Informații importante despre vergeturi
Vergeturile constituie o neplăcere des întâlnită la nivelul epidermei; sunt o formă de cicatrizare a corpului, în special în rândul femeilor, datorându-se rupturii pielii. Este vorba practic de o întindere rapidă și excesivă a pielii, asociată cu o creștere/scădere în greutatea corpului, observată frecvent în timpul pubertății sau când apare câștigul ponderal specific sarcinii. Pielea umană este compusă din 3 straturi: epidermă, dermă și țesutul subcutanat. Stratul dermei se poate rupe uneori și își pierde elasticitatea, conducând la o cicatrizare decolorată a pielii cunoscute sub denumirea de vergeturi. Acestea apar inițial ca niște dungi sau linii roșii, texturate inegal. În funcție de vechimea semnului de la vergetură aceasta poate dobândi o colorație roșu închis sau argintiu.
Pot fi observate pretutindeni pe suprafața corpului, dar cel mai adesea pe abdomen, coapse, fese, sâni și partea superioară a brațelor, unde o cantitate mare de grăsime este depozitată.
Cauze pentru apariția vergeturilor
Hormonii glucocorticoizi sunt responsabili pentru dezvoltarea vergeturilor deoarece provoacă leziuni epidermei, împiedicând fibroblastele să formeze fibre de colagen și elastină, extrem de importante pentru creșterea rapidă a pielii. Astfel apare o lipsă de material de susținere, odată ce pielea se întinde și apare ruperea la nivelul epidermei.
Vergeturile pot apărea atât la bărbați, cât și la femei. Deși de obicei femeile sunt cel mai afectate ca urmare a sarcinii, și bărbații se confruntă cu această problemă a pielii, în cazul creșterii în greutate precum și în puseele de creștere (specifice adolescenței). Mai pot apărea și în urma utilizării în exces de creme cu cortizon, sindromului Cushing și sindromului Ehlers-Danlos.
Studiile din domeniu sugerează că un procent de 70% dintre fete și 40% dintre băieți sunt afectați de vergeturi în itmpul adolescenței.
Ce sunt vergeturile roșii
Vergeturile roșii pot avea și o colorație violacee și apar inițial în locurile unei piele este supusă unui stres. Prin urmare dobândește o culoare roșii sau violetă. În timp, dar și în funcție de culoarea și tipul de piele, se estompează dobândind o culoare albă sau argintie. Vergeturile roșii denotă de obicei o vechime mai mică de un an și sunt mai ușor de tratat deoarece pielea se află încă în proces de vindecare.Din punct de vedere medical, vergeturile roșii sunt cunoscute cu termenul striae rubra. Au un aspect ridat și de bandă striată și sunt adesea ieșite în relief. Odată cu trecerea timpului, vergeturile roșii se tranformă în vergeturi maroniu negricios sau mov și în final dobândesc culoarea albă.
Ce sunt vergeturile albe
Vergeturile albe cu lipsă de pigment sau hipopigmentate conduc la aspectul de vergeturi albe sau argintii care sunt cunoscute drept vergeturi mature. Termenul medical pentru acestea este striae distensae alba. Această etapă în care vergeturile se maturează și devin albe indică faptul că colagenul se amestecă cu fibre de elastină anormal de subțiri, dar este incapabil să se alinieze complet. Fibrele normale de elastină sunt încă absente. Această tranziție de la vergeturi roșii la vergeturi albe se datorează eventual contractării vaselor de sânge, care lasă doar grăsimile de sub piele vizibile, ceea ce face ca din culoarea roșie să se estompeze în alb.
Principala diferență dintre vergeturile roșii și cele albe constă în faptul că cele roșii sunt tinere sau imature, în timp ce vergeturile albe sunt vechi sau mature.
Cum diferă tratamentul dintre vergeturile roșii și cele albe
Majoritatea vergeturilor se estompează în timp, însă nu există dovezi că vor dispărea complet. Companiile farmaceutice și specialiștii în medicină recomandă diverse uleiuri sau creme pentru a preveni formarea vergeturilor. Tratamentul utilizat pentru efectul de diminuare a vergeturilor poate implica tratamente laser sau peeling chimic. Aceste proceduri estompează vizibilitatea vergeturilor, făcând pielea mai suplă, încurajând revenirea celulelor sănătoase și stimulând creșterea de colagen pentru ca țesutul cicatricial să dispară în final.
Tratamentul pentru vergeturile roșii diferă de cel pentru vergeturile albe deoarece primele nu sunt încă mature, iar leziunile asupra dermei pot fi limitate. În schimb, vergeturile albe presupun un tratament pentru îmbunătățirea aspectului pielii. Pentru vergeturile roșii pot fi recomandate produse cu: acid L-ascorbic (ajută la stimularea fibroblastelor să producă fibre de colagen și elastină), tretinoin (nu trebuie folosit în sarcină; retinoizii stimulează activitatea fibroblastelor și apare exfolierea pielii ajutând la crearea unei suprafețe uniforme). Pentru vergeturile albe pot fi recomandate produse cu: acid glicolic și vitamina A (pot crește fotosensibilitatea pielii, prin urmare necesită aplicarea unui produs de protecție solară), microdermoabraziune (mici particule sunt sablate pe piele, îndepărtând treptat țesutul epitelial), laser non-ablativ (nu arde pielea și implică stimularea fibroblastelor), laser XTRAC (ajută la restabilirea culorii și pigmentării pielii), laser excimer (stimulează producția pigmentului melanină care ajută la colorarea pielii în mod natural). Majoritatea experților sunt de părere că vergeturile albe nu vor dispărea ocmplet decât dacă sunt excizate pe cale chirurgicală.
Menținerea unei greutăți sănătoase și evitarea exercițiilor fizice/dietelor în exces pot ajuta la evitarea vergeturilor. Cele care apar în timpul sarcinii nu pot fi prevenite de obicei, deoarece femeile nu pot controla cantitatea de kilograme acumulate și gradul de întindere a pielii cauzate de copil. Cremele și uleiurile nu vor preveni formarea vergeturilor, însă pot ameliora senzația de mâncărime și uscăciune asociată cu apariția lor.
Citește și: Vergeturile in sarcina: solutii pentru prevenirea si combaterea lor
Surse: www.livestrong.com; https://healthyy.net; www.consumerhealthdigest.com