Puncte de grăsime: cauze și tratament

Puncte de grăsime: cauze și tratament

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu numai punctele negre și coșurile îți pot atrage atenția, ci și punctele de grăsime numite, în termeni medicali, milia. Acestea pot fi vizibile inclusiv la copiii aflați în primul an de viață și, în anumite cazuri, persistă pe piele câteva săptămâni sau chiar câteva luni. Din articolul de mai jos poți afla nu numai ce favorizează apariția punctelor de grăsime, ci și care sunt soluțiile la care să apelezi pentru a scăpa de ele și pentru a reduce riscul de a te confrunta, la un moment dat, cu o asemenea problemă dermatologică.

Ce sunt punctele de grăsime

Punctele de grăsime reprezintă mici umflături sau ridicături, albicioase ori gălbui, care apar în cazul în care keratina rămâne blocată dedesubtul pielii. Keratina este proteina ce se găsește în țesuturile pielii, în păr și în unghii. 

De cele mai multe ori, punctele de grăsime sunt vizibile pe față, de exemplu la nivelul frunții, bărbiei, obrajilor, pleoapelor sau sub ochi. În anumite situații, punctele de grăsime sunt prezente în interiorul gurii și/sau pe:

  • Nas;
  • Piept;
  • Brațe sau picioare;
  • Penis.

Punctele de grăsime pot fi izolate sau se grupează pe o zonă a corpului și, în general, nu provoacă disconfort sau dureri. 

Există mai multe tipuri de milia, printre care:

Neonatală (primară)

Aprox. 40% dintre nou-născuți au puncte de grăsime, prezente mai ales la nivelul feței. Se poate sesiza că punctele de grăsime încep să se atenueze și chiar ajung să dispară la câteva săptămâni de la naștere.

vedere in detaliu asupra chipului unui nou-nascut

Juvenilă

Uneori, punctele de grăsime sunt dovada unei afecțiuni genetice, fiind vizibile încă de la naștere sau pe parcursul vieții. 

Bolile ereditare care pot favoriza milia juvenilă sunt:

  • Sindromul Bazex-Dupré-Christol: afectează foliculii, împiedicându-se astfel dezvoltarea normală a pilozității. În același timp, boala favorizează anhidroza sau incapacitatea organismului de a transpira;
  • Sindromul Gardner: este o afecțiune genetică rară, care determină dezvoltarea unor formațiuni tumorale benigne sau maligne. În afară de predispoziția spre acumularea chisturilor sebacee la nivelul pielii, sindromul Gardner stimulează dezvoltarea tumorilor cu precădere la nivelul colonului;
  • Pahionichia congenitală: în afară de prezența unghiilor groase și cu forme anormale, boala poate fi recunoscută și după îngroșarea pielii din zona palmelor, după chisturile de la nivelul scalpului, axilelor sau zonei inghinale și după prezența unor pete albe în interiorul obrajilor și pe limbă;
  • Sindromul carcinomului nevoid bazocelular: este responsabil nu numai de creșterea predispoziției spre cancer de piele, ci și de malformații la nivelul scheletului. 

În plăci

Este o formă rară de milia, ce afectează în special persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. Punctele de grăsime se dezvoltă, de cele mai multe ori, în zone precum pleoapele, obrajii, maxilarul sau spatele urechilor. 

Milia în plăci poate fi asociată și cu aceste boli:

  • Lichenul plan: afectează atât membrele, cât și mucoasele, mai ales pe cea genitală sau bucală. Lichenul plan este o afecțiune inflamatorie, care duce la apariția unei erupții de leziuni papulare, lucioase, distribuite liniar, în nuanțe de roz sau roșu. În cazul în care sunt afectate unghiile, la nivelul acestora apar despicături sau șanțuri. Uneori, lichenul plan afectează și scalpul, favorizând căderea părului;
  • Lupus eritematos discoid: o boală autoimună, manifestată prin prezența unor leziuni roșii, cu cruste, vizibile pe frunte, pe nas, pe obraji, pe bărbie și urechi. 

Eruptivă multiplă

În acest caz, punctele de grăsime se dezvoltă în grup, în câteva săptămâni sau în câteva luni. Zonele de pe corp cele mai afectate sunt fața, dar și partea superioară a brațelor și a abdomenului. Punctele de grăsime din aceste zone provoacă și mâncărimi.

femeie in tinuta de vara incercand sa intervina asupra unui coș de pe față

Asociată cu folosirea unor produse

Uneori, punctele de grăsime sunt favorizate și de utilizarea unor produse care conțin, de exemplu:

  • Parafină lichidă;
  • Ulei de parafină;
  • Lanolină.

