Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament

Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vergeturile reprezintă o formă de cicatrizare a pielii și se dezvoltă când pielea se întinde brusc. În urma acestui proces, structurile care o susțin, adică elastina și colagenul, se rup. Pe măsură ce pielea se vindecă, vergeturile încep să fie vizibile. Când apar pentru prima dată, ele pot fi, în funcție de culoarea pielii tale, roz, maronii, albăstrii, în nuanțe de mov sau roșii. Despre acestea din urmă poți afla detalii în articolul de mai jos, astfel încât să știi ce ai de făcut pentru ca vergeturile să se estompeze cât mai mult și să te bucuri de o piele sănătoasă și frumoasă.

Ce sunt vergeturile roșii

Acest tip de vergeturi, numite și „striae rubrae”, sunt rupturi sau leziuni care se produc dacă pielea unei persoane se întinde rapid pentru a putea ține pasul cu un proces de creștere. Potrivit unui studiu apărut în „Journal of the European Academy of Dermatology & Venereology”, vergeturile roșii sunt cele care apar în stadiul acut de producere a leziunilor/rupturilor de la nivelul dermei, fiind aplatizate și așezate perpendicular pe direcția liniilor elastice. Derma reprezintă stratul mijlociu al pielii. 

Experții din cadrul „Asociației Americane de Dermatologie” atrag atenția asupra următorului aspect: vergeturile roșii pot genera mâncărimi în faza acută și, uneori, sunt ușor ridicate. Pe măsură ce încep să devină albicioase, nu este exclus să dobândească aspectul unor „șanțuri” pe piele.

femeie care si-a ridicat bluza pentru a-si privi vergeturile cu lupa

Zonele de pe corp în care se formează, de obicei, vergeturile roșii sunt:

  • Abdomenul;
  • Șoldurile;
  • Coapsele;
  • Fesele.

De ce apar vergeturile roșii

Există numeroase cauze responsabile de apariția vergeturilor roșii, ca de exemplu:

  • Fluctuațiile de greutate: când te îngrași mult într-un interval scurt, se creează presiune asupra pielii. Aceasta trebuie să se întindă ca să se adapteze creșterii masei corporale. În același timp, și când slăbești brusc pielea este supusă unei presiuni și se pot dezvolta vergeturi;
  • Puseurile de creștere: vergeturile intervin pe fondul dezvoltării substanțiale a corpului, când pielea trebuie să „țină pasul” atât cu un ritm accelerat de creștere în înălțime, cât și cu câștigul în greutate;
  • Creșterea rapidă a masei musculare: anumite activități fizice, cum ar fi culturismul, favorizează vergeturile din pricina mușchilor care se dezvoltă mult într-o perioadă scurtă;
  • Istoricul familial: persoanele care au rude cu vergeturi prezintă un risc ridicat de a se confrunta și ele cu așa ceva; 
  • Tratamentul pe bază de corticosteroizi: aceștia se folosesc, de exemplu, în tratarea bolilor autoimune, reacțiilor alergice, erupțiilor cutanate etc. Dacă sunt folosiți pe termen lung, corticosteroizii conduc la numeroase efecte nedorite. Printre acestea se numără și creșterea în greutate, urmată de întinderea semnificativă a pielii. Inclusiv utilizarea topică a hidrocortizonului crește riscul de subțiere a pielii și de vergeturi;
  • Prezența unor boli: de pildă, sindromul Cushing sau sindromul Ehlers-Danlos afectează pielea și pot provoca și vergeturi. Sindromul Cushing este generat de expunerea corpului la prea mult cortizol, iar printre simptomele acestei boli se regăsesc și vergeturile roz, roșiatice sau mov de pe stomac, sâni, coapse, șolduri sau axile. În ceea ce privește sindromul Ehlers-Danlos, acesta afectează țesuturile conjunctive și conduce la fragilizarea pielii, la întinderea ei excesivă, la vânătăi și vergeturi;
  • Mărirea sânilor: dacă recurgi la o asemenea procedură chirurgicală, pielea din zona pieptului se întinde mult. În acest context, pot surveni vergeturi și la nivelul sânilor;
  • Sarcina: generează fluctuații de greutate importante, în special în cel de-al doilea și în cel de-al treilea trimestru. În aceste condiții, mai ales pielea din zona abdomenului, de pe coapse și de pe șolduri poate fi afectată de vergeturi.

