Vergeturile: cauze si tratamente naturiste

Vergeturile: cauze si tratamente naturiste

Roxana Cristea

Vergeturile sunt o conditie a pielii care distruge celulele epiteliale, formand un aspect de piele "crapata". Sucul din cartof, uleiul de masline dar si zaharul, sunt doar cateva dintre tratamentele naturiste pentru vergeturi care si-au dovedit eficienta. Afla ce sunt vergeturile, de ce apar si care sunt cele mai bune tratamente naturiste pentru vergeturi.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt linii vizibile pe suprafata pielii. La inceput acestea au culoarea pielii inrosite, pentru ca mai apoi femeie gravida cu vergeturisa se albeasca si sa capete aspectul unor cicatrici. Vergeturile se gasesc in principal pe peretele abdominal, dar pot aparea si pe coapse, brate, fese si sani. Uneori, vergeturile pot acoperi suprafete mari ale corpului.

Vergeturile nu ridica mari probleme de sanatate, dar aduc un prejudiciu estetic greu de trecut cu vederea. In zonele cu vergeturi pielea este subtiata, cu suprafata incretita. La aparitie, vergeturile pot provoca mancarime in zona respectiva.

Specialistii spun ca vergeturile afecteaza 90% dintre femeile gravide, 70% dintre adolescenti si 40% dintre sportivi.

Cauzele aparitiei vergeturile?

Pielea este formata din 3 straturi principale: epiderma (stratul exterior), derma (stratul de mijloc), stratul subcutanat sau hipodermic (stratul cel mai profund). Semnele din derma - stratul de mijloc al pielii - apar atunci cand tesutul conjuctiv este „ intins" dincolo de puterea sa de flexibilitate, din cauza expansiunii rapide sau contratiei pielii. Cand pielea este intinsa, colagenul este slabit si ciclul sau de productie este intrerupt. Rezultatele sunt: cicatrici fine sub stratul superior al pielii. Initial semnele sunt de culoare roz sau rosu, dar in timp, se albesc si apar vergeturile sub forma de cicatrici fine.

Sarcina este principala cauza a formarii vergeturilor. Acestea semne apar si ca urmare a obezitatii, sau slabirii bruste. Stresul si modificarea conditiei fizice pot provoca vergeturi. Factorii ereditari sunt si ei de vina pentru aparitia acestor semne inestetice.

De asemenea, nutritia deficitara dar si secretia crescuta a hormonilor glandelor suprarenale pot duce la ruperea tesutului conjunctiv si aparitia vergeturilor.

Tratamente naturiste pentru vergeturi

1.Sucul de cartofi contine vitamine si minerale care stimuleaza cresterea si refacerea celulelor pielii. Mod de preparare: Taie un cartof in felii groase. Ia o felie si freac-o usor de zona cu vergeturi, cateva minute. Asigura-te ca pielea ramane umeda. Lasa sucul de cartofi sa se usuce pe piele timp de cateva minute si apoi clateste cu apa calduta.

2.Zaharul alb natural este unul dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru vergeturi. Poti utiliza zaharul pentru a exfolia pielea. Se amesteca o lingura de zahar brut cu putin ulei de migdale si cateva picaturi de suc de lamaie, se aplica pe vergeturi, maseaza usor zona afectata cel putin 10 minute in fiecare zi, timp de o luna de zile. Apoi vei vedea cu siguranta rezultatele - vergeturile isi pierd din intensitate.

3.Aloe vera este eficace in tratamentul multor probleme ale pielii. Daca aceasta planta are diverse substante nutritive esentiale si compusi activi care pot fi utilizati in tratamentul arsurilor superficiale, asta inseamna ca proprietatile sale calmante si de vindecare pot fi folosite si pentru a scapa de vergeturi. Exista mai multe modalitati de a aplica aloe vera pe pielea afectata de vergeturi: Poti freca zona afectata cu gel de aloe vera, il lasi sa actioneze cateva minute, apoi clatesti pielea cu apa calduta, sau faci un amestec dintr-un sfert de ceasca de aloe vera, uleiul din 10 capsule de vitamina E si uleiul din 5 capsule de vitamina A. Intinde amestecul pe piele si maseaza usor pana cand este absorbit complet. Repeta acest proces zilnic.

4.Apa. Pastrarea corpului bine hidratat inseamna o piele hidratata. Apa restabileste elasticitatea pielii si te scapa de vergeturi. Recomandat este sa bei 2l de apa pe zi. Trebuie sa eviti cafeaua, ceaiul negru sau verde, deoarece acestea pot provoca deshidratarea.

5.Sucul de lamaie este un acid natural, care ajuta la vindecarea pielii si reduce vergeturile. Mod de utilizare: aplica sucul proaspat de lamaie pe vergeturi folosind miscari circulare. Lasa-l sa actioneze timp de 10 minute inainte de a clati cu apa calda. O alta metoda consta in a amesteca in cantitati egale suc de castravete si suc de lamaie. Aplica amestecul pe vergeturi, stai asa 10 minute si apoi clateste.

