Copiii trebuie să se bucure de copilărie sau să aibă responsabilități menite să îi transforme în adulți de succes? Care este cea mai bună metodă de abordare atunci când în familie există mai mulți copii? Frații și surorile mai mari trebuie să aibă grijă de copiii mai mici, să fie responsabili de anumite activități în gospodărie sau nu? O mamă susține că își responsabilizează copiii încă de mici și această decizie dă roadele așteptate la adolescență.
„Fiica mea de 11 ani are grijă de frații ei mai mici”
Mama a realizat acest lucru atunci când a fost surprinsă de un viscol foarte puternic în drumul ei spre casă. Ea s-a trezit blocată în mijlocul pustietății, în timp ce toți copiii împreună cu soțul ei Christian, se aflau acasă. Dar tatăl copiilor era ocupat cu aducerea pe lume a unui ieduț. Așa că mama a sunat disperată acasă doar pentru a-i răspunde fiica ei în vârstă de 11 ani care a asigurat-o că totul este în regulă și a informat-o chiar că a introdus o tavă de biscuiți la cuptor, a făcut focul și restul familiei se preocupă de sarcina lui Ingrid, căprița gestantă.
90 de minute mai târziu, mama s-a întors acasă doar pentru a găsi o atmosferă caldă, primitoare, cina pregătită pe masă și copiii cu zâmbete largi pe față, așteptând-o mândri că au fost foarte responsabili în acea situație.
Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
„Dacă nu responsabilizăm copiii, nu le oferim încrederea de care au nevoie”
„În societatea modernă actuală, părinții sunt determinați să creadă că toți copiii sunt fragili, dar în realitate sunt mai capabili decât ar crede adulții”, susține Katie Kimball, creator al unui program TV și o susținătoare înfocată a introducerii în programa obligatorie școlară a materiilor menite să-i pregătească pe copii pentru viața reală.
„Această generație de părinți cere atât de puține de la copiii lor, pentru că nici părinții lor nu i-au responsabilizat așa cum trebuia. În timp ce noi încercăm să le facem viața mai ușoară copiilor, aceasta va deveni din ce în ce mai grea, pășind în anii maturității fără a ști cum să facă față anumitor situații aparent banale. Copiii sunt depresivi pentru că nu se simt suficient de importanți în familiile lor și nu simt că dețin controlul asupra propriilor acțiuni”, continuă ea.
Copiii responsabili de mici devin adulți puternici
Atunci când părinții fac totul pentru copiii lor, aceștia consideră că îi protejează, dar de fapt le scad stima de sine, încrederea în propria persoană, în propriile puteri și le insuflă un sentiment de instabilitate. Cu cât copilul primește responsabilități în gospodărie (și nu numai) adecvate vârstei, cu atât va simți că are un rol important în familie și în societate.
Începeți prin a le da sarcini mici copiilor
Înainte de a da sarcini importante copiilor, rugați-i să vă ajute. În prezența și sub directa supraveghere a părintelui, urmându-i exemplul, copilul va înțelege altfel responsabilitățile.
Determinați copiii să vă ajute să măturați, să își ducă rufele murdare în coșul de rufe, să arunce resturile alimentare în gunoi.
Cu siguranță procesul este unul de durată și vă va lua mult mai mult timp să vă duceți sarcinile la bun sfârșit, dar este de bun augur pentru viitorul copiilor. Lăsați-i să se mai împiedice, să cadă, să scape câte un ou pe jos, să facă mizerie, să spargă câte o farfurie, totul face parte din procesul de învățare.
Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste
Copii mai mari, responsabilități pe măsură
Pe măsură ce copiii cresc, aceștia pot hrăni câinele, pot uda florile, pot aduna ouăle din curte sau le pot pune în cutia specială din frigider după ce sunt cumpărate. Practic, primesc sarcini pe măsura puterilor lor, fără a-i constrânge în vreun fel. Totul face parte dintr-un proces de învățare îndelungat și continuu de responsabilizare și maturizare.
Responsabilizarea copiilor este strâns legată de abilitățile lor de a se auto-gospodări și de a lua deciziile potrivite. A da sarcini pe măsura puterilor și capacităților fiecărui copil este un exercițiu extraordinar pentru anii adolescenței și pentru a deveni adulți responsabili.
Surse foto: istockphoto.com pexels.com
Surse articol: businessinsider.com