femeie insarcinata care sta pe pat , tine in mana un pahar cu apa si isi priveste abdomenul

Cum tratezi vergeturile roșii

Vergeturile roșii se estompează în timp, devenind albicioase. Chiar dacă nu se poate vorbi despre nicio metodă care să ducă la dispariția completă a vergeturilor, anumite tratamente le atenuează semnificativ. Iată câteva exemple:

Aplicarea unor creme 

Retinolul, un derivat din vitamina A, reduce aspectul neplăcut al vergeturilor și le face mai puțin vizibile, întrucât accelerează procesul de regenerare a celulelor pielii. Spre exemplu, în cazul vergeturilor se pot utiliza creme ce conțin un tip de retinol numit tretinoin. Produsele care conțin tretinoin se eliberează doar cu prescripție medicală, prin urmare, trebuie să te adresezi unui medic dermatolog. 

În același timp, o soluție pentru atenuarea vergeturilor sunt și cremele pe bază de acid hialuronic. Medicii din cadrul „Asociației Americane de Dermatologie” insistă asupra ideii că, pentru a fi cât mai eficiente, cremele cu acid hialuronic trebuie aplicate încă de la apariția primelor vergeturi. Dacă vergeturile sunt mature, rezultatele dorite pot întârzia să apară.

În cazul în care încerci mai multe creme și niciuna dintre ele nu își dovedește eficiența, stai de vorbă cu medicul dermatolog pentru ca acesta să-ți recomande alte tratamente, cum ar fi terapia cu laser sau microdermabraziunea.

Terapia cu laser

Este o terapie non-invazivă, nedureroasă, ce se bazează pe energia luminii pentru a repara și pentru a regenera celulele pielii. Beneficiile terapiei cu laser sunt, și în cazul vergeturile roșii, următoarele: 

  • Stimularea producției de colagen pentru repararea și regenerarea celulelor;
  • Realizarea drenajului limfatic: în aceste condiții, inflamațiile se reduc mai rapid;
  • Îmbunătățirea circulației sanguine în zona în care se aplică terapia;
  • Accelerarea proceselor de vindecare a pielii.

femeie tanara zambitoare, stand intinsa pe pat in timpul unei sedinte de terapii cu laser dintr-un cabinet de dermatologie estetica

La fel ca în cazul oricărui tratament, și în cazul terapiei cu laser există anumite riscuri, ca de exemplu:

  • Inflamații;
  • Decolorarea pielii;
  • Sângerări;
  • Cicatrici;
  • Cruste. 

Pentru a reduce oricare dintre riscurile enumerate, adresează-te unui medic dermatolog cu experiență în terapia cu laser. 

Microdermabraziunea

Cu ajutorul unor cristale, microdermabraziunea acționează asupra stratului de la suprafața pielii, diminuând roșeața vergeturilor și creând impresia că pielea este mai netedă și mai catifelată. La fel ca terapia cu laser, și microdermabraziunea este o procedură non-invazivă și netoxică, dar trebuie realizată de către un medic dermatolog, într-un cabinet de specialitate.

În general, o ședință de microdermabraziune durează între 30-60 de minute, pielea se poate înroși ușor, însă roșeața dispare la câteva ore de la tratament. Numărul ședințelor de microdermabraziune depinde de severitatea vergeturilor, cele mai bune rezultate obținându-se în cazul celor care nu sunt foarte pronunțate. În schimb, când vergeturile sunt accentuate, medicul dermatolog poate să recomande o îmbinare între microdermabraziune și un peeling chimic sau un tratament topic pe bază de retinoizi.

