Când ești părinte nu trebuie să fii perfect, dar trebuie să fii consecvent
Orice lucru pe care îl așteptăm de la copiii noștri trebuie să îl așteptăm mai întâi de la noi înșine. Pentru a fi părinți mai buni trebuie mai întâi să fim oameni mai buni. Modelarea virtuților face parte din viața de părinte, la fel ca și învățarea copiilor să facă față vieții reale, dificile și complicate. În fiecare etapă prin care trecem viața servește diverse provocări. Vor reuși acestea să îi scoată din joc pe copiii noștri sau îi vor ajuta să devină jucători mai buni?
În calitate de părinți ne gândim că viețile noastre trebuie să fie perfecte pentru ca cei mici să învețe cum trebuie, dar în marea schemă a vieții adversitatea îi poate învăța la fel de multe. Există momente când problemele noastre de adulți ne îndepărtează de familie sau ne obligă să luăm decizii pe care copiii nu le pot înțelege, cum ar fi o mamă care trebuie să revină la serviciu după naștere sau o familie care trebuie să își schimbe locuința. Însă înainte să ne întrebăm în ce mod îi afectăm, ar trebui să ne întrebăm dacă facem lucrurile corecte. Pentru că astfel și copiii vor beneficia de ele.
Nu vom fi niciodată părinți perfecți, dar putem fi părinți consecvenți. Putem face față cu brio încercărilor vieții. Iar atunci când ne dorim să renunțăm, să ne aducem aminte că ne urmăresc îndeaproape doi ochi mici. Copiii iau notițe și învață cum să joace în marele joc al vieții.
Încă de când se nasc copiii învață prin observație
Din momentul în care vin pe lume copiii învață să trăiască în această lume observând și imitând pe cei din jur. Îți amintești cât de ușor a preluat anumite expresii, multe pe care îți dorești să nu o fi făcut-o. Copiii tăi învață să proceseze ceea ce văd, fac alegeri despre ceea ce imită și când să se implice în anumite comportamente urmărindu-te pe tine. Pe măsură ce cresc, acțiunile celor din jur ajung să influențeze comportamentul copilului.
Prin luarea unor decizii sănătoase, responsabile, dai dovadă de un comportament pozitiv pe care copilul tău îl poate imita. Acest aspect îl poate ajuta ulterior în viață pe măsură ce intră în adolescență și să confruntă cu presiune din partea colegilor. Încearcă să oferi copilului tău un exemplu pozitiv când vine vorba despre consumul de băuturi și alimente. Unul dintre cele mai importante domenii în care părinții sunt supraponderali au cu 80% mai multe șanse să sufere de obezitate infantilă, o problemă în continuă creștere.
Psihologul Eileen Kennedy-Moore vorbește despre această asumare de rol model deoarece dacă faci ceva pur și simplu mesajul nu va ajunge întotdeauna la copil. Îți dorești ca al tău copil să prețuiască caritatea? Pune-ți copilul să facă voluntariat cu tine. Dacă este vorba despre un adolescent pentru care simplul gând de a fi văzut alături de mama sau de tatăl său este un nonsens, trebuie să reflecția asupra propriilor tale valori spunând “indiferent cât de ocupată sunt, îmi voi face mereu timp pentru asta și acest lucru contează pentru mine.“ Adolescenții se vor retrage rapid dacă simt critica. “Un exemplu bun nu garantează că copiii vor face ce ne dorim, însă dacă ajungem să le spunem fă ce zic eu, nu ce fac eu, cu siguranță nu va funcționa. Copiii observă ipocrizia rapid. Dacă insiști asupra obiceiurilor sănătoase, de exemplu, ar trebui să îți găsești timp pentru a face exerciții și a mânca bine. Și pentru a te asigura că modelezi acele valori indiferent că sunt în apropierea ta copiii. Te urmăresc chiar și când crezi că nu o fac. În plus, ai putea să te afli la un magazin unde prietenul copilului tău să te vadă, așa că îți dorești să ai un mesaj consecvent.”
Forma pe care o îmbracă mesajul însă se modifică pentru a reflecta vârsta și gradul de înțelegere al copilului. Învățarea este axată pe interesul de sine când copiii sunt mici și pe identitate când sunt adolescenți. Așa că dacă îți dorești să transmiți copiilor valoarea vizitării unei rude în vârstă ai putea să îi întrebi cum s-ar simți dacă nu ar veni nimeni să îi viziteze.
Sfaturi pentru a arăta că este important ce faci, nu ce zici
- Practică empatia și respectul. Dacă fiica ta te aude jignindu-ți socrul, ce crezi că o va împiedica să își jignească fratele? Arată-i copilului că, deși există lucruri care ne deranjează la cei din jur, este important să înțelegi motivele unei persoane și să discuți direct sentimentele tale direct cu acea persoană decât să te plângi pe la spatele său.
- Fă o diferență. Arată copilului tău că acțiunile noastre contează găsind o cauză pe care o susții din toată inima și implică-te. Apoi ia-l și pe el împreună cu tine, fie că este vorba de voluntariat la un azil de bătrâni sau de împărțit niște pliante. Vei face lucruri bune și vei arăta copilului tău că există o mulțime de moduri pozitive prin care poți schimba lumea.
- Prețuiește-ți timpul. Fii dovada vie că viața este prea prețioasă pentru a fi petrecută în nesiguranță. Dacă copiii tău sunt obișnuiți să te vadă în fața televizorului, lasă-i să te observe și citind o carte, grădinărind sau chiar exersând la un instrument muzical.
- Ține-te de cuvânt. Pentru a crește un copil de încredere, arată că ești un adult de încredere. Atunci când faci o promisiune, respect-o. Dacă ai promis fiicei tale că vei participa la cursul său de înot nu lăsa nimic să te împiedice să ajungi la acel curs. Dacă nu reușești vreodată să îți respecți cuvântul dat explică cât de clar și de sincer posibil ce s-a întâmplat și ai grijă să nu se repete. Cuvintele tale au o putere incredibilă în cazul copiilor tăi, chiar și cei mai mici de vârstă înțeleg mai mult decât îți imaginezi.
- Bucură-te de lucruri simple. Copiii din prezent sunt bombardați cu mesaje materialiste. Este ușor să ajungă să creadă că fericirea depinde de ultimul model de păpușă sau de ultimul model de jeans. Demonstrează-i că cele mai bune lucruri în viață sunt gratuite. Când este ziua ta de naștere, arată-i că decât să primești un cadou preferi să petreceți ziua împreună.
Reține în final cel mai bun sfat de parenting: nu contează ceea ce spui, contează ceea ce faci!
Surse: www.karikampakis.com; https://health.usnews.com; www.healthyfamiliesbc.ca, https://www.parents.com