Vitamina D la copii: sfaturi importante de la pediatru pentru părinți

Vitamina D la copii: sfaturi importante de la pediatru pentru părinți

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vitamina D este responsabilă pentru o mulțime de procese din corpul uman, începând de la creșterea și întărirea oaselor și până la buna funcționare a sistemului nervos. Medicul specialist neonatolog Eugenia Grumezescu ne-a explicat prin ce simptome se manifestă o carență de vitamina D, cum putem să o prevenim, precum și alte informații importante pe care trebuie să le cunoaștem.

Doctor Eugenia Grumezescu, medic specialist neonatolog, a oferit următoarele informații cu privire la administrarea vitaminei D la copii:

  1. Cât de afectați sunt copiii deoarece au stat în izolare în ultimele luni în ceea ce privește vitamina D? Cât timp ar trebui să stea la soare ca să primească necesarul zilnic?

Din punctul meu de vedere, al multor specialiști și al studiilor făcute în ultima vreme, nu a fost nimeni afectat. Copiii aveau voie să iasă din casă, având în vedere măsurile de distanțare socială și de purtare a măștilor. Teoretic este suficientă o expunere de maxim 10-15 minute, de 2-3 ori pe săptămână pentru a primi doza adecvată de vitamina D3, subliniind că nu trebuie doar pus la geam; geamul oprește razele ultraviolete necesare sintezei de vitamina D. Dacă au fost scoși în balcon, au dat o raită de bloc, au ieșit în grădina casei a fost suficient cât să-și obțină doza adecvată de vitamina D3. Pentru a apărea o carență este nevoie de o lipsă a contactului cu soarele de luni sau chiar ani de zile.

  1. Puteți să ne explicați ce este vitamina D și ce rol joacă în organism?

Pe scurt, vitamina D este o vitamină esențială în organism, cunoscută sub numele de colecalciferol în literatură, în popor este denumită vitamina minune sau vitamina soarelui tocmai pentru că este o vitamină care se sintetizează și de către organismul uman, prin contactul direct cu razele ultraviolete la nivelul pielii, spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate doar prin suplimente și alimente. Vitamina D este responsabilă de menținerea unui nivel normal de calciu, de fosfor și de alte minerale la nivelul organismului, este absorbită la nivelul intestinului subțire și ajută la creșterea și întărirea oaselor și a dinților, în special la copii și bătrâni, prevenind astfel rahitismul, osteoporoza și implicit fracturile. Prin prisma faptului că menține un nivel normal de calciu, vitamina D3 intră în contribuția și la funcționarea bunului sistem endocrin, a dezvoltării sistemului nervos, imunitar, neuromuscular și la buna funcționare a unui sistem cardiovascular și în mecanismele de coagulare a sângelui. De aceea este foarte important să avem grijă să ne menținem un nivel de vitamina D3 normal și eficient.

  1. Este adevărat că fără această vitamină calciul nu se absoarbe corespunzător în organism?

Este foarte adevărat. Calciul este un element căruia nu-i place singurătatea. Mereu îi place să fie în combinație cu ceva. De cele mai multe ori vitamina D este cea mai importantă și indispensabilă pentru absorbția calciului din alimentație și fixarea lui la nivelul oaselor alături de magneziu, de vitamina K2, totodată sunt implicate și proteinele și sodiul în biodisponibilitatea calciului.

  1. În ceea ce privește bebelușii, de ce trebuie să le dăm supliment de vitamina D?