Peelingul chimic

Acest tratament implică aplicarea unei soluții acide pentru îndepărtarea celulelor moarte sau distruse. Peelingul chimic îmbunătățește textura și tonusul pielii, ceea ce este binevenit pentru diminuarea aspectului dezagreabil al vergeturilor roșii. În funcție de severitatea acestora și de recomandarea unui medic dermatolog, se poate recurge, de exemplu, la:

  • Peeling cu acid glicolic: oferă o exfoliere blândă în cazul în care se începe cu o concentrație de acid glicolic de 30%. După aceea, pe măsură ce pielea se familiarizează cu el, concentrația poate crește la 50%;
  • Peeling cu acid tricloracetic: are ca scop exfolierea controlată a straturilor pielii. Pe parcursul unui tratament cu acid tricloracetic, poți sesiza o ameliorare a vergeturilor atât în ceea ce privește mărimea, cât și profunzimea acestora. 

Dezavantajul tratării vergeturilor cu peelingul chimic este că pielea poate avea nevoie de o perioadă îndelungată pentru o vindecare completă. Astfel, așteaptă-te ca zonele tratate să rămână roșii câteva zile sau chiar câteva săptămâni. Cu toate acestea, perioada de recuperare este mai scurtă când peelingul chimic nu vizează straturile profunde ale pielii. 

Tratamentul vergeturilor roșii la copii

În cazul copiilor, vergeturile se pot remarca în perioada pubertății, când pielea se întinde mai mult ca de obicei pe fondul creșterii accelerate. Ele nu sunt nici dureroase, nici dăunătoare, atenuându-se treptat, însă nu ajung niciodată să dispară complet. 
Deși vergeturile sunt inestetice, în special în faza lor acută, când sunt roșii, medicii dermatologi nu recomandă, pentru adolescenți, un tratament pentru a le combate. Se întâmplă așa întrucât procesul de creștere continuă și în adolescență. De aceea, nu este exclus să apară noi vergeturi, chiar dacă se recurge la una dintre procedurile enumerate mai sus. 
Nu se poate vorbi despre luarea unor măsuri care să îți garanteze 100% că nu te vei confrunta, la un moment dat, cu vergeturi. Cu toate acestea, riscul de a nu te simți în largul tău din pricina lor se diminuează dacă te străduiești să ții cont și de sfaturile de mai jos: 

Îți controlezi permanent greutatea

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a preveni dezvoltarea vergeturilor este să-ți menții o greutate sănătoasă. În acest scop, orientează-te către o dietă echilibrată, evită excesele alimentare și nu uita să faci zilnic mișcare. În situația în care sesizezi că, în ciuda unor astfel de măsuri, iei rapid în greutate sau slăbești brusc, adresează-te cât mai repede unui medic. 

Mizezi pe o dietă variată și bogată în nutrienți valoroși

Anumiți nutrienți contribuie la o piele sănătoasă, catifelată și elastică. Bucurându-te de o bună elasticitate a pielii, scad și șansele ca vergeturile să apară. 
Printre nutrienții care nu trebuie să îți lipsească din dietă dacă vrei să ai o piele de invidiat se numără:
  • Vitamina A: se regăsește, de exemplu, în alimente precum cartofii dulci, morcovii, ouăle, spanacul, pepenele galben, mango etc.;
  • Vitamina C: prezentă mai ales în citrice, în ardei grași, în căpșuni, în roșii, în kiwi etc;
  • Vitamina D: cele mai bune surse sunt peștele, produsele lactate, ciupercile, alimentele fortificate;
  • Vitamina E: se găsește în alimente cum ar fi migdalele, uleiurile vegetale, semințele de floarea-soarelui, dovleacul, avocado etc;
  • Acizii grași Omega-3: ajută pielea să se mențină tânără și suplă. Dintre alimentele care sunt sursă de Omega-3 fac parte, de pildă, peștele, semințele de chia, semințele de in, uleiul de cânepă, uleiul de in sau de soia;
  • Zincul: joacă un rol semnificativ în formarea colagenului. Printre alimentele care oferă zinc se numără, de exemplu, nucile, semințele, cerealele integrale, carnea roșie, scoicile, lintea etc;
  • Proteinele: la fel ca zincul, proteinele sunt esențiale pentru formarea colagenului. Încearcă să consumi atât alimente care sunt sursă de proteine de origine vegetală, cât și alimente ce furnizează proteine de origine animală.

