Se solicită interzicerea testelor de virginitate în România. Da, ele există și sunt legale

Se solicită interzicerea testelor de virginitate în România. Da, ele există și sunt legale

Bianca Geica - Redactor Senior

Testul de virginitate este o realitate pentru multe tinere din România, care din diverse motive sunt nevoite să se supună an de an acestei practici medicale traumatizante, supranumită și „examenul cu două degete”.

Deși sunt inutile din punct de vedere stiinţific și considerate de către Organizația Mondială a Sănătății o încălcare a drepturilor omului, în România sunt cerute anual peste 1.000 de teste de virginitate.

UPDATE! INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere

Institutului Național de Medicină Legală nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă! Decizia vine după ce la 6 iunie, în România a fost lansată o campanie pentru eliminarea testelor de virginitate.

„Având în vedere îngrijorările exprimate în societatea civilă privind calificarea testării virginității drept o practică vătămătoare de natură să creeze o presiune socială asupra femeii aptă de a determina discriminare și excluziune socială precum și încălcarea unor drepturi civile precum dreptul la intimitate integritatea Integritate fizică și dreptul la libertate.

Având în vedere recomandările Comitetului națiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femei cât și privind drepturile copilului, Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul raportului special privind eliminarea acestei virginității: o declarație interinstituțională WHO RHR / 18.15.2018, se dispune:

Art. 1 Eliminarea practicii testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice indiferent de vârsta persoanei la camera de gardă a INML – MM, a examinării integrității himenale precum și a constatării virginității de către medicul legist în INML-MM, precum și eliberarea certificatului medico legal asupra stării de virginitate unei femei la nivelul INML- MM începând cu data de 10.06. 2022.

Art. 2 In cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual, raport sexual sau oricăror alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, se aduce la cunoștință solicitantului că determinarea că examinare medico legală genitală se va efectua numai în procedura oficială la solicitarea poliție, medicilor legiști revenindu-le obligația de a anunța de îndată organele judiciare.”, se arată în nota emisă de directorul INML.

În cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual, raport sexual sau oricăror alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, determinarea că examinare medico legală genitală se va efectua numai în procedura oficială la solicitarea poliției. Medicilor legiști le va reveni obligația de a anunța de îndată organele judiciare.

Testul de virginitate - o practică reală în România zilelor noastre, care trebuie să dispară!

În ciuda faptului că este traumatizant pentru tinere, examenul de verificare a virginității încă este practicat în unități de medicină legală din România, cel mai frecvent la cererea părinților care nu au încredere în fiicele lor sau la solicitarea autorităților în cadrul anchetelor judiciare. În anul 2019, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML), adică 1.000 de teste pe an.

femeie care plange

„Am avut o astfel de solicitare, nu mai târziu de acum două săptămâni, în care o doamnă voia să vină cu verişoara pentru a verifica integritatea himenală. Există situaţii în care testarea virginităţii nu are specificitate şi sensibilitate. Pe parcursul vieţii, copilul sau femeia, există posibilitatea ca himenul să se rupă, există posibilitatea unor accidente în care integritatea himenală să se deterioreze, de asemenea şi defecte genetice în care himenul să nu existe. Procedura nu are nici sensibilitate şi nici specificitate”, explică Cristi Radu, medic ginecolog, pentru observatornews.ro.

Chiar dacă testele de virginitate nu pot demonstra aproape nimic, pot, in schimb, produce traume psihice foarte grave, spun psihologii.

Citește și: O adolescentă de 17 ani, răpită ziua în amiaza mare de pe strazile din Pitești. Fata a fost dată în urmărire

„Fetele vor simţi foarte multă presiune pe ele, vor simţi că nu sunt ascultate, poate că nu sunt auzite, vor simţi foarte multă ruşine, foarte multă vinovăţie, furie. Pot duce la un nivel mult mai înalt al anxietăţii, poate la depresie, poate stres post-traumatic”, spune Andreea Cornea, psiholog, pentru aceeași sursă.

Se dorește eliminarea testelor de virginitate din legislația din Romania

Mai multe ONG-uri cer eliminarea testelor de virginitate din legislația din Romania, cea mai recentă și răsunătoare campanie în acest sens, #DeNetestat, fiind lansată de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF).

imaginea campaniei #denetestat

Campania #DeNetestat include și un scurt film, în care protagonista este o adolescentă nevoită să își facă „testul cu două degete” la cererea tatălui său care vrea să se asigure că aceasta încă este virgină.

Inițiatorii campaniei #DeNetestat solicită Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală să inițieze urgent o modificare legislativă prin care testele de virginitate să nu mai fie efectuate în unitățile de medicină-legală.

Citește și: Care femeie este mai frumoasă? Mărimea 0 sau mărimea 18?