De ce apar punctele de grăsime

În mod normal, corpul reușește să scape de celulele moarte ale pielii pentru a face loc unor noi celule. Când nu se întâmplă așa, celulele moarte rămân la nivelul pielii, iar peste ele se dezvoltă un nou strat de celule, blocându-le. Treptat, celulele moarte rămase sub piele se întăresc și așa ajung să se formeze punctele de grăsime.

Nu se știe încă de ce apar puncte de grăsime la nou-născuți, însă în cazul copiilor mai mari și adulților ele pot fi asociate cu:

  • Manifestările unor boli genetice: de exemplu, milia poate fi asociată cu epidermoliza buloasă, manifestată prin vezicule care se dezvoltă preponderent pe mucoase și pe pielea de pe mâini și picioare;
  • Anumite boli autoimune: în cazuri rare, milia survine în caz de pemfigoid, un grup de boli autoimune localizate la nivelul mucoaselor și tegumentelor;
  • Diminuarea capacității naturale a pielii de a se exfolia: acest fenomen devine tot mai vizibil pe măsură ce înaintezi în vârstă;
  • Veziculele apărute din pricina expunerii la toxinele din iedera otrăvitoare;
  • Arsurile;
  • Pielea afectată de arsurile solare;
  • Utilizarea, pe termen lung, a unor unguente pe bază de steroizi. 

Tratament pentru punctele de grăsime

Punctele de grăsime nu sunt periculoase, prin urmare, nu este neapărat necesar să recurgi la un tratament ca să scapi de ele. Cu toate acestea, dacă te deranjează mult aspectul lor, consultă-te cu un medic dermatolog. După ce medicul examinează punctele de grăsime, îți poate recomanda oricare dintre următoarele variante de tratament:

Aplicarea unei creme cu tretinoin

Tretinoinul face parte dintre compușii numiți retinoizi, care au rolul de a influența dezvoltarea celulelor pielii. Cremele cu concentrații ridicate de tretinoin se achiziționează pe bază de prescripție medicală și sunt utile, de exemplu, în caz de milia în plăci. 

O cremă cu tretinoin stimulează procesul de exfoliere și eliberează keratina blocată în piele, ceea ce conduce la atenuarea sau dispariția punctelor de grăsime.

femeie infasurata cu un prosop gri, stand in fata oglinzii din baie si aplicand pe fata o crema

Extracția cu ajutorul unui extractor de comedoane

Reprezintă altă metodă de a înlătura punctele de grăsime. Un extractor de comedoane este un instrument util pentru a se exercita presiune nu numai asupra porilor dilatați, ci și asupra punctelor de grăsime. Medicul trebuie să realizeze, ajutându-se de lama sterilă a unui bisturiu, o mică incizie pentru eliberarea depozitelor de keratină din piele. 

De cele mai multe ori, îndepărtarea punctelor de grăsime prin folosirea unui extractor de comedoane nu este dureroasă dar, pentru a evita orice disconfort, medicul poate să aplice, pe zonele pe care lucrează, un anestezic local. 

Terapia cu laser

Înainte de folosirea laserului, medicul aplică un anestezic topic. O ședință cu laser pentru îndepărtarea punctelor de grăsime durează între 5 și 10 minute, iar reacțiile nedorite survin în cazuri rare. Printre asemenea reacții se numără:

  • Durere;
  • Apariția veziculelor;
  • Afectarea pigmentului pielii din zona în care se aplică tratamentul cu laser: spre exemplu, poate fi vizibilă hiperpigmentarea sau hipopigmentarea. 

După un tratament cu laser, este necesar să aplici, pentru câteva zile, un unguent cu antibiotic recomandat de medic. În același timp, evită expunerea la soare până când leziunile au cruste și poți să aplici pe ele o cremă cu SPF 30.

Crioterapia

Se bazează pe aplicarea nitrogenului lichid pe suprafața punctelor de grăsime pentru a le îngheța și a le distruge.  Dacă recurgi la crioterapie, te poți aștepta să observi inflamații sau vezicule timp de câteva zile. Crioterapia nu se recomandă pentru puncte de grăsime localizate în preajma ochiilor, în condițiile în care pielea din această zonă a corpului este subțire și foarte delicată. 

femeie tanara aflata intr-o sedinta de crioterapie

Dermabraziunea

Este o procedură non-invazivă care asigură exfolierea pielii în profunzime. Numărul ședințelor de dermabraziune depinde de severitatea punctelor de grăsime, fiecare ședință având o durată de 25-45 de minute. 

Dermabraziunea nu este indicată persoanelor cu capilare sparte sau cu rozacee facială, în condițiile în care procedura poate agrava ambele probleme. Rozaceea este o boală cronică a pielii, afectând glandele sebacee și vasele de sânge din zone precum fruntea, nasul, obrajii și bărbia.