La primul contact cu medicul și cu nou-născutul i se dă această vitamină. Îngrijirea nou-născutului și a sugarului în primul an de viață este foarte importantă. Tot ceea ce se întâmplă în această perioadă relativ scurtă, care este caracterizată de o creștere foarte rapidă poate avea consecințe importante pentru tot restul vieții. Deficiența de vitamina D poate duce la grave afecțiuni ale scheletului, deformări osoase ale coloanei vertebrale, afecțiuni ale sistemului nervos și nu numai. Nou-născuții și sugarii necesită supliment de vitamina D3 atât datorită dezvoltării rapide; se spune că un sugar în primul an se dezvoltă de 3 ori mai repede decât în restul vieții, cât și datorită unei expuneri insuficiente la sursele naturale, de exemplu expunerea la soarele puternic. Nu putem expune un sugar la ora 12 să își ia vitamina D. Plus diversificarea care este introdusă târziu, aportul mic al produselor care conțin vitamina D (pește gras, gălbenuș, lactate, ciuperci) în comparație cu necesitățile organismului. De asemenea, laptele matern și formulele de lapte în cantitate mai mică de 500 ml conțin vitamina D în cantitate mică față de necesarul zilnic, de aceea se recomandă suplimentarea acestuia.

  1. Care este avantajul administrării vitaminei D sub formă de spray?

În primul rând este mult mai ușor de  administrat, este foarte bine tolerat, nefiind formă uleioasă și având absorbție pe întreaga mucoasă oro-faringiană nu este împiedicată absorbția de diverse afecțiuni digestive. Un alt avantaj este faptul că fiind ermetic închis nu este nevoie de deschiderea ambalajului de fiecare dată, își păstrează mai eficient calitatea vitaminei D, ambalajul opac îi crește durata de administrare până la 3-6 luni față de alte produse care necesită înlocuirea lui mai devreme. Spray-ul disponibil pe piață este unicul existent, conține xylitol, care este un îndulcitor blând cu dantura, găsindu-se în formă naturală în diverse fructe necesită și contribuie la o bună mineralizare a dinților. De asemenea, nu conține ingrediente care pot cauza crampe și acei colici ai copiilor.

  1. Vitoral D are gust de căpșuni. Există riscul de a apărea reacții alergice la bebeluși?

Aroma de căpșuni nu crește riscul apariției de reacție alergică. Reacția alergică există la acele persoane care sunt predispuse la alergii și au teren atopic și sunt alergice atât la vitamina D3 sau la oricare dintre alte componente ale acestui supliment alimentar. De aceea este nevoie de recomandarea medicului. Însă gustul delicios de căpșuni datorat aromei naturale este un beneficiu al produsului, fiind foarte bine primit de copii.

  1. Până la ce vârstă se recomandă administrarea vitaminei D la bebeluși?

De obicei, din maternitate se recomandă administrarea de vitamina D3 încă de la vârsta de 10-14 zile, care se administrează zilnic până la vârsta de 18-24 luni. Ulterior se recomandă în perioadele reci, când expunerea la soare este mult mai mică. Iar dozele depind de particularitatea fiecărui pacient în parte.

  1. Cum ne dăm seama că bebelușul nu asimilează vitamina D?

Deficitele ușoare și moderate de vitamina D3 pot fi asimptomatice, eventual se manifestă prin ușoară hipotonie, ușoare deformări ale membrelor și ale cutiei craniene (au capul mai turtit pe o parte), erupția dentară este puțin întârziată, cariile dentare apar mai devreme, răcește mai frecvent. Toate acestea pot să ne indice o ușoară carență de vitamina D3.

  1. Putem oferi vitamina D copiilor mai mari, în special în sezonul rece?

Este foarte important pentru că vitamina D3 este sintetizată în cantitate de 80-90% de razele soarelui la nivelul pielii. În perioada rece nu avem această posibilitate, motiv pentru care este indicat să se suplimenteze pe perioada rece la toți copiii până în 7-14 ani.

