Simptomele obezitatii la copii
Cauzele obezitatii la copii
Exista o serie de factori care de obicei combinati sporesc riscul aparitiei obezitatii la copii:-principalul factor este dieta: in mod evident, daca este bogata in alimente cu multe calorii, produse de panificatie si snacks-uri, pot conduce la ingrasare. In plus, cati copii pot rezista tentatiei de a consuma sucuri, bomboane si deserturi, toate cu continut extrem de mare de zahar?
- lipsa activitatii fizice: copiii care nu efectueaza exercitii fiizice nu pot arde caloriile accumulate si prin urmare au o predispozitie pentru a se ingrasa. Privitul la televizor si jocul pe calculator reprezinta activitati care nu aduc niciun beneficiu in acest sens.
- istoricul familial: daca persoanele din familie sunt supraponderale si copilul poate dezvolta aceasta tendinta deoarece va trai intr-un mediu in care se consuma alimente nesanatoase si este incurajata lipsa activitatii fizice
- factori pshilogici: unii copii sunt mai sensibili la probleme emotionale (cum este stresul sau chiar plictiseala) si pot avea tendinta sa manance compulsiv, copiind uneori comportamentul parintilor
- factori familiali: daca avem tendinta de a cumpara alimente nesanatoase cum sunt: snacks-uri sau chips-uri, copiilor le este in acest mod usurat accesul la astfel de produse
- factori socio-economici: alimentele procesate, semipreparate sunt de multe ori mai accesibile financiar decat cele proaspete
Diagnosticul obezitatii la copii
Utilizand o formula de calcul simpla, pe baza inaltimii si greutatii, medicul poate calcula Indicele de Masa Corporala al copilului care va indica daca este supraponderal sau nu. Acesta trebuie coroborat cu curba ponderala a copilului pentru a determina daca copilul se incadreaza in medie. Din pacate aceste calcule nu pot evidentia masa musculara sau cea osoasa a copilului, care in unele cazuri poate fi mai mare decat a altor copii cu aceleasi caracteristici.Trebuie de asemenea ca medicul sa ia in considerare obiceiurile alimentare, istoricul familial si eventualele probleme de sanatate (cum este diabetul), nivelul de activitate fizica. Analizele de sange impuse in cazul obezitatii la copii includ nivelul de colesterol, un test al glicemiei si alte teste pentru a evidentia eventualele dezechilibre hormonale care pot afecta greutatea copilului.
Complicatii ale obezitatii la copii
Obezitatea copiilor poate conduce la o serie de complicatii deloc de neglijat, cum sunt: diabetul de tip 2 (este cauzat de o alimentatie deficitara), sindromul metabolic (o afectiune care poate conduce la tensiune ridicata, glicemie ridicata, colesterol ridicat, grasime abdominala in exces), astm sau alte probleme respiratorii (din cauza excesului de greutate, functionarea plamanilor este deseori afectata), probleme de somn (apnea de somn o problema extrem de grava) si pubertate sau menstruatie precoce (din cauza dezechilibrului hormonal din organism).Complicatiile de natura sociala si emotionala sunt la fel de importante. Astfel, copiii obezi pot prezenta un respect de sine scazut si o inclinatie spre agresivitate deoarece sunt marginalizati de colegi/prieteni, probleme comportamentale si de invatare (sunt mai anxiosi si nu au aptitudinile sociale ale copiilor cu greutate normala, avand tendinta de a se izola de colectivitate), depresie (isi pierd interesul pentru activitatile uzuale, dorm mai mult si plang adesea).
Tratamentul obezitatii la copii
Tratamentul copiilor obezi este diferentiat in functie de varsta si de problemele medicale asociate. Daca excesul ponderal nu este o problema hormonala, tratamentul presupune in primul rand modificari in alimentatia copilului si cresterea nivelului de activitate fizica.Tratamentul pentru copiii sub 7 ani are ca scop mai degraba mentinerea greutatii decat scaderea in greutate. Aceasta "strategie" permite copilului sa adauge centimetri in inaltime si nu greutate corporala, conducand la scaderea IMC in timp. Totusi, pentru unii copii obezi mentinerea greutatii se poate dovedi la fel de dificila ca slabirea.
Tratamentul pentru copii peste 7 ani are ca scop pierderea in greutate in ritm lent, dar constant (0,5 kg pe saptamana pana la 0,5 kg pe luna in functie de starea de sanatate a copilului).
Preventia obezitatii la copii
Iata cativa pasi care trebuie urmariti pentru a reusi sa ne ajutam copilul in aceasta incercare:-cand facem cumparaturi, sa alegem fructe si legume. Biscuitii si prajiturile sunt bogate in zahar si grasimi. Este important sa retinem ca nu trebuie sa folosim mancarea ca recompensa sau ca pedeapsa.
- sa limitam aportul de sucuri deoarece nu ofera o valoare nutritionala adecvata in raport cu numarul de calorii pe care il contin. Ele pot conferi si o senzatie de plenitudine.
-sa respectam un program de mese alaturi de intreaga familie, in comparatie cu mancatul in fata televizorului sau al calculatorului care trebuie descurajat (acestea conduc la mancat pe fuga fara a constientiza cantitatea de alimente ingerate)
-sa limitam numarul de iesiri la restaurant, in special la cele de tip fast food datorita alimentelor nocive prezente in meniul acestora
-sa incurajam activitatea fizica, fie ca e vorba de o plimbare in parc sau cu bicicleta, orice tip de activitate fizica este binevenit pentru arderea caloriilor. Putem gasi o multime de activitati care sa le placa copiilor si pe care le putem desfasura alaturi de ei in aer liber. Daca dorim ca cei mici sa aiba un organism sanatos, trebuie ca si noi sa participam in mod activ, dovedindu-ne un exmplu demn de urmat
- sa limitam activitatile sedentare de tip privit la televizor sau jucat pe computer la maxim 2 ore pe zi.
Exista si varianta tratamentului medicamentos, dar acesta este destinat doar copiilor mai mari de 12 ani si, din cauza efectelor adverse pe care le poate prezenta pe termen lung (in cresterea si dezvoltarea copilului), nu este recomandat de medici, ca si cel chirurgical care poate reprezenta doar o solutie temporara, in lipsa unui mod de viata sanatos, excesul ponderal fiind posibil sa revina.
In plus, este important sa efectuam vizite constante la medic, pentru a evalua permanent IMC-ul. Daca dorim ca copilul sa aiba o silueta normala, este bine sa avem grija si la modul in care aratam noi, deoarece servim intotdeauna drept exemplu. Trebuie sa evitam confruntarile cu cei mici pe teme de mancare, gen dulciuri, pentru a nu conduce la asocieri care nu sunt de dorit. Nu in ultimul rand este important sa-i incurajam si sa incercam sa subliniem intotdeauna aspectele pozitive si, mai ales, sa fim rabdatori pentru ca un stil de viata sanatos se dobandeste in timp.
Surse:
www.mayoclinic.com
www.parenting.com/health-guide/childhood-obesity/causes
http://children.webmd.com/guide/obesity-children