6.Uleiul de masline contine o multime de nutrienti si antioxidanti care ajuta la ameliorarea diferitelor probleme ale pielii, inclusiv a vergeturilor. Incalzeste putin uleiul de masline si apica-l pe zona afectata masand usor. Circulatia in zona se va imbunatati si vergeturile se vor atenua. Se lasa timp de o jumatate de ora sa actioneze, timp in care vitaminele A, D si E, prezente in uleiul de masline, vor intra in piele si o vor hrani. Poti sa combini uleiul de masline cu otet si apa si sa aplici amestecul pe piele. Il poti lasa toata noaptea sa actioneze. Pielea se va mentine hidratata si se va face automat si o exfoliere usoara.

7.Untul de cacao este, de asemenea, foarte benefic pentru piele si eficient in tratarea vergeturilor. Trebuie sa aplici unt de caco pe zonele afectate de doua ori pe zi, timp de cateva luni. Dupa o luna sau doua vei vedea rezultatele. O alta optiune este de a face un amestec dintr-o jumatate de cana de unt de cacao, o lingura de ulei de germeni de grau, doua lingurite de ceara de albine, o lingurita de ulei de sambure de caise si o lingura de ulei cu vitamina E. Acest amestec se incalzeste pana se topeste ceara de albine. Se aplica pe piele de 2-3 ori pe zi. Acest amestec va face pielea mai neteda si mai hidratata.

8.Uleiul de ricin trateaza, riduri, pete pe piele, alunite, cearcane, cosuri dar si vergeturi. Aplica ulei de ricin pe vergeturi si maseaza usor cu miscari circulare timp de 15 minute. Infasoara zona cu o carpa moale si subtire, din bumbac. Folosind o perna electrica sau o sticla cu apa calda, incalzeste zona tratata timp de 30 de minute. Aceasta procedura se repeta zilnic, timp de o luna pentru a da rezultate.

9.Albusul de ou este o sursa bogata de proteine. Pentru vergeturi este bine sa folosesti doar albusul de ou care este bogat in aminoacizi si proteine. Bate doua albusuri de ou cu o furculita. Curata zona afectata de vergeturi cu apa si apoi aplica un strat gros de albus cu o pensula de machiaj. Lasa albusul sa se usuce complet si apoi clateste cu apa rece. Aplica apoi ulei de masline pentru a mentine zona hidratata. Repeta procedura cel putin 2 saptamani.

10.Lucerna sau mai exact, frunzele de lucerna contin 8 aminoacizi, care sunt buni pentru starea generala de sanatate a pielii. Ele sunt bogate si in proteine si in vitaminele E si K. Acestea ajuta la refacerea pielii si tonifica organismul. Agentul antifungic prezent in lucerna alcalinizeaza si detoxifica pielea, care ajuta la minimizarea semnelor inestetice de pe piele. Se amesteca frunzele de lucerna cu ulei de musetel, astfel incat sa se formeze o pasta moale. Maseaza zona afectata cu acest amestec de 3 ori pe zi. Repeta zilnic timp de o saptamana si vei observa o imbunatatire semnificativa a aspectului pielii.

Toate aceste tratamente naturiste pentru vergeturi ajuta foarte mult la estomparea acestor semne inestetice, dar vergeturile nu vor disparea complet. O dieta echilibrata, bogata in fructe si legume, consumul de legume, dar si controlul greutatii corporale ajuta la prevenirea aparitiei vergeturilor. Toata lumea stie ca este mai usor si mai ieftin sa previi decat sa tratezi.


Surse: naturalnews.com; op10homeremedies.com; myhomeremedies.com; thestir.cafemom.com
Articolul urmator
Coșuri pe picioare: cauze și remedii
Coșuri pe picioare: cauze și remedii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am mers la piscină cu copiii și mi s-a spus să-mi acopăr vergeturile postpartum care mi-au rămas pe burtă
    Am mers la piscină cu copiii și mi s-a spus să-mi acopăr vergeturile postpartum care mi-au rămas pe burtă

    Criticată pentru kilogramele în plus și pentru vergeturile de pe burtică expuse la piscină, o femeie s-a arătat stupefiată de lipsa de susținere a celorlalte mămici. Ce decizie...

    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament
    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament

    Vergeturile reprezintă o formă de cicatrizare a pielii și se dezvoltă când pielea se întinde brusc. În urma acestui proces, structurile care o susțin, adică elastina...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?
    Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?

    În România, aproximativ 30.000 de persoane sunt diagnosticate cu autism, iar la nivel mondial 1 din 68 de copii suferă de această tulburare. Află mai multe despre cum se...

    Bubițe în palmă: cauze și tratament
    Bubițe în palmă: cauze și tratament

    Datorită palmelor reușești să apuci, să ții, să atingi și să simți. Zi de zi, palmele tale vin în contact cu alte persoane, cu mediul înconjurător și cu diverși...

    © 2025 Qbebe