Ce sunt arsurile termice
Acest tip de arsuri apar din pricina surselor de căldură ce ridică temperatura pielii, provocând moartea sau carbonizarea celulelor de la nivelul țesuturilor. Arsurile termice survin în urma contactului direct cu suprafețe fierbinți.
Majoritatea arsurilor termice se pot trata acasă ori la spital însă, în anumite situații, este necesară internarea în centre specializate pentru tratarea arsurilor. Decizia de a interna un pacient în asemenea centre se ia în funcție de factori precum suprafața afectată de arsuri, severitatea arsurilor, vârsta, prezența altor leziuni sau alte probleme de sănătate.
Tipuri de arsuri termice
În general, medicii evaluează arsurile în funcție de cât de profund este lezată pielea. Ținând cont de acest criteriu, arsurile termice sunt:
De gradul 1
Arsurile de acest grad se numesc și superficiale întrucât afectează stratul exterior al pielii, adică epiderma. O arsură de gradul 1 generează înroșirea pielii. De cele mai multe ori, arsurile superficiale nu impun solicitarea ajutorului medical, deși pot fi foarte dureroase. Perioada de vindecare durează aprox. 2 săptămâni.
De gradul 2
Nu afectează doar epiderma, ci și stratul profund al pielii (dermul). Arsurile de gradul 2 provoacă bășici. În același timp, aceste arsuri pot lăsa cicatrici, sunt dureroase și se vindecă mai greu decât cele de gradul 1, în aprox. 3 săptămâni. Cu toate acestea, de obicei nu este necesar să fie tratate la medic.
De gradul 3
Afectează atât toate straturile pielii, cât și firele de păr și glandele sebacee. Acestea din urmă secretă sebumul: o substanță uleioasă de pe suprafața corpului, având rolul de a hidrata pielea și de a o proteja de agenții patogeni. De asemenea, arsurile de gradul 3 pot distruge mușchii, tendoanele și chiar oasele din zonele afectate.
Spre deosebire de celelalte tipuri de arsuri, cele de gradul 3 nu sunt întotdeauna dureroase, în condițiile în care distrugerea țesuturilor este semnificativă, iar terminațiile nervoase sunt lezate. Din pricina acestor arsuri, pielea afectată devine foarte inflamată, uscată, iar textura se rigidizează.
Arsurile de gradul 3 se tratează la spital deoarece pot genera complicații precum:
- Deshidratare;
- Cicatrici grave;
- Edem: inflamarea unei zone a corpului din cauza acumulării de lichid în țesuturi;
- Pneumonie;
- Scăderea semnificativă a nivelului tensiunii arteriale, ceea ce poate provoca intrarea în stare de șoc;
- Infecții severe care pot conduce la amputări ale membrelor.
Când se evaluează gravitatea unei arsuri termice, medicii țin cont și de procentul de suprafață corporală afectată. Din acest motiv, se poate vorbi și despre:
- Arsuri minore: se referă la arsurile de gradul 1 și 2 ce acoperă mai puțin de 10% din suprafața corpului;
- Arsuri moderate: se referă la arsurile de gradul 2 ce acoperă aprox. 10% din suprafața corpului;
- Arsuri severe: se referă la arsurile de gradul 3 care acoperă peste 1% din suprafața corpului.
Semne că suferi de arsuri termice
Manifestările ce însoțesc o arsură termică depind de localizarea și de gravitatea arsurii, fiind mai severe în primele ore sau zile de la producerea arsurii. De aceea, ar trebui să te aștepți la:
- În caz de arsuri minore: înroșirea pielii, inflamație ușoară, durere;
- În caz de arsuri moderate: dureri intense, descuamarea pielii, bășici;
- În caz de arsuri severe: porțiuni de piele albicioasă sau în nuanțe de maro, amorțirea zonei afectate de arsură. De cele mai multe ori, arsurile severe nu sunt dureroase. Cu toate acestea, nu este exclus să intervină și dureri foarte intense.
Pentru a ști ce măsuri să iei ca să gestionezi arsurile termice, este esențial să recunoști și semnele unei arsuri la nivelul căilor respiratorii. Printre simptomele care trebuie să te îngrijoreze se numără:
- Buzele arse;
- Tusea;
- Schimbarea vocii;
- Respirația șuierătoare sau scurtarea respirației;
- Mucusul închis la culoare.
Solicită ajutor medical de urgență sau adresează-te celei mai apropiate camere de gardă dacă, după o arsură termică, sesizezi:
- Simptome specifice arsurilor căilor respiratori;
- Arsuri la nivelul feței;
- Faptul că arsurile depășesc 7,5 cm;
- Faptul că nu se resimte durere pe zona arsă;
- Agravarea durerii;
- Febra;
- Schimbări ale aspectului arsurii;
- Puroi ce se scurge din leziunea produsă de arsură;
- Miros neplăcut în zona arsurii;
- Manifestări specifice intrării în starea de șoc: confuzie, paloare, stări de slăbiciune, albăstrirea pielii și/sau degetelor;
- Arsuri la un bebeluș ori la o persoană vârstnică.
