De ce își pierd copiii interesul pentru jucării atât de repede?
Camille Ace, mamă și psiholog clinician atribuie plictiseala de jucării a copiilor mai multor cauze.
„Dorința unui copil pentru o jucărie este influențată de mai mulți factori psihologici. În primul rând, un copil nu-și poate regla emoțiile la fel ca un adult. Așa că pentru el, plictiseala e doar plictiseală, nu are de ce să caute un motiv să se joace în continuare cu jucăria respectivă, dacă nu mai prezintă un interes pentru el.
În al doilea rând, are un control slab al impulsurilor, ceea ce duce la entuziasmul și dorința de a avea o anumită jucărie acum, fix în acest moment”, explică Ace, pentru ScaryMommy.
Un alt factor care contribuie la plictiseala față de jucării este atenție. După cum probabil știți, capacitatea de atenție a copiilor este, încă, subdezvoltată.
„Atenția unui copil este, în general, de 2-3 ori mai mare decât vârsta sa. Spre exemplu, un copil de 4 ani își poate menține atenția timp de 8-12 minute”, spune Rebecca Harvey, doctor în psihologie clinică, pentru sursa menționată mai sus.
Ce poate face părintele?
Specialiștii sfătuiesc părinții să țină în camera copilului cât mai puține jucării. Poate suna contraintuitiv, însă o cameră plină cu jucării îl poate copleși pe cel mic destul de ușor.
Nu te îngrijora, nu trebuie să arunci jucăriile cu care nu mai vrea să se joace. În schimb, poți să i le dai prin rotație. În felul acesta, jucăriile vechi vor deveni noi din nou.
De ce trebuie să ții cont atunci când cumperi o jucărie nouă?
Copiii nu au abilitatea de a lua o decizie obiectivă atunci când vine vorba de o jucărie, însă părinții da.
Înainte să cumperi o jucărie, încearcă să te gândești dacă merită.
Cum se va juca cu ea? Poate fi folosită la mai multe activități, sau doar la una singură? Este o jucărie care îl va ajuta pe copil să-și dezvolte imaginația sau altă abilitate?
Nu în ultimul rând, o jucărie nu trebuie să fie prea scumpă, sau prea pretențioasă ca să-și facă treaba. Alege înțelept!
Surse foto: www.istockphoto.com www.pexels.com
Surse articol: https://www.scarymommy.com/lifestyle/children-lose-interest-in-toys