Zahăr brun sau zahăr alb? Care este diferența dintre ele

Zahăr brun sau zahăr alb? Care este diferența dintre ele

Irina Olteanu - Redactor Senior

Zahărul face parte din alimentația oamenilor de câteva mii de ani, iar tipul alb și cel brun sunt cele mai des folosite. Te întrebi cu siguranță care este mai sănătos și mai gustos, motiv pentru care îți explicăm în continuare cele mai importante diferențe dintre ele, precum și alte informații interesante care îți pot fi de folos.

Diferențe nutriționale dintre zahărul brun și cel alb

Zahărul neprocesat nu este vândut către consumatori, conform declarației provenite de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), deoarece este nepotrivit pentru uz direct datorită impurităților din compoziție. Când este vândut sub descrierea de zahăr brut, este de fapt zahăr turbinado, mai deschis la culoare.

Atât zahărul alb, cât și cel brun provin din aceleași culturi de trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr, prin urmare nu diferă mult compoziția lor nutritivă. Zahărul brun este o combinație de zahăr alb și melasă (un tip de sirop derivat din zahăr), motiv pentru care are aspectul mai închis la culoare și o valoare nutritivă mai mare. Conform nutriționistului clinic, dr. Rupali Datta “atât zahărul alb, cât și cel brun sunt similare, din punct de vedere nutrițional și caloric. Singurele diferențe constau în aromă, culoare și procesare.”

Cea mai semnificativă diferență nutritivă dintre cele două constă în faptul că zahărul brun are mai mult calciu, fier și potasiu. Per 100 grame, zahărul alb conține 387 calorii, deloc magneziu, 2 mg de potasiu și 1 mg de calciu. Pe de altă parte, zahărul brun conține 380 calorii, 9 mg de magneziu, 133 mg de potasiu și 83 mg de calciu în aceeași cantitate.

brun sau alb

Cantitățile acestor minerale din zahărul brun sunt nesemnificative, prin urmare nu reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale. Zahărul brun conține de asemenea mai multe calorii decât zahărul alb, însă diferența este minimă. O linguriță (4 grame) de zahăr brun oferă 15 calorii, în vreme ce aceeași cantitate de zahăr alb conțin 16.3 calorii. Din punct de vedere nutritiv sunt similare, principalele diferențe constând în gust și culoare.

Diferențe în procesul de fabricație dintre zahărul brun și zahărul alb

Zahărul este fabricat în zone cu climat tropical unde cresc sfecla și trestia de zahăr. Ambele plante trec printr-un proces similar pentru a produce zahăr, diferă însă metodele folosite. Ce se întâmplă în mod exact? În primul rând sucul dulce din ambele culturi este extras, purifiat și încălzit pentru a forma un sirop maroniu și concentrat denumit melasă. Apoi, zahărul cristalizat este centrifugat pentru a produce cristale de zahăr (centrifuga este un dispozitiv care se învârte incredibil de repede pentru a separa cristelele de zahăr de melasă). Zahărul alb este apoi procesat în continuare pentru a îndepărta melasa în exces și a crea cristale mai mici. Ulterior, este trecut printr-un sistem de filtrare care este creat din oase zdrobite animale pentru a fabrica zahărul alb.

Zahărul brun rafinat este pur și simplu un zahăr alb care are melasa adăugată din nou în el. Între timp, zahărul nerafinat, întreg, este supus unei prelucrări mai reduse decât zahărul alb, permițându-i să rețină o parte din compoziția de melasă și culoarea brună naturală. Conform doctor Manisha Arora din Sri Balaji Action Medical Institute, zahărul alb este carbohidrat pur care adaugă suplimentară în corp și cauzează alte probleme.

Utilizări în bucătărie pentru zahărul alb și zahărul brun

Ambele tipuri de zahăr pot fi folosite în moduri diferite în copt și gătit. Deși pot fi uneori folosite alternativ, o astfel de practică poate afecta culoarea, aroma sau textura produsului final. Melasa din zahărul brun reține umezeala, prin urmare folosirea sa va conduce la produse coapte care sunt mai moi, însă cu o compoziție mai densă. De exemplu, fursecurile preparate din zahăr brun vor fi mai umede și dense, în vreme ce fursecurile preparate din zahăr alb vor crește mai mult, permițând aerului să pătrundă în cocă și să rezulte o textură mai aerată. Din acest motiv, zahărul alb este folosit în multe produse coapte care necesită o creștere corespunzătoare, precum prăjituri, spume, sufleuri și preparate coapte. În schimb, zahărul brun este folosit pentru produse coapte cu textură densă, precum fursecuri și pâine, dar și sosuri sau glazuri.