Cauzele arsurilor termice
Aceste arsuri pot fi provocate de:
- Surse uscate de căldură: spre exemplu flăcări, metal fierbinte, sticlă fierbinte, alte obiecte fierbinți cum ar fi aragazul încins, fierul de călcat, un ceainic etc;
- Surse umede de căldură: de pildă abur, apă fierbinte, ulei fierbinte, grăsime fierbinte etc.
Arsurile de la nivelul căilor respiratorii intervin, de exemplu, dacă inspiri fum, abur sau aer fierbinte.
Tratamentul arsurilor termice
Cum să acorzi primul ajutor în caz de arsuri termice depinde de severitatea acestora, însă demersurile pe care trebuie să le realizezi înainte de orice sunt:
- Stoparea contactului cu suprafața fierbinte;
- Îndepărtarea hainelor, accesoriilor și bijuteriilor de pe zona afectată de arsură.
În funcție de gradul arsurii, este indicat să acționezi după cum urmează:
Pentru arsurile de gradul 1
Măsuri pe care trebuie să le iei imediat se referă la:
- Răcorirea arsurii: asigură-te că arsura vine în contact cu apă rece, 10-20 de minute, pentru diminuarea durerii. Dacă nu ai acces la apă de la robinet, utilizează comprese sterile îmbibate în apă la temperatura camerei;
- Protejarea arsurii: acoperă arsura cu o compresă sterilă, non-adezivă sau cu o bucată de cârpă curată. Nu aplica pe rană ulei, lapte, miere, loțiuni etc.;
- Combaterea durerii: utilizează medicamente pe bază de paracetamol sau de ibuprofen.
Solicită ajutorul unui medic în situația în care durerea și inflamația nu cedează în ciuda măsurilor enumerate.
Pentru arsurile de gradul 2
La fel ca în cazul arsurilor de gradul 1, este esențial ca mai întâi să răcorești arsura și să o protejezi cu un bandaj steril, non-adeziv. După aceea, trebuie să previi intrarea în stare de șoc urmând pașii de mai jos:
- Asigură-te că persoana cu arsuri termice stă întinsă;
- Asigură-te că picioarele stau ridicate la un nivel de aprox. 25 cm;
- Încearcă să poziționezi persoana cu arsuri astfel încât zona afectată de arsură să fie ridicată mai sus de nivelul inimii;
- Acoperă persoana cu arsuri cu o pătură sau cu o haină.
Dacă este cazul, medicul prescrie un antibiotic, medicamente pentru reducerea durerii și poate recomanda administrarea vaccinului antitenos.
Cere neapărat ajutor medical pentru arsurile de gradul 1 sau 2 dacă sunt localizate pe față, pe palme, pe tălpi, pe fese, în zona inghinală, la nivelul unei articulații (de pildă cot, umăr sau gleznă), pe degetele de la mâini sau de la picioare.
Ca să se asigure o vindecare optimă a leziunilor, este recomandat să eviți expunerea la soare și să aplici o loțiune de protecție solară cu ingrediente care nu irită pe porțiunile de piele pe cale să se vindece.
Pentru arsurile de gradul 3
Dacă te întâlnești cu o astfel de situație, solicită cât mai repede o ambulanță. Până la sosirea echipajului medical, protejează porțiunea/porțiunile de piele cu arsuri acoperindu-le fie cu comprese sterile, fie cu un cearceaf sau cu alt material care nu lasă scame. Nu te apuca să cufunzi porțiunea/porțiunile cu arsuri în apă și nici nu aplica loțiuni, creme sau alte substanțe pe leziuni pentru a nu provoca o infecție. Ca să previi intrarea victimei în stare de șoc, pune în practică sfaturile indicate pentru arsurile de gradul 2.
Când trebuie să ai grijă de o persoană cu arsuri ale căilor respiratorii până la sosirea ambulanței, nu îi așeza o pernă sub cap pentru a nu-i îngreuna respirația. Dacă arsurile sunt în zona feței, persoana afectată nu trebuie să stea în poziție orizontală. Monitorizează victima verificându-i pulsul și respirația.
