semn că au emoții pe care nu le pot exprima în sufletul lor. Îmbrățișarea devine o formă de comunicare perfectă, ajutând copilul să se calmeze și reglându-i emoțiile. Totodată, conform Asociației Psihologilor Americani, copiii pot dezvolta depresie și anxietate dacă nu primesc suficientă atenție și iubire de la părinți. Așadar, îmbrățișați-i cât de des puteți pe cei mici.

De ce trebuie sa iti imbratisezi copilul. Beneficiile imbratisarii pentru sanatatea umana

5. Îmbrățișarea este benefică pentru sănătatea fizică și dezvoltă sentimentul de empatie al copiilor

Atunci când primește îmbrățișare sinceră de la mama sau de la tata, copilul învață ce înseamnă empatia și învață să recunoască sentimentele celor din jurul tău sau celor apropiați. Din punct de vedere fizic, îmbrățișările îmbunătățesc imunitatea copiilor, deoarece presiunea exercitată pe pieptul lor în timpul îmbrățișării stimulează glanda numită timus, responsabilă de producerea de celule albe și de îndepărtare a infecțiilor.

6. Îmbrățișările aduc fericirea în familie

mama imbratiseaza copilul

Nu în ultimul rând, datorită hormonilor care sunt eliberați în timpul unei îmbrățișări, copiii se vor simți iubiți, relaxați și în siguranță, ceea ce aduce multă armonie și fericire în familie.

Ce efecte are asupra stării de sănătate a copilului faptul că nu este îmbrățișat de către părinți?

mama cu copil in brate

Dacă părinții nu arată suficientă afecțiune copilului atunci când este cazul, acesta se va transforma într-un adolescent și un adult care va avea probleme în a-și identifica propriile emoții și în a dezvolta empatia față de ceilalți. De asemenea, acești copii se vor transforma în adulții care vor avea dificultăți în relațiile personale la maturitate sau care au tendința de a rămâne în relații toxice, unde nu sunt tratați în mod corespunzător.

O stimă de sine scăzută este un alt efect al lipsei îmbrățișărilor în copilărie, dar și neîncrederea, pe care copiii o vor dezvolta mai târziu în viață, este tot o repercursiune a lipsei afecțiunii și îmbrățișărilor.

Cu cât îmbrățișăm copilul mai mult, cu atât dezvoltarea sa este mai spectaculoasă

Nu forța copilul să te îmbrățișeze!

copil bucuros ca este imbratisat de mama

Chiar dacă îmbrățișările au efecte beneficia asupra stării fizice și psihice, dar mai ales emoționale a copilului, acesta nu trebuie să fie forțat să îmbrățișeze ori de câte ori părintele dorește. Stabilește anumite limite și întreabă-ți copilul, mai ales dacă a depășit vârsta adolescenței, dacă dorește să fie îmbrățișat sau nu.

Această formă de afecțiune vine ca o terapie, atât ca pentru adult, cât și pentru copil, dar nu trebuie să vină sub nicio formă în mod forțat. Cu această ocazie, vă puteți învăța copiii cum să spună nu sărutărilor și îmbrățișărilor forțate de la ceilalți adulți, rude sau nu. Astfel îi veți învăța ce înseamnă conceptul de consimțământ și când trebuie să și-l dea.

Copiii au nevoie de îmbrățișări scurte de câteva secunde pentru a se simți mai bine, după o perioadă mai grea. Vă puteți îmbrățișa copiii și la vârste mai înaintate, nu numai în copilărie, dar doar cu acordul lor și în intimitatea căminului, pentru a nu se simți rușinați în public.

În cazul în care copilul nu apreciază îmbrățișările strânse, nu trebuie să insistați asupra acestui aspect, ci este necesar să îi oferiți un gest de afecțiune într-un mod cât mai lejer posibil, cu multă căldură, gentilețe, respectându-i spațiul personal și nivelul de confort.

Mai presus de toate, îmbrățișați-vă copilul la orice vârstă pentru că numai așa va ști că este iubit!

Surse foto: pexels.comunsplash.com

Surse articol: momjunction.com

Articolul urmator
3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului
3 greșeli minore ale părinților care afectează grav stima de sine a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mi-am îmbrățișat copilul când a plecat la facultate. Nu am știut că este pentru ultima dată
    Mi-am îmbrățișat copilul când a plecat la facultate. Nu am știut că este pentru ultima dată

    Durerea pierderii unui copil în prima lui zi la facultate este sfâșietoare. Mama încearcă să împărtășească povestea tragediei pentru a se împăca cu...

    Bebe la modă: C&A îți prezintă preferințele vestimentare ale acestui an
    Bebe la modă: C&A îți prezintă preferințele vestimentare ale acestui an

    Ținem cont de tendințe atunci când vine vorba de haine pentru bebeluși? Bineînțeles, dar cu o singură condiție: când vine vorba de haine la modă pentru bebelușul...

    Copilul își ține mâneca de la bluză în gură sau „mestecă” creionul? Ce se află, de fapt, în spatele acestui comportament
    Copilul își ține mâneca de la bluză în gură sau „mestecă” creionul? Ce se află, de fapt, în spatele acestui comportament

    Bebelușii și copiii mici bagă tot felul de lucruri în gură, pentru a le explora textura, pentru a se calma, dar și atunci când le ies dinții. Această etapă ar trebui să...

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

    Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este frecvent întâlnită în rândul copiilor și adolescenților,...

    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

    Dacă micuțul tău este agitat, plânge, sau are o criză de furie care pare că nu se mai termină, probabil crezi că o soluție ar fi să-l închizi în camera lui,...

    Mindfulness pentru copii: cum să-l înveți pe cel mic să practice acest obicei
    Mindfulness pentru copii: cum să-l înveți pe cel mic să practice acest obicei

    Mindfulness reprezintă practica de a trăi în momentul prezent cu deschidere și curiozitate. Uite care sunt beneficiile acestui obicei și cum poți să-l înveți pe cel mic...

    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură
    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură

    În 2024 astrologii prevăd pentru fiecare zodie în parte, în care nativii formează o familie, atât evenimente foarte benefice, cât și puncte de cotitură și...

    © 2025 Qbebe