Vitamina E in sarcina

Vitamina E in sarcina

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vitamina E in sarcina este importanta, insa, ca si in cazul altor vitamine, trebuie consumata cu moderatie. Sa aflam care sunt beneficiile pe care le ofera vitamina E in sarcina, dar si problemele pe care le poate cauza consumul in exces.

Importanta vitaminei E

Este cunoscuta sub denumirea medicala de alfa-tocoferol si imbraca mai multe forme (aceasta este cea mai activa la oameni, gasindu-se in concentratia cea mai mare in sange si tesuturi) fiind un antioxidant, avand deci capacitatea sa neutralizeze radicalii liberi. Prin urmare, ajuta organismul sa lupte cu toxinele, dar si sa mentina sanatatea membranelor celulare prin protectia oferita de grasimile polinesaturate. Desi cercetarile sunt in continua dezvoltare, se pare ca aceasta vitamina contribuie in prevenirea bolilor cardiace si chiar si a cancerului. Vitamina E are in plus in sarcina rolul de a crea muschi si globule rosii transportoare de oxigen, in cazul fatului, un aport vitaminic normal putand reduce aparitia ulterioara a astmului la copii.

Necesar

Specialistii considera ca femeile insarcinate necesita un aport zilnic maxim incadrat intre 15-19 mg (18 mg in medie), pragul superior fiind destinat femeilor care alapteaza. Din punctul de vedere al standardului international, nivelul maxim absolut este de 1500 UI (1000 mg). O persoana cu alimentatie normala sau chiar vegetariana (alimentative echilibrata) consuma aproximativ 30 mg zilnic.

Vitamina E in sarcina - probleme

Desi supradozajul este rar intalnit (peste 1000 mg), in acest caz apar probleme cu actiunea de coagulare a vitaminei K, ce conduce la sangerare interna. Alte simptome ale supradozarii includ: greata, diaree, crampe stomacale, oboseala, dureri de cap, eczema si vedere incetosata.

In ceea ce priveste fatul, studii recente au demonstrat ca un exces de vitamina E poate cauza defecte la nastere (in procent de 70%), in special defecte ale inimii (congenitale - conducand la modificari in rata respiratorie, cianoza sau probleme in dezvoltare). Cu toate ca aceasta vitamina prezinta multiple beneficii, in cantitati prea mari apare un dezechilibru privitor la oxidantii si antioxidantii din organism. In plus, suplimentele mutivitamice sunt de doua tipuri: sintetice si naturale; cele naturale se absorb mai usor de organism, dar cele sintetice din pacate sunt cel mai des intalnite. Deoarece vitaminele prenatale sunt vizate de mentiunea anterioara, este bine sa urmariti compozitia acestora si sa nu depasiti doza indicata de medic. In acest sens, este bine sa retineti faptul ca si suplimentele uleioase de vitamina E pot conduce la complicatiile mentionate anterior.

Deficienta de vitamina E este de asemenea rara si este observabila de obicei la persoanele cu probleme de sanatate care interfereaza cu metabolizarea grasimilor (cum este fibroza chistica) si poate conduce la anemie hemolitica. Aceasta desemneaza o descompunere anormala a globulelor rosii, iar daca deficienta este prelungita, maduva si ochii pot fi afectati conducand la piererea coordonarii musculare si a reflexelor, dar si alterarea vederii si vorbirii. In ce priveste copiii, deficienta poate creste riscul de aparite a astmului. Se pare ca prea putina vitamina E poate cauza si greutate mica la nastere si pre-eclampsie, de aceea medicii recomanda aceasta vitamina asociata cu vitamina C pentru a preveni si avortul spontan (dar si tensiunea crescuta).

Alimente care contin vitamina E

Iata si o serie de alimente sanatoase care contin cantitati echilibrate de vitamina E: oua, cereale fortifiate, fructe, legume cu frunze verzi (spanac), carne, nuci, pui, uleiuri vegetale (de porumb, de soia, de floarea soarelui), ulei de argan, ulei din germeni de grau si cereale integrale. Ca si in cazul altor vitamine, gatirea si depozitarea produselor pot distruge vitamina E din acestea, prin urmare este de preferat sa le consumati in stare cruda cand este posibil.

Iata si continutul de vitamina E al catorva alimente:
- tofu: 5,3 mg in 100 g
- spanac gatit: 2,1 mg in 100 g
- nuci (migdale): 26,2 mg in 100 g
- seminte de floarea soarelui: 36,3 mg in 100 g
- avocado: 2,1 mg in 100 g
- crustacee (creveti): 2,2 mg in 100 g
- peste (pastrav curcubeu): 2,8 mg in 100 g
- uleiuri vegetale (ulei de masline): 14,4 mg in 100 g
- broccoli gatit: 1,5 mg in 100 g
- dovleac: 1,3 mg in 100 g

Surse:
www.babymed.com; www.birth.com.au; www.wahm.com; www.livestrong.com; www.wisegeek.com; www.mayoclinic.org; www.healthaliciousness.com

Articolul urmator
Colestaza de sarcină: cauze, simptome și tratament
Colestaza de sarcină: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare
    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare

    Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă, care joacă un rol esențial în diverse funcții fiziologice ale organismului. Aceasta...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

    În spațiul suplimentelor nutritive, o anumită inovație a captat din ce în ce mai multă atenție pentru potențialul său de a redefini modul în care organismul nostru...

    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii
    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii

    Rahitismul este o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are drept rezultat oase moi sau slăbite la copii. În general, această boală intervine în cazul unui deficit...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram
    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram

    Una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de origine britanică, Jessie J, trece prin momente cumplite. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că a pierdut o...

    © 2024 Qbebe