Vergeturile pe sâni: tot ce trebuie să știi despre ele

Vergeturile pe sâni: tot ce trebuie să știi despre ele

Bianca Geica - Redactor Senior

Foarte multe femei au vergeturi pe sâni. Lipsa elasticității pielii, creșterea rapidă în greutate sau pierderea rapidă a kilogramelor, sarcina - aceștia sunt principalii factori care determina apariția vergeturilor pe sâni care, din păcate, generează mai multe complexe decât cele apărute în alte zone.

Dacă te numeri printre femeile cu vergeturi pe sâni, cu siguranță informațiile pe care le vei citi mai jos îți vor fi de ajutor. Hai să aflăm împreună de ce apar vergeturile pe sâni, care sunt cauzele și factorii de risc, ce putem face pentru a preveni apariția lor și cum se pot trata sau estompa. 

femeie care isi acopera sanii cu mainile

De ce apar vergeturile pe sâni?

Temutele vergeturi pe sâni apar atunci când au loc schimbări bruște care duc la întinderea pielii. De exemplu, creșterea sau scăderea bruscă în greutate, sarcina - aproape toate femeile însărcinate observă apariția vergeturilor pe sâni în această perioada, din cauza pielii care se întinde pe măsură ce sarcina avansează și fătul se dezvoltă, scăderea elasticității pielii care se întâmplă odată cu înaintarea în vârstă sau folosirea cremelor sau administrarea medicamentelor care scad nivelul de colagen din piele.

Mai există și alți factori care pot provoca apariția de vergeturi pe sâni, precum predispoziția genetică, dereglări hormonale, intervenții chirurgicale pentru mărirea sânilor, obezitatea sau tulburări genetice, precum sindromul Marfan sau Cushing.

Vergeturile pe sâni pot apărea la orice vârstă, sub forma unor dungi sau șir de dungi, poziționate paralel pe piele. Ele pot fi vergeturi albe sau roșii, nu sunt dureroase și nici periculoase pentru sănătate, principalul lor dezvantaj fiind acela că sunt inestestice.

Vergeturi roșii pe sâni

Culoarea roșiatică a vergeturilor este dată de dilatarea vaselor capilare cauzată de ruperea fibrelor de colagen. Vergeturile roșii sau roz, uneori purpurii, sunt vergeturi recente, încă în faza incipientă, deci e momentul perfect pentru a încerca să le tratezi pentru a nu le da timp să devină albe, permanente. 

Vergeturi albe pe sâni

Vergeturile albe sunt vergeturi mature, lipsite de pigment, care de regulă nu dispar complet, ci pot fi doar ameliorate cu tratamentele adecvate. Tranziția de la vergeturi roșii la vergeturi albe se datorează, în mare parte, contractării vaselor de sânge, care lasă doar grăsimile de sub piele vizibile, ceea ce face că din culoarea roșie să se estompeze în alb.

Din păcate, vergeturile albe nu dispar de pe corp, indiferent de creme, tratament sau proceduri. Există totuși tratamente care pot diminua aspectul lor, astfel încât să fie cât mai puțin vizibile, însă ele nu vor dispărea complet pentru că profunzimea lor atinge, în majoritatea cazurilor, toate straturile pielii.

Vergeturi pe sâni în timpul sarcinii. Cum le previi și cum le tratezi

Începând cu săptămânile 6-8 de sarcina, vei observa cum sânii încep să se mărească și cum continuă să crească în volum pe toată durata sarcinii. Venele devin tot mai vizibile, mameloanele devin mai proeminente, iar inesteticele vergeturi încep încet-încet să își facă apariția pe sâni.

Din păcate, vergeturile nu iartă pe nimeni. Aproximativ 90% dintre femeile care au fost însărcinate au avut vergeturi, acestea devenind tot mai vizibile începând din cea de-a șasea luna de sarcina, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

femeie insarcinata care isi aplica crema pentru vergeturi in sarcina

De regulă, vergeturile pe sâni în timpul sarcinii se prezintă sub forma unor dungi roșii, care se pot atenua dacă îți hidratezi foarte bine pielea pe perioada sarcinii și după naștere. Asta înseamnă să bei suficientă apă, să adopți o alimentație sănătoasă și echilibrată și să îți masezi bine pielea.

Ai mare grijă în cazul în care te gândeșți să folosești creme pentru masarea sânilor! Cere întotdeauna sfatul medicului tău înainte să folosești o crema sau loțiune anti-vergeturi pe sâni și asigura-te că produsul respectiv poate fi folosit, fără probleme, în timpul sarcinii sau alăptării. Alege creme bio și naturale pentru îngrijirea și hrănirea pielii.

