Vergeturi la copii: cauze, tratament și prevenție

Vergeturi la copii: cauze, tratament și prevenție

Mirela Floricescu - Redactor

Vergeturile sunt asociate de multe ori cu sarcina, pentru că organismul viitoarelor mămici trece prin transformări bruște. În realitate, însă, vergeturile pot să apară încă de la vârste fragede, iar cauzele pentru formarea lor sunt multiple. Ca părinte, trebuie să știi cum să gestionezi situația, dacă observi deja primele vergeturi la copilul tău. Iată mai jos toate informațiile pe care trebuie să le cunoști despre vergeturi la copii.

Ce sunt vergeturile la copii?

Vergeturile la copii sunt un tip de cicatrice care apar în momentul în care pielea se întinde sau se micșorează brusc. Vergeturile apar, în cele mai multe cazuri, atunci când slăbești sau iei rapid în greutate, deoarece pielea este forțată să treacă prin schimbări bruște. Aceste modificări provoacă un stres la nivelul pielii, care are multe fibre de colagen (cu rol în menținerea fermității) și de elastină (conferă elasticitate). Atunci când fibrele se rup, la suprafața pielii apar mici firicele roșiatice. Deoarece pielea încearcă să se refacă, rămân niște urme albe sau roz-violacee, adică așa-numitele vergeturi la copii.

femeie-care-are-vergeturi-si-tine-un-prosop-roz-pal-pe-abdomen

Vergeturile afectează în egală măsură atât femeile, cât și bărbații și pot să apară la orice vârstă. Mecanismul exact prin care se formează vergeturile încă nu este pe deplin înțeles, deoarece în prezent se fac numeroase studii care să explice mai bine slăbiciunile pe care pielea noastră le are.

Din ce cauze apar vergeturile la copii?

Vergeturile nu sunt dureroase, dar simpla lor apariție poate să afecteze un copil din punct de vedere psihologic. Cauzele pentru vergeturi la copii sunt diverse și sunt legate fie de vârstă, fie de unele probleme medicale. Însă, indiferent de cauza vergeturilor trebuie să ții cont mereu de faptul că toți copiii trec prin schimbări majore atât la nivel fizic, cât și psihic. De aceea, trebuie să fi alături de copilul tău și să-i explici că lucrurile prin care trece sunt absolut normale.

baietel-cu-ochelari-si-busrul-gol-care-se-uita-in-oglinda-si-zambeste

Principalele cauze ale vergeturilor la copii sunt:

  • Creșterea în înălțime
  • Creșterea în greutate
  • Consumul scăzut de lichide
  • Alimentația săracă în vitamine și minerale
  • Moștenirea genetică
  • Tratamentele cu corticosteroizi
  • Bolile endocrine

Când apar vergeturile la copii?

Dacă nu știi când și de ce apar vergeturile la copii, află că aceste striații se formează cu precădere în timpul pubertății, fiindcă atunci organismul înregistrează cel mai rapid ritm de dezvoltare. Creșterea în greutate sau înălțime și chiar slăbitul, sunt factori care pun presiune pe rezervele de colagen ale pielii, astfel că este facilitată apariția vergeturilor. Aceste vergeturi la adolescenți trebuie privite drept un fenomen normal, numai că pentru tineri este extrem de frustrant ei fiind supuși presiunilor sociale.

Putem vorbi și despre vergeturi la copii de 12 ani, deoarece la acea vârstă are loc un salt statural, astfel că micuțul tău câștigă până la 6 cm în înălțime. Este foarte important ca încă de la debutul pubertății să ai grijă ca cel mic să fie activ, anume să facă zilnic măcar 1 oră de mișcare, dar să îmbine sportul și cu o alimentație sănătoasă, bazată pe multe vitamine, proteine și fibre. Despre vergeturi la copii de 13 ani se poate spune faptul că atunci țesutul adipos apare în anumite zone. De exemplu, la fete se măresc sânii, ceea ce duce la întinderea forțată a pielii. De asemenea, există și vergeturi la 14 ani, adesea și la băieți, deoarece începe să se dezvolte musculatura.

