Care este doza zilnică recomandată de vitamina D pentru sugari?
În general, doza zilnică recomandată de vitamina D pentru un copil aflat în primul an de viață este de 400 UI pe zi.
Pentru ca organismul nostru să producă vitamina D, este nevoie de expunere la soare. La nivelul pielii se regăsesc receptorii de vitamina D care, odată ce sunt expuși la razele ultraviolete, produc reacții în urma cărora este creată provitamina D. Ulterior, aceasta se depozitează în celulele de grăsime din corp, rămânând inactivă până când este nevoie de ea. După aceea, cu ajutorul ficatului și rinichilor, provitamina D se transformă în forma activă a vitaminei D, pe care corpul o poate folosi.
Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: administrarea vitaminei D trebuie să se realizeze pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condițiile în care nu se asigură necesarul din transformarea provitaminei D în vitamina D, la nivelul pielii, sub acțiunea razelor solare. De altfel, o asemenea transformare se realizează într-o cantitate redusă și s-a demonstrat, de-a lungul timpului, că în țara noastră suplimentarea vitaminei D este necesară tot timpul anului, nu doar în lunile cu R. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre bebeluși, în cazul cărora expunerea la soare este limitată, este recomandat să se recurgă la administrarea unui aport suplimentar de vitamina D încă din primele zile de viață.
Pot obține sugarii necesarul zilnic de vitamina D prin intermediul alimentației?
Din păcate, sugarii beneficiază de o cantitate redusă de vitamina D prin alimentație. Spre exemplu, laptele de vacă nu este recomandat pentru că este extrem de sărac în vitamina D. 1 L de lapte de vacă furnizează aprox. 40 UI de vitamina D [1].
Ține cont că laptele de vacă este nerecomandat până la vârsta de 1 an, întrucât proteinele conținute de acesta sunt foarte greu digerabile de către bebeluși.
În ceea ce privește laptele matern, acesta include numeroși nutrienți valoroși, necesari pentru dezvoltarea copilului. Deși conține o cantitate mică de vitamina D, laptele matern este văzut ca un aliment antirahitic, remarcându-se printr-un raport excelent între calciu și fosfor, ceea ce favorizează o asimilare foarte bună a vitaminei D, contribuind la dezvoltarea normală a oaselor. Cu toate acestea, nu se poate spune că un bebeluș își asigură necesarul de vitamina D prin consumul de lapte matern. Potrivit datelor furnizate de „Ghidul privind evaluarea şi terapia deficitului de vitamină D la gravidă, nou-născut şi copil”, la fiecare litru de lapte matern se găsesc aprox. 20-60 UI de vitamina D.
Dacă te întrebi ce se întâmplă cu asigurarea necesarului de vitamina D în cazul sugarilor care, din diverse motive, sunt hrăniți cu formule de lapte, nici în acest caz veștile nu sunt prea îmbucurătoare. Practic, chiar dacă îi oferi bebelușului o formulă de lapte îmbogățită cu vitamina D, tot nu i se asigură în totalitate necesarul acestei vitamine. Ca să se întâmple așa, ar trebui să consume zilnic în jur de 1 l de formula de lapte. Din acest motiv, ține minte că are nevoie de un supliment pe bază de vitamina D.
În concluzie, atât sugarii ce primesc lapte matern, cât și cei ce sunt hrăniți cu formula de lapte, au nevoie de administrarea unui supliment alimentar care să le asigure minim 400 UI de vitamina D zilnic.
Sub ce formă este recomandat să se administreze vitamina D la sugari pentru o absorbție optimă?
Medicii pediatrii vin cu următorul îndemn: este recomandată administrarea vitaminei D sub formă de soluție pentru o administrare ușoară. Dacă se optează pentru această variantă, poți pune picăturile în laptele din biberon, fie că este vorba despre cel matern, fie că este vorba despre o formulă de lapte.
În plus, pentru a te asigura că picăturile cu vitamina D se absorb cât mai bine, încearcă, pe cât posibil, să le administrezi direct în gurița bebelușului, în zona aflată la interiorul obrajilor, nu în spatele gâtului. Este indicat să realizezi un asemenea demers în condițiile în care oamenii de știință au ajuns la concluzia că vitamina D, administrată direct în gură, se absoarbe mai bine și mai rapid întrucât țesutul din cavitatea bucală are o capacitate ridicată de absorbție și este foarte bogat în vase de sânge [2].
Pentru a-ți fi cât mai la îndemână să-i administrezi micuțului tău picăturile, este ideal să găsești un moment în care este relaxat și calm.
În plus, pentru a stimula absorbția vitaminei D, ține cont și de acest aspect: bacteriile lactice benefice numite de Organizația Mondială a Sănătății și “probiotice” cresc absorbția vitaminei D la nivel intestinal. Dintre probioticele care se remarcă în mod special pentru un asemenea efect benefic fac parte și Bifidobacteriile [3]. Acestea sunt bacterii „bune”, care colonizează tractul intestinal al bebelușilor în urma trecerii prin canalul de naștere.
Cu alte cuvinte, se recomandă suplimentarea cu bacterii lactice benefice, mai exact cu Bifidobacterii, nu numai în vederea creșterii absorbției intestinale a vitaminei D, ci și pentru dezvoltarea unei microbiote intestinale sănătoase.
Reține și următorul aspect: suplimentarea cu Bifidobacterii este binevenită inclusiv dacă ai un bebeluș născut prin cezariană sau dacă este vorba despre un bebeluș prematur.
Vitamina D la copii: sfaturi importante de la pediatru pentru părinți
*Articol susținut de LINEX Baby
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, youtube.com, Image by shurkin_son on Freepik
Surse articol: Studii: 1. Reeve, Lorraine E, Jorgensen, Neal, A et al, Vitamin D Compounds in Cows' Milk, The Journal of Nutrition, vol. 112, cap 4, aprilie 1982, pag. 667-672; 2. Satia, MC, Mukim, AG et al, A randomized two way cross over study for comparison of absorption of vitamin D3 buccal spray and soft gelatin capsule formulation in healthy subjects and in patients with intestinal malabsorbtion, Nutrition Journal, vol. 14, 114 (2015); 3. Abboud, Myriam, Rizk, Rana et al, The Health Effects of Vitamin D and Probiotic Co-Supplementation: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials, Nutrients 2021, 13(1), 111. Alte surse: health.clevelandclinic.org, internationalprobiotics.org, lege5.ro, mayoclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, researchgate.net, verywellhealth.com, yalemedicine.org