  1. Putem lua vitamina D și din alimentație? În ce alimente se găsește în cea mai mare concentrație?

Vitamina D3 are mai multe surse. Cele 2 naturale, care sunt expunerea la soare și alimentația. Cele mai bogate surse de vitamina D3 sunt: avocado, oleaginoase (nuci, migdale, semințe) sau grăsimi animale, pește (somon, hering, cod, sardine, macrou), carne roșie, ciuperci. Și la nivelul gălbenușului se regăsește vitamina D3 și în cantitate mult mai mică în cereale, tofu și alte produse vegetariene.

vitamina D la copii

  1. Care sunt semnele care ne indică o deficiență de vitamina D?

Semnele care pot apărea într-un deficit ușor-moderat și care sunt predominante la partea de sugar. Deficitele severe de vitamina D3 determină de obicei fragilizarea oaselor și se manifestă la copii puțin mai mari, ducând la probleme de dezvoltare, slăbiciune musculară, deformări articulare, deformări osoase ale membrelor, apar membre în Q sau în X, deformări ale toracelui (torace evazat la bază cu stern înfundat), modificări ale coloanei vertebrale (scolioză, cifoză, în funcție de fiecare postură în parte), ajungând până la convulsii hipocalcemice, probleme respiratorii, scăderea rezistenței la infecții, o întârziere în dezvoltarea psiho-motorie. Deficitul de vitamina D prelungit și sever poate duce la boli care determină valori anormale de calciu și fosfor și astfel implică tot organismul prin hipotiroidism și alte modificări endocrine, rahitism la copii, iar la adulți se manifestă sub formă de osteomalacie și osteoporoză. Alte probleme: risc de demență, boli cardiace, dar vorbim de adulți.

  1. Cum corectăm această deficiență de vitamina D? Pentru forme ușoare și mai grave?

Scopul tratamentului și al profilaxiei este să atingem și să menținem un nivel optim de vitamina D în organism prin controale regulate la medicul de familie sau pediatru, prin consumarea alimentelor corecte, ce conțin vitamina D3, putem apela la expunerea la soare sau putem recomanda aceste suplimente de vitamina D3.

  1. Cum facem să prevenim această deficiență?

Este bine să adminstrăm suplimente, dar și alimentația potrivită. Ca să ai sinteza de vitamina D3 doar prin supliment este mult mai greu de gestionat. Este obligatoriu să avem și alimentație, să avem și un stil de viață corect prin ieșirea la aer liber, expunerea la soare, trebuie să le facem pe toate corect.

  1. Ați întâlnit în practica medicală copii cu deficiență de vitamina D? Sunt anumiți copii mai predispuși la o astfel de carență?

Prin prisma meseriei de neonatolog nu am contact cu copiii mai mari care să apuce să aibă aceste semne specifice, ale carenței de vitamina D3. Însă prin follow-up-ul sugarilor am ocazia să le depistez la timp prin acele examene paraclinice de rutină și să acționăm cu ajustarea corectă a vitaminei D3 sau a alimentației astfel încât să nu se ajungă la aceste complicații. Există și cazuri în care există predispoziție la aceste carențe, expunerea insuficientă și infrecventă la lumina soarelui, frecvent apărută la copiii instituționalizați, care nu sunt îngrijiți corespunzător, la cei care suferă de boli inflamatorii intestinale cronice (malabsorbție, boală celiacă) sau de tip infecțios, motivul fiind absorbția vitaminei D care se face la nivelul mucoasei intestinale. Alte boli care pot predispune la aceste carențe sunt bolile renale și hepatice cronice, diverse tratamente, ce împiedică producerea metabolismului optim, cât și dieta necorespunzătoare, de exemplu vegetarienii.

  1. Există un studiu care spune că răcelile dese pot fi cauzate de lipsa de vitamina D. Are aceasta un rol în funcționarea sistemului imunitar?

Există un studiu al Institutului Național de Cercetare din Marea Britanie în care sunt incluși peste 10-12 000 participanți și este publicat în 2017, arătând legătura directă dintre vitamina D3 și incidența infecțiilor respiratorii acute în principal. Rolul vitaminei la nivelul sistemului imunitar constă în influențarea unor citokine proinflamatoare, a limfocitelor cu memorie, a unor peptide antimicrobiene ce sunt responsabile să le recunoască și să le distrugă pe aceste microorganisme dăunătoare la nivelul organismului și plămânului.