Citește și: Remedii naturale pentru vergeturi

Vergeturile de creștere la copii: simptome în funcție de vârstă

Cele mai multe vergeturi de creștere la copii apar pe coapse, brațe, spate sau burtă, deoarece corpul se dezvoltă în înălțime. Vergeturile se pot dezvolta pe zone mai extinse sau mai mici, dar acest fapt ține doar de nivelul de elasticitate al pielii. Între 10 – 12 ani copilul trece printr-un salt major de creștere, astfel că vergeturile pot fi deja vizibile pe coapse sau spate.

De la 13 ani, fetele sunt mai afectate de vergeturi, deoarece țesutul adipos se dezvoltă în anumite zone, care se observă prin creșterea sânilor sau dezvoltarea picioarelor. De aceea, din cauza faptului că pielea se întinde brusc, fetele pot avea mici striații roșiatice mai ales în zona sânilor, pe picioare sau fese. La băieți tot coapsele și brațele rămân cele mai afectate zone. În schimb, dacă în adolescență există o creștere bruscă în greutate, părțile laterale ale abdomenului vor fi afectate și ele de vergeturi.

Ce zone sunt predispuse pentru vergeturi la copii

Vergeturile la copii apar în special în zonele cu tensiune crescută, deoarece pielea este mai vulnerabilă și predispusă la întinderile bruște. Cele mai predispuse zone pentru vergeturi la copii sunt spatele, burta, picioarele, brațele și fesele.

spatele-unui-copil-cu-vergeturi

Vergeturile de pe coapse apar cu precădere la fete din cauza efectelor pe care le au hormonii feminini, astfel că țesutul adipos are tendința de a se dezvolta în acea zonă. În schimb, multe vergeturi pe fese, vergeturi pe burtă sau brațe apar din cauza obezității. Lipsa efortului fizic, acumularea kilogramelor în plus în timp scurt și alimentația nesănătoasă sunt toți factori care-și lasă amprenta asupra corpului.

În egală măsură există vergeturi la băieți, cât și la fete, iar dacă ele sunt de la obezitate pot fi observate pe ambele părți ale corpului, adică simetric. Despre vergeturi pe spate la copii se crede că sunt strict efectul creșterii accelerate în înălțime, de aceea sunt vizibile mai ales la copiii peste 12 ani. În stadii incipiente, ne referim la vergeturii roșii la copii, șterse care pot da ușoare mâncărimi. Apoi, striațiile prind o nuanță de violet și au un aspect încrețit. La final, vergeturile devin albe, ușor adâncite și amintesc de aspectul hârtiei creponate. În ceea ce privește dimensiunile, vergeturile pot avea între 1 – 10 mm lățime și mai mulți centrimetri lungime.

Cum tratezi acasă vergeturile roșii la copii

Vergeturile roșii sunt primul semn că pielea se întinde, iar cicatricile se pot mări în timp. Atunci când deja observi faptul că micuțul tău are vergeturi roșii, este momentul să aplici o cremă pentru vergeturi la copii, care este foarte hidratantă și conține vitaminele A și E, în funcție de vârstă. Și uleiurile pentru masaj sunt indicate. Astfel că, în fiecare seară trebuie să masezi zonele cu vergeturi de pe corp, pentru a favoriza circulația sângelui și pentru a crește elasticitatea pielii.

Dacă sunt tratate încă de la început, vergeturile roșii dispar cu timpul și nu lasă urme. În schimb, vergeturile albe sunt cicatrici deja vindecate, astfel că nu vor dispărea complet, ci se vor estompa ușor prin masaj și hidratare corecte. Dacă ai un copil deranjat de aspectul vergeturilor, este indicat să apelezi la sfaturile unui medic dermatolog care va recomanda un tratament dermato-cosmetic specific vârstei.

Citește și: Semne că vei rămâne cu vergeturi după naștere

Vergeturile la copii: când să mergi la medic

La unii copii, apariția vergeturilor poate fi o consecință a unor boli endocrine care apar atunci când există dezechilibre la nivelul glandei tiroide sau glandelor suprarenale. Trebuie să-ți duci copilul la medic dacă observi că vergeturile sunt mai late de 1 – 2 cm, sunt roșiatice, iar culoarea nu se estompează în timp. De asemenea, un motiv de îngrijorare este și dacă vergeturile sunt foarte adâncite și apar cu precădere pe brațe sau în zona inghinală. Doar medicul endocrinolog cu ajutorul unui set de analize poate determina dacă este vorba despre o problemă de sănătate sau nu.

