O mamă a povestit cum au contactat copiii ei virusul sincițial respirator
Carmen Bremiller (din Barker, New York) este mama a 5 copii: Sophia (10 ani), Ashlynn (6 ani), Caroline (4 ani), Ava (3 ani) și Kinsley (1 an). Toate cele cinci fetițe au răcit în luna septembrie a anului trecut, când școala a început. De aceea, mama le-a ținut acasă pe cele mai mari până când s-au simțit bine, însă la începutul lunii octombrie au avut iar probleme de sănătate: ochi lăcrimoși, febră, diminuarea apetitului.
Stând de vorbă cu „Fox News Digital”, Carmen a explicat cum a procedat atunci: „Am sunat la medicul lor și am stat de vorbă cu asistenta, am vrut să le duc la o consultație, însă mi s-a spus că erau pur și simplu răcite și că trebuia să iau lucrurile ca atare. Așa am făcut”.
La un moment dat, trei dintre fetițe, care aveau sub vârsta de 5 ani, au făcut febră mare, iar mama lor le-a dat analgezice fără prescripție pentru a le ajuta să se simtă mai bine. Îngrijorată, a sunat iar la medicul pediatru, însă i s-a spus că simptomele pe care le aveau copiii erau legate de răceala din luna septembrie.
Peste câteva zile, pe 6 octombrie 2022, Carmen a fost anunțată de instituția de învățământ la care erau înscrise două dintre fiicele ei că se înregistraseră cazuri de gripă, de conjunctivită, de crup și de virus sincițial respirator. Ulterior, trei dintre fetițe au fost și ele diagnosticate cu virusul menționat.
Starea celui mai mic dintre copii s-a deteriorat și a fost nevoie de spitalizare
Dacă despre fiicele ei mai mari Carmen a precizat că și-au revenit treptat, starea mezinei, Kinsley, se deteriora tot mai mult. Astfel, aceasta a început să refuze să mai consume lichide, iar ritmul ei respirator se modificase. Pe 12 octombrie 2022, când a fost examinată de medici, Kinsley avea saturația de oxigen scăzută și a avut nevoie de o mască cu oxigen. După aceea a fost transportată de urgență la spitalul de copii din Buffalo. Medicii de acolo au diagnosticat-o cu pneumonie, iar analizele de sânge au confirmat și prezența virusului sincițial respirator.
Întrucât s-a descoperit și apă în plămânul stâng, copilul a avut nevoie de internare în secția de terapie intensivă. Starea ei s-a degradat din ce în ce mai mult, până la urmă a fost sedată și intubată. Despre ce a simțit în acele momente mama a vorbit tot în intervenția pentru sursa citată: „A fost extrem de greu pentru mine să o văd așa. Având un tub introdus în gât, inconștientă, cu ace și cu perfuzii. Abia m-am abținut să nu plâng. M-am simțit vinovată. Cum nu mi-am putut da seama cât era de bolnavă? De ce nu am dus-o mai devreme la spital? Cum s-a ajuns atât de repede într-o asemenea situație?”
Pe 18 octombrie, Kinsley a trecut printr-o nouă încercare după ce un dop de mucus îi blocase căile respiratorii. Saturația ei de oxigen scăzuse până la 60% și a avut nevoie de numeroase medicamente pentru a se stabiliza. Peste câteva zile a fost sedată iar și așezată pe burtă, astfel încât secrețiile de la nivelul tractului respirator să nu-i mai afecteze plămânii. Au urmat o tomografie și o bronhoscopie, pe 24 octombrie.
Abia pe 29 octombrie fetița nu a mai avut nevoie de ventilator, așa cum reiese din relatarea mamei sale pentru sursa citată anterior: „Pe 29 octombrie, fetița mea nu mai avut nevoie de ventilator.” În plus, nu a mai avut nevoie nici de perfuzii, nici să fie hrănită printr-un tub.
Mama a vorbit despre starea copilului după ieșirea din spital
Kinsley a stat în spital 24 de zile, fiind externată la începutul lunii noiembrie. Fetița a fost diagnosticată și cu astm, având nevoie de o lungă perioadă de recuperare, așa cum a dezvăluit mama ei pentru sursa menționată: „Diagnosticul oficial al lui Kinsley a fost infecție cu virusul sincițial respirator, pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută, iar acum astm. Face inhalații de patru ori pe zi. Cam după trei luni mergem iar la medic pentru evaluare. Kinsley mai are un drum lung de parcurs până când se va recupera 100%”.
Pe 13 noiembrie 2022, asistenta medicală care a monitorizat-o pe Kinsley i-a spus lui Carmen că plămânii fetiței erau curați, însă prezenta semne de crup (laringotraheobronșită).
A venit cu un avertisment pentru părinți
În urma experienței dificile prin care a trecut cu fetița ei în vârstă de 1 an, Carmen a ținut să vină cu un avertisment pentru părinți. Potrivit aceleiași surse, mama a venit cu următoarele precizări:
„Probabil o să fiți frustrați și nu o să reușiți să găsiți pe cineva care să stea cu copiii voștri ca să puteți merge la serviciu, însă până la urmă veți găsi o soluție. În primul rând, o să dați vina pe școală pentru că micuții voștri s-au îmbolnăvit. Într-adevăr, poate fi adevărat, însă nu este în regulă și nici corect să îți trimiți copilul la școală știind că este purtătorul unui virus foarte contagios și nociv și pentru ceilalți copii.
Bebelușul meu nu a mers nici la grădiniță, nici la școală; surorile ei s-au îmbolnăvit acolo și au adus virusul acasă. Gândiți-vă la faptul că fiecare copil este diferit, că un alt copil are sistemul imunitar cu totul diferit de cel al copilului tău. Poate că al tău o să fie bine, însă nu se știe ce se va întâmpla cu alt copil. Așa că vă rog să vă gândiți de două ori înainte să vă trimiteți copiii bolnavi la școală. Amintiți-vă data viitoare că și copilul vostru poate fi în situația în care a fost al meu.”
Surse foto:
- Image by pressfoto on Freepik;
- pexels.com
Surse articol: dailymail.co.uk, foxnews.com, tyla.com