zahar brun sau alb

Alte diferențe în profilul de aromă și culoare

Principalele diferențe vizuale dintre zahărul alb și brun constau în gustul și culoarea lor. Dacă schimbi zahărul alb cu cel brun în rețete vei influența culoarea alimentelor, conferindu-le o nuanță caramel ușoară sau maronie. Dimpotrivă, dacă gătești cu zahăr alb vei obține un produs de nuanță mai deschisă. Prin urmare, ține cont de această informație pentru a obține rezultatul dorit.
Zahărul brun și cel alb au de asemenea profiluri unice de gust. Cel brun are o aromă profundă, caramel ca urmare a melasei adăugate, motiv pentru care se potrivește perfect în prăjituri și fursecuri din ciocolată, precum și în prăjituri cu fructe. Dimpotrivă, zahărul alb este mai dulce, așa că poți folosi mai puțin pentru a obține gustul dorit. Aroma neutră îl face un ingredient versatil pentru gătit, potrivindu-se pentru preparate de patiserie dulci și cu fructe.

De reținut

Doar tu ești în măsură să alegi zahăr alb sau brun, deoarece gustul și culoarea reprezintă principala diferență dintre ele. Deși zahărul brun conține mai multe minerale decât cel alb, cantitățile acestora sunt în cantitate prea mică încât nu oferă niciun beneficiu pentru sănătate.

Conform studiilor, zahărul este considerat un factor semnificativ pentru obezitatea epidemică și o cauză majoră de îmbolnăvire, inclusiv diabet de tip 2 și boli cardiace. Din acest motiv nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5-10% din caloriile zilnice ce provin din zahărul adăugat; de altfel, orice tip de zahăr trebuie limitat pentru o alimentație sănătoasă. Ambele variante dispun de riscuri de sănătate egale și nu sunt recomandate pacienților diabetici sau celor care vor să slăbească. Ghidează-te după preferința personală când alegi între cele două.

Surse: https://www.healthline.com, https://food.ndtv.com, https://www.livestrong.com

Articolul urmator
Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată
Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare
    Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare

    Vanilia face și ea parte din categoria celor mai scumpe condimente, alături de șofran sau cardamon. Aroma sa este foarte îndrăgită și se folosește pentru a onferi un gust...

    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă
    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă

    Înghețata este unul dintre deserturile copilăriei pe care îl mâncăm cu plăcere și ca adulți. Dacă ești pasionată de gătit și vrei să încerci să prepari...

    Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?
    Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?

    Multe femei se întreabă care este diferența dintre deodorant și antiperspirant, atunci când iși achiziționează produsele de igienă personală. Dacă te întrebi și...

    Fiul meu de șapte ani nu are limită la zahăr. Avem tot timpul dulciuri în casă, dar el mănâncă foarte rar
    Fiul meu de șapte ani nu are limită la zahăr. Avem tot timpul dulciuri în casă, dar el mănâncă foarte rar

    O mămică de peste hotare nu impune nici o limită asupra zahărului pe care copilul său îl consumă. Cu toate acestea, se pare că micuțul mănâncă dulciuri foarte rar....

    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea
    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea

    Când auzi despre părinți care au mai mult de 3 copii, te întrebi adesea cum fac față provocărilor de zi cu zi. Ce se întâmplă însă într-o familie...

    „Nu este o rușine să am fire de par alb la 31 de ani”. Mărturiile femeilor care aleg să nu își vopsească părul
    „Nu este o rușine să am fire de par alb la 31 de ani”. Mărturiile femeilor care aleg să nu își vopsească părul

    Primele fire de păr alb sunt un semn de maturitate, dar pentru unele femei, pot deveni cel mai mare coșmar. Să urmărim împreună mărturiile unor femei curajoase care au renunțat...

    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul
    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul

    Mary Catherine Starr (instructor de yoga, artist grafician și mama a doi copii) a ținut să atragă atenția, printr-o postare pe contul de Instagram @momlife_comics, asupra diferențelor...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    © 2024 Qbebe