Citește și: Ai vergeturi după naștere? Iată trei metode prin care să scapi de problemă

Prevenție pentru vergeturile la copii

Este imposibil ca vergeturile să fie prevenite în totalitate, deoarece oraganismul fiecărui adolescent se dezvoltă imprevizibil, iar ritmul de creștere este unic. Însă, există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare care ajută la diminuarea riscului de apariție al vergeturilor și îl ajută pe copilul tău să aibă un tonus psihic și fizic ridicat.

copii-care-fac-gimnastica-pe-saltele

Cele mai eficiente metode de pentru vergeturile la copii sunt:

  • Alimentația sănătoasă: este baza de la care se pornește. Este esențial ca orice copil să consume zilnic vitamine și minerale. Pielea este cel mai mare organ al corpului, de aceea o alimentație sănătoasă se va vedea într-o pielea fermă și elastică. Vitaminele A, C, E, D și zincul sunt cele care mențin pielea sănătoasă. Aceste vitamine se regăsesc în fructe, migdale, alune, pește, ouă sau fasole. Zincul are un rol activ în repararea țesuturilor și mai poate fi obținut din carnea slabă de porc, carnea de vită, lapte, fructe de mare, năut sau cartofi. Ai grijă ca toate aceste produse să nu lipsească din meniul zilnic al copilului tău.
  • Hidratarea: lichidele mențin pielea elastică, astfel că un copil trebuie să consume între 8 – 12 pahare cu apă zilnic. Dacă nu poate bea doar apă, indicate mai sunt compoturile din fructe sau ceaiurile.
  • Mișcare fizică regulată: sportul este ideal pentru a diminua riscul de apariție al vergeturilor, deoarece elasticitatea pielii este solicitată constant, astfel că organismul devine foarte rezistent la schimbările fizice.
  • Masajul: cu un ulei cu vitamina E sau cu o cremă hidratantă. Vitamina E este un antioxidant care are puterea de a regenera pielea și de a preveni îmbătrânirea prematură a acesteia. De asemenea, vitamina E estompează foarte mult aspectul vergeturilor și a altor cicatrici. Un masaj de 10 – 15 minute zilnic în zonele afectate este util.
  • Menținerea unei greutăți normale a corpului: pentru ca pielea să-și păstreze elasticitatea. Deși la pubertate copiii trec prin multe schimbări corporale, este important să nu existe fluctuații mari de greutate.

Despre vergeturi la copii se știe faptul că apar în perioada pubertății din cauza ritmului accelerat de creștere din acea perioadă. Multe vergeturi la copii sunt vizibile pe coapse, brațe sau abdomen. Fluctuațiile de greutate afectează și ele elasticitatea pielii, de aceea trebuie să ai grijă în permanență ca micuțul tău să facă zilnic mișcare fizică și să aibă o alimentație sănătoasă. Totodată, dacă vergeturile nu apar fără vreo cauză evidentă, ca dintre cele menționate anterior, trebuie să-ți duci copilul la medic pentru un consult.

Surse: nhs.uk, kidshealth.org, totuldespremame.ro, kilostopjunior.ro, dermaexpert.ro, desprecopii.com, medlife.ro, cronosmed.ro, mayoclinichealthsystem.org, noiliceenii.ro, doc.ro, ventussa.ro, medicalnewstoday.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament
    Vergeturi roșii: cauze și metode de tratament

    Vergeturile reprezintă o formă de cicatrizare a pielii și se dezvoltă când pielea se întinde brusc. În urma acestui proces, structurile care o susțin, adică elastina...

    Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție
    Ochi lipiți la bebeluși: cauze, tratament și prevenție

    Ochii lipiți la bebeluși sunt un lucru foarte des întâlnit în primele luni de viață ale copiilor și de cele mai multe ori NU reprezintă un motiv de îngrijorare....

    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție
    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție

    Durerile, fie că sunt acute, fie că sunt cronice, trezesc îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât sunt acompaniate și de alte simptome neplăcute, temerile se vor...

    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament
    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament

    Transpirațiile reci sunt un fenomen în care o persoană simte o senzație de transpirație umedă, rece și neobișnuită, care poate apărea brusc și fără un efort fizic intens....

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament
    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament

    Motivele pentru care ochii îți pot lăcrima excesiv sunt diverse și, deși în cele mai multe cazuri nu ai de ce să te sperii, pot fi situații care indică o afecțiune. Te...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    © 2024 Qbebe