  1. Sunteți și dumneavoastră mamă. Cum ați procedat cu copilul când a venit vorba de vitamina D?

I-am dat vitamina D până la vârsta de 2 ani zilnic, ulterior i-am dat în sezonul rece. Este adevărat că am mai uitat în ultimii 2-3 ani. Acum o pun într-un loc sigur și știe că trebuie să o ia zilnic. Și o ia singur.

  1. Va veni vara și soarele puternic, iar părinții știu că va trebui să își protejeze copiii cu creme solare cu factor de protecție. Se mai absoarbe vitamina D la fel de bine dacă punem o astfel de barieră pe piele?

Razele soarelui direct pe piele sunt benefice fiind obligatorii pentru sinteza de vitamina D3 optimă. Dar dacă intenționați să petreceți ore multe în aer liber nu uitați niciodată să aplicați aceste creme de protecție, cu minim 15 SPF. Să nu se expună pentru o perioadă prea îndelungată și să fie făcută conform tipului de piele al fiecărei persoane și copil. Cremele de protecție solară sunt importante pentru că protejează copiii atât de arsurile solare, cât și de riscul de cancer de piele, în ciuda faptului că împiedică pielea într-o oarecare măsură să producă vitamina D3. Însă administrarea unui supliment de vitamina D3 din punctul meu de vedere este recomandată, fiind mai sigură decât expunerea prelungită la soare și a riscului de a avea alte neplăceri.

vitamina D soare

  1. Dacă alegem un supliment cu vitamina D, la ce ar trebui să ne uităm când îl achiziționăm? Ce ingrediente ar trebui să conțină, respectiv să nu conțină?

În primul rând când alegem un supliment trebuie să ne uităm și la concentrația lui, deoarece diferitele produse au concentrații diferite pe picătură și pentru a asigura corect dozele prescrise de medicul specialist trebuie să ne uităm la această concentrație. De asemenea, alegem un produs care să fie bine tolerat de sistemul digestiv, de către copilul nostru și să fie cât mai ușor de administrat de către proaspeții părinți. Ar fi ideal să alegem produse care nu conțin adaos de zahăr, de gluten, de sare, de lactoză sau alte ingrediente care pot produce crampele și disconfortul abdominal al nou-născutului. De asemenea, să fim atenți la unele suplimente care trebuie schimbate periodic după o anumită perioadă de la deschidere pentru a evita inactivarea vitaminei D.

  1. Pentru că sunteți mamă și medic, care sunt cele mai importante 3 reguli de sănătate pe care considerați că părinții ar trebui să le respecte când vine vorba de aportul de vitamina D al copiilor?

Regulile principale sunt cele ale asigurării unui nivel normal al vitaminei D3 și expunerea corectă la soare în perioadele propice de a sintetiza corect vitamina D3 și a nu ne expune riscului unei insolații, arsuri solare sau altă problemă, unui aport alimentar eficient și corect și prin suplimentarea alimentației cu D3 în dozele corespunzătoare recomandate de medic.

Articolul urmator
Este sigură melatonina pentru copii? Ce spun experții
Este sigură melatonina pentru copii? Ce spun experții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală
    Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală

    Pe măsură ce copiii cresc, nu numai că devin din ce în ce mai dornici să descopere lumea din jur, ci și să afle cât mai multe lucruri despre corpul lor. În aceste...

    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?
    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?

    Printre marile provocări din viața de părinte se regăsește și aceasta: să faci față perioadei în care copilul tău este adolescent. Devenind tot mai independent și mai dornic...

    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

    De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți
    Drumețiile cu copiii pot fi amuzante! Sfaturi utile pentru părinți

    Plecați în drumeție cu cei mai mici membrii ai familiei? Iată cum trebuie să vă pregătiți, astfel încât excursia să devină o amintire plăcută.

    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii
    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii

    Rahitismul este o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are drept rezultat oase moi sau slăbite la copii. În general, această boală intervine în cazul unui deficit...

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

    Întrucât mediul online devine tot mai prezent în viețile noastre, nu este întotdeauna simplu să reziști tentației de a-ți stimula copilul să facă și el parte...

    © 2024 Qbebe