Cum pot fi prevenite vergeturile pe sâni

Întotdeauna este mai bine sa previi decât sa tratezi, iar din fericire, vergeturile pot fi prevenite. Dacă primele soluții care îți vin în minte sunt cremele care promit minuni pentru pielea ta, află că nu trebuie să te bazezi numai și numai pe ele.

Alături de produsele potrivite, este important să te hidratezi corespunzător în așa fel încât pielea să nu își piardă elasticitatea, să adopți o alimentație cât mai echilibrată și cât mai sănătoasă (atât cât se poate) și ideal ar fi să faci și exerciții fizice, mai ales exerciții pentru fermitatea sânilor. Uite un exemplu:

Tratamente pentru vergeturi pe sâni

Dacă vergeturile sunt încă roșiatice, deci recent apărute, poți încerca să lupți împotriva lor cu anumite tratamente, care sigur îți sunt la îndemână:

Masaj pentru vergeturi

Masajul pentru vergeturi crește fluxul sanguin și stimulează producția naturală de colagen. Cu ajutorul unei creme hidratante, eventual pe baza de aloe-vera sau chiar cu o crema special concepută pentru estomparea vergeturilor, masează-ți ușor sânii, circular, timp de 30 de secunde.

Exfoliere

Exfolierea contribuie la îndepărtarea celulelor moarte și a impurităților, dar și la stimularea fluxului sanguin. Exfolieaza-ți delicat sânii cu ajutorul unui burete special conceput pentru exfolierea blanda a pielii sau folosește un scrub special destinat exfolierii sânilor. Nu face asta zilnic, pentru că sânii se pot irita.

Îți poți face singură acasă un scrub delicat pentru piele, din zahăr brun și puțin ulei de măsline. Masează blând pielea câteva minute, apoi îndepărtează scrub-ul cu apă caldă și aplică o crema hidratanta pe sâni.

Unt de shea sau de cocos

O piele afectată de vergeturi, are nevoie de foarte multă hidratare pentru a-și recăpăta echilibrul și elasticitatea, iar printre cele mai recomandate produse sunt cele pe bază de unt de shea sau de cocos. Sunt bogate în vitamina E, care hidratează pielea în profunzime și o hrănește, ameliorând aspectul vergeturilor.

Creme anti-vergeturi

Dacă vergeturile tale sunt proaspăt apărute, ele pot fi estompate cu ajutorul cremelor speciale, care de regulă conțin un mix de ingrediente ce ajută la ameliorarea aspectului cicatricitilor și la redobândirea elasticității pielii. Cercetează bine piața înainte să cumperi o cremă anti-vergeturi, iar dacă ești însărcinată sau tocmai ai născut și alăptezi, întreabă medicul înainte să aplici orice produs pe sâni.

femeie care isi aplica crema pe sani

Există și alte tratamente pentru estomparea vergeturilor, însă vorbim de tratamente clinice, recomandate de medicul dermatolog. Acesta va determina stadiul în care se află vergeturile și în funcție de asta îți va recomanda tratementul potrivit. În general, se poate recurge la:

  • microdermoabraziune - o procedură dermatocosmetică non-invazivă de peeling mecanic superficial al epidermei, care stimulează diviziunea celulară, microcirculația, precum și sinteza de colagen. Această procedura implică folosirea unui dispozitiv special care suflă cristale mici pe piele. Aceste cristale îndepărtează cu blândețe un strat fin de piele și încurajează dezvoltarea unui nou strat de piele mai elastic;
  • tratament cu IPL (lumină intens pulsată) - o procedură care încurajează creșterea producției de colagen și elastină. Din păcate, însă, tratamentul cu IPL este recomandat în cazul vergeturilor noi, roșiatice, care abia și-au făcut apariția pe piele;
  • tratamentul cu laser fracționat cu CO2 rămâne unul dintre cele mai eficiente tratamente împotriva vergeturilor, îmbunătățind aspectul pielii cu până la 60%. Acest tratament acționează prin distrugerea straturilor profunde ale pielii deteriorate, regenerând pielea sănătoasă. Tratamentul cu laser trebuie efectuat numai la recomandarea medicului și pot fi necesare mai multe ședințe.

Ai vergeturi pe sâni? Reține că o piele bine hidratată și atent îngrijită contribuie la prevenirea apariției vergeturilor. Cunoști și alte metode pentru prevenirea sau ameliorarea vergeturilor de pe sâni? La tine ce a funcționat?

Surse foto: istockphotos.com

Articolul urmator
9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    © 2025 Qbebe