diverse alimente sanatoase pe fundal negru

Utilizezi produse pentru protecție solară 

Radiațiile solare au impact negativ asupra structurii de colagen și elastină, ceea ce mărește riscul de formare a vergeturilor. De aceea, nu uita să aplici un produs pentru protecție solară cu aprox. 30 de minute înainte de expunerea la soare. În plus, când stai la soare, aplică produsul ales la fiecare 2 ore.

Ai grijă să te hidratezi 

Hidratarea este vitală pentru a preveni uscarea pielii și pentru a reduce riscul de apariție a vergeturilor. Ca să te asiguri că te hidratezi pe parcursul întregii zile, ia în calcul și aceste sfaturi: 

  • Încearcă să ai tot timpul apă la îndemână;
  • Dacă nu te atrage prea mult apa simplă, adaugă câteva picături de lămâie sau de lime;
  • Străduiește-te să bei un pahar mic cu apă din oră în oră;
  • Bea apă înainte, în timpul și după o sesiune de exerciții fizice;
  • Când simți că ți se face foame, bea un pahar cu apă: dacă îți este într-adevăr foame, nu o să te simți pe deplin în largul tău nici după ce bei apă;
  • Consumă zilnic alimente cu conținut ridicat de apă: spre exemplu, printre acestea se numără castraveții, roșiile, salata verde, merele, pepenele, piersicile, dovleceii.

Dacă fumezi, renunță la acest obicei

Pe de o parte, fumatul reduce fluxul sanguin spre piele, privând-o de oxigenul necesar pentru a se repara și pentru a se regenera. Pe de altă parte, fumul de țigară face parte dintre radicalii liberi, provocând distrugerea fibrelor de colagen și elastină.

Faci zilnic mișcare

Un program zilnic de exerciții fizice împiedică surplusul ponderal și fluctuațiile semnificative de greutate, ceea ce scade riscul de formare a vergeturilor. Mai mult decât atât, când faci mișcare, circulația sanguină se intensifică, iar pielea primește oxigenul și nutrienții de care are nevoie pentru producția de colagen.  

grup de femei tinere la o sesiune de exercitii stretching

Chiar dacă, pentru a preveni sau pentru a reduce vergeturile, poți fi tentată să folosești acasă produse precum uleiul de migdale, untul de cacao sau uleiul de măsline, trebuie să știi că, până în momentul de față, nu există dovezi științifice pentru a le susține eficiența. De aceea, în cazul în care vergeturile ocupă suprafețe întinse pe corpul tău, consultă-te cu un medic dermatolog pentru ca acesta să-ți recomande cele mai adecvate metode pentru atenuarea aspectului lor dezagreabil. 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, youtube.com, Image by Freepik

Surse articol: aad.org, familydoctor.org, healthline.com, kidshealth.org, mayoclinic.org, mayoclinichealthsystem.org, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, onlinelibrary.wiley.com, sfatulmedicului.ro, smoothsynergy.com, stretchmarks.org, webmd.com

Articolul urmator
Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament
    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament

    Operația de cezariană poate fi o experiență dificilă și, uneori, picioarele umflate pot adăuga la disconfortul postoperator. Hai să înțelegem de ce se întâmplă...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    © 2024 Qbebe