Arsurile de gradul 3 pot pune viața în pericol și impun luarea unor măsuri speciale pe parcursul internării în spital, de exemplu:
- Asigurarea suportului respirator într-o secție de terapie intensivă: această măsură se impune mai ales în cazul arsurilor căilor respiratorii;
- Administrarea fluidelor pe cale intravenoasă pentru a preveni deshidratarea;
- Asigurarea nutriției parenterale pentru a preveni transferul de bacterii de la nivelul intestinelor în sânge;
- Îmbunătățirea fluxului sanguin în zona/zonele cu arsuri: acest demers este foarte important în special dacă apar escarele, adică leziuni rezultate în urma presiunii îndelungate exercitate asupra pielii. Medicii pot îndepărta porțiunile de țesut infectat, mort sau deteriorat de pe o escară printr-o procedură numită debridare. Procedând așa, fluxul sanguin se îmbunătățește;
- Tratarea bășicilor mari sau care sunt poziționate în zonele articulațiilor prin debridare;
- Aplicarea unor unguente pentru prevenirea infecțiilor și pentru stimularea închiderii rănilor: spre exemplu, se folosesc unguente bazate pe bacitracină și/sau pe sulfadiazină argentică. După aplicarea unguentului, se folosesc pansamente sterile;
- Realizarea exciziei suprafețelor arse și a debridării pentru a se stopa o infecție;
- Aplicarea grefelor de piele: o porțiune de piele sănătoasă este prelevată de pe o parte a corpului și se aplică în zona/zonele cu piele arsă pentru a se asigura procesul de vindecare;
- Administrarea medicamentelor de combatere a durerii și a stărilor de anxietate;
- Administrarea antibioticelor;
- Efectuarea fizioterapiei pentru a se preveni contracția tendonului și a zonei afectate de arsura termică.
În plus, pentru o recuperare cât mai bună a pacienților cu arsuri de gradul 3, care au de suferit și din pricina unor probleme precum depresia, sindromul de stres post-traumatic, pierderea mobilității și/sau desfigurare, este necesară implicarea a numeroși specialiști, printre care:
- Un chirurg plastician;
- Un medic infecționist;
- Asistenți medicali specializați în îngrijirea pacienților cu arsuri;
- Un chirurg ortoped;
- Un medic psihiatru/psiholog;
- Un specialist în terapie ocupațională;
- Un kinetoterapeut;
- Un specialist în fizioterapie respiratorie;
- Un dietetician.
Potrivit Ordinului nr.476 din 2017 emis de Ministerul Sănătății, o persoană afectată nu numai de arsuri termice, ci de orice tip de arsuri, poate fi internată într-un centru specializat pentru tratarea arsurilor dacă se îndeplinesc următoarele criterii:
- Prezența arsurilor de gradul 2 pe mai mult de 10% din suprafața corpului atât în cazul adulților, cât și copiilor;
- Suspiciunea de arsuri la nivelul căilor respiratorii;
- Arsuri de gradul 3, indiferent de procentul de suprafață corporală;
- Arsuri la nivelul scalpului, feței, membrelor, organelor genitale, articulațiilor mari;
- Arsuri asociate traumatismelor;
- Necesitatea de resuscitare după arsură;
- Prezența unor afecțiuni asociate arsurilor dacă suprafața de piele afectată este de cel puțin 10% din suprafața corpului la copii și la persoanele vârstnice și de cel puțin 15% la adulți: printre cele mai cunoscute afecțiuni asociate arsurilor se numără sindromul stafilococic al pielii opărite și fasceita necrozantă. Aceasta din urmă este o infecție bacteriană gravă, ce distruge pielea și țesuturile moi de sub ea;
- Arsuri la pacienții de risc: mai exact, este vorba despre pacienții care au asociate afecțiuni precum diabet, insuficiență cardiacă, insuficiență renală, boli autoimune, boli psihice etc. În cazul copiilor, pacienții la risc sunt cei mai mici de 4 ani cu malnutriție, cu boli metabolice sau cu rahitism.
În vederea diminuării riscului de arsuri termice, străduiește-te să ții cont și de sfaturi precum sunt și cele de mai jos:
- Nu lăsa mâncarea pe foc nesupravegheată;
- Nu ține în brațe un copil în timp ce gătești pe aragaz;
- Ține lichidele fierbinți cât mai departe de copil;
- Nu purta haine prea largi când gătești pentru ca, în cazul în care ajungi prea aproape de flacără, acestea să nu ia foc accidental;
- Verifică întotdeauna temperatura alimentelor pe care i le oferi copilului;
- Când gătești încearcă să utilizezi mai ales ochiurile aflate în spatele aragazului;
- Împiedică accesul copilului la diferite surse de căldură din casă, spre exemplu aragaz, sobă, calorifer electric etc;
- Scoate din priză fierul de călcat, convectorul/caloriferul electric sau alte dispozitive similare când nu le folosești;
- Nu așeza niciodată băuturile foarte calde pe măsuțe joase ori pe marginea blaturilor din bucătărie: această măsură este esențială pentru ca un copil să nu aibă acces la băuturile din cauza cărora se poate arde;
- Nu lăsa recipiente cu apă fierbinte pe podea;
- Nu lăsa la îndemâna copilului brichete sau chibrituri;
- Nu-ți lăsa copilul să se apropie de surse de foc deschis;
- Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în casă;
- Testează temperatura apei înainte să faci baie: riscul de arsuri este mai mare când temperatura apei depășește 49 de grade Celsius;
- Verifică mereu temperatura apei înainte de baia copilului.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, youtube.com
Surse articol: familyfirster.com, healthline.com, hopkinsmedicine.org, legislatie.just.ro, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, old.ms.ro, sfatulmedicului.ro, stop-arsuri.ro, webmd.com