„Pe lângă faptul că această practică nu-și mai are locul într-o societate modernă care își propune să ofere indivizilor libertatea de a decide ce se întâmplă cu corpul lor și sexualitatea lor, examenul virginității este irelevant din punct de vedere medical. Organizația Mondială a Sănătății condamnă cu fermitate această practică și o consideră o barbarie, întrucât ea nu poate demonstra virginitatea unei persoane și este, mai degrabă, o metodă de constrângere a femeilor”, explică inițiatorii campaniei, care au lansat și o petiție online, pe care sunt îndemnate să o semneze cât mai multe persoane în așa fel încât testele de virginitate să fie interzise în România.

„Virginitatea este #DeNetestat. Hai să scoatem testele de virginitate în afara legii! Practica testării virginității este o formă de discriminare de gen iar „virginitatea” nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor. Testele de virginitate constau într-o inspecție a himenului în scopul de a dezvălui istoricul activității sexuale a unei femei sau fete. OMS afirmă că nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie sau o fată a avut sau nu act sexual vaginal”, susțin inițiatorii campaniei.

Semnează AICI petiția pentru scoaterea în afara legii din România a testelor de virginitate!

Surse foto: istockphoto.com, campaniamea.declic.ro

Surse articol: observatornews.rocampaniamea.declic.rowww.antena3.ro

Articolul urmator
„Am 9 copii și nu există scuză să nu fac curat zilnic”: Declarația mamei care a pus internetul pe jar
„Am 9 copii și nu există scuză să nu fac curat zilnic”: Declarația mamei care a pus internetul pe jar

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă își educă cele cinci fiice să nu creadă în conceptul de virginitate: „Este un concept inventat de bărbați, pentru a conduce femeile”
    O mamă își educă cele cinci fiice să nu creadă în conceptul de virginitate: „Este un concept inventat de bărbați, pentru a conduce femeile”

    O mamă își exprimă dezacordul privind importanța virginității într-un videoclip postat pe TikTok. Aceasta este criticată dur pentru modul libertin în care își...

    Zodiile care vor să fie iubite cu aceeași intensitate pe care o au ele. Pentru ele nu există „unul iubește mai mult și altul mai puțin"
    Zodiile care vor să fie iubite cu aceeași intensitate pe care o au ele. Pentru ele nu există „unul iubește mai mult și altul mai puțin"

    Alinierea planetelor și dansul corpurilor cerești pot determina mai multe trăsături de personalitate ale nativilor. Modul în care semnele zodiacale sunt influențate de planeta sau...

    Există în România centre studențești pentru tineri gay
    Există în România centre studențești pentru tineri gay

    Anul trecut s-au deschis primele trei centre studențești din România, unde tinerii din comunitatea LGBTQIA+ se pot întâlni regulat să își împărtășească...

    Ele sunt cele mai vulgare zodii! Nu țin cont de timp și spațiu când sunt nervoase
    Ele sunt cele mai vulgare zodii! Nu țin cont de timp și spațiu când sunt nervoase

    Dacă anumite persoane reușesc, de cele mai multe ori, să se controleze și să nu fie nepoliticoase în situațiile tensionate, altele nu se pot stăpâni deloc și nu le pasă...

    În România există doar 37 de bone. Cu cine ne lăsăm copiii?
    În România există doar 37 de bone. Cu cine ne lăsăm copiii?

    Cauți bonă pentru copil? Guvernul a aprobat un nou proiect de lege, care îi obligă pe părinți să întocmească un dosar cu 8 acte ca să angajeze o bonă! Conform...

    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România
    Există o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi în spitalele din România

    Medici avertizează în privința lipsei de medici pediatri și neonatologi din România.„ „Este un cataclism”, susține Marian Stamate, medic la Spitalul Colțea...

    Este olimpic internațional la chimie, dar a rămas în România. „Oriunde se poate face treabă foarte bine, dacă există dorință și pasiune”
    Este olimpic internațional la chimie, dar a rămas în România. „Oriunde se poate face treabă foarte bine, dacă există dorință și pasiune”

    Absolvent al unui colegiu brașovean de renume, Ștefan Dimitriu este, în prezent, student în anul 3 în cadrul Facultății de Chimie (Universitatea București)....

    Există 118 școli cu risc seismic 1 în România. Lista completă ar urma să fie făcută publică de către Ministerul Educației
    Există 118 școli cu risc seismic 1 în România. Lista completă ar urma să fie făcută publică de către Ministerul Educației

    Premierul Nicolae Ciucă a anunțat într-o ședință de Guvern că în România, există 118 școli cu risc seismic de gradul 1. Locația acestora urmează să fie...

    © 2025 Qbebe