Microdermabraziunea facială: ce este și cum te ajută să ai o piele frumoasă?

Peeling-ul chimic

Punctele de grăsime se pot diminua și cu ajutorul unui peeling chimic blând, care să îndepărteze straturile de celule moarte pentru ca pielea să devină mai netedă, mai catifelată. Pentru cele mai bune rezultate, este indicat să te adresezi unui specialist din cadrul unei clinici de dermatologie estetică. Acesta aplică pe zona afectată de punctele de grăsime acid glicolic sau salicilic pentru exfoliere. Dacă recurgi la un peeling chimic, poți avea, după aplicarea acizilor, un ușor disconfort, adică poți resimți o senzație de înțepătură. 

Chiuretajul și cauterizarea

Pentru realizarea chiuretajului, zona de piele pe care se lucrează este anesteziată. Se folosesc apoi instrumente chirurgicale pentru a se îndepărta, în siguranță, conținutul punctelor de grăsime. După aceea, se recurge la cauterizare pentru a se „sigila” vasele de sânge. 

Administrarea unui antibiotic 

În cazul în care este vorba despre milia în plăci, medicul poate recomanda, pentru formele severe, administrarea unui antibiotic pe bază de minociclină. Acest tip de antibiotic se folosește pentru infecții ale pielii și a țesuturilor de sub piele. 

Cum previi apariția punctelor de grăsime

Punctele de grăsime prezente la nou-născuți și cele ce sunt legate de diferite afecțiuni genetice nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, nu este complicat să diminuezi riscul ca, la un moment dat, să vezi pe o anumită zonă a corpului unul sau mai multe puncte de grăsime. Printre măsurile pe care le poți lua se numără:

  • Evită expunerea excesivă la soare: pentru ca pielea să nu se întărească și astfel să se îngreuneze procesul de eliminare a celulelor moarte. Nu uita, când te expui la soare, să utilizezi produse pentru protecție solară pentru ca pielea să se mențină suplă și flexibilă;
  • Păstrează-ți pielea cât mai curată: spre exemplu, nu uita să te demachiezi în fiecare zi pentru a-ți elibera pielea de toxine, de murdărie, de transpirație și pentru a stimula procesul natural de exfoliere;
  • Nu folosi tot timpul creme foarte consistente: pentru că acestea pot irita și blochează porii, împiedicând totodată exfolierea naturală;
  • Mizează pe efectele pozitive ale expunerii la aburi: nu numai că așa scapi de substanțele nocive de la nivelul pielii feței, dar stimulezi și deblocarea porilor. Ca să te expui la aburi, este suficient să stai câteva minute în baie în timp ce dai drumul la apă fierbinte sau să te apleci deasupra unui vas în care se află apă fiartă. De asemenea, nu greșești nici dacă achiziționezi un vaporizator cu aburi folosit în cosmetică;
  • În situația în care urmezi un tratament cu unguent pe bază de steroizi, nu îl aplica pe piele mai mult decât ți-a indicat medicul.

femeie tanara zambitoare, care se demachiaza in fata oglinzii

Pentru a nu ajunge în situația de a te confrunta cu iritații, cu inflamații sau chiar cu infecții ale pielii, nu te apuca să scapi de punctele de grăsime acasă. De pildă, nu este indicat să îți exfoliezi pielea în exces, în contextul în care anumite substanțe din produsul de exfoliere utilizat pot genera/amplifica iritațiile, mai ales dacă ai pielea sensibilă. În schimb, adresează-te unui medic dermatolog. Mai mult decât atât, nu neglija vizita la medic în caz de puncte de grăsime recurente sau dacă acestea își modifică aspectul. 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by FreepikImage by 8photo on Freepik

Surse articol: anm.ro, healthline.com, medlineplus.gov, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, rarediseases.org, romedic.ro, scumc.ro, sfatulmedicului.ro, verywellhealth.com, usdermatologypartners.com, webmd.com

Articolul urmator
Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție
Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Colestaza de sarcină: cauze, simptome și tratament
    Colestaza de sarcină: cauze, simptome și tratament

    Printre manifestările nedorite din timpul sarcinii se numără și mâncărimile pielii. În general, mâncărimile ușoare apar atât pe fondul fluctuațiilor...

    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament
    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament

    Transpirațiile reci sunt un fenomen în care o persoană simte o senzație de transpirație umedă, rece și neobișnuită, care poate apărea brusc și fără un efort fizic intens....

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament
    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament

    Durerea de maxilar la copii poate fi o experiență neplăcută și poate ridica întrebări și preocupări pentru părinți. Este important să înțelegem de ce apare această...

    © 2024 Qbebe