Evitarea conversațiilor despre lucruri dificile nu va împiedica copilul să fie expus la ele, ci doar îl va lăsa nepregătit atunci când apar situațiile respective. S-ar putea să fie inconfortabil să vorbești cu prichindelul tău despre anumite subiecte, dar este mai bine să afle anumite informații din sursă sigură, adică de la tine și nu de la prieteni sau din social media.
Allison K. Rodgers este mamă și medic ginecolog și a dezvăluit, pentru Insider, care consideră ea că sunt cele cinci subiecte pe care orice părinte ar trebui să le discute cu copiii săi. Iată care sunt acestea:
1. Acceptarea de sine
Să te iubești și să te accepți pe tine însuți poate fi dificil. Copiii mici sunt conștienți de dimensiunile și formele corpului, iar societatea valorizează standarde de frumusețe adesea irealizabile, ceea ce poate afecta încrederea de sine și de bunăstare a unui copil.
Specialistul ne sfătuiește să începem să îi învățăm pe cei mici, de la vârste fragede, cum să se iubească pe ei înșiși și să își aprecieze corpul în care se află și să întărim aceste concepte pe tot parcursul copilăriei.
2. Consimțământ și intimitate
Acestea nu sunt concepte cu care doar adolescenții ar trebui familiarizați de la vârste fragede, spune specialistul. Părinții ar trebui să îi învețe pe copii despre părțile intime folosind termeni adecvați, cum ar fi vagin, penis, testicule, sâni și sfârcuri. Copiilor trebuie să li se reamintească cine are și cine nu are voie să atingă și să vadă părțile intime și ce trebuie să facă dacă sunt forțați să facă ceva ce nu vor să facă.
Pe măsură ce copiii cresc și explorează, este important să le reamintim necesitatea de a face lucruri în privat, inclusiv de a merge la toaletă, de a face duș, de a-și vedea părinții făcând duș și de a atinge părțile intime.
De asemenea, este este datoria noastră să îi învățăm pe cei mici, de la o vârstă fragedă, despre cum să dea și să obțină consimțământul și să le explicăm că oricând consimțământul poate fi dat și retras. „Permiteți copiilor să exerseze acordarea și retragerea consimțământului timpul interacțiunilor fizice cum ar fi periajul părului, îmbrățișarea sau gâdilatul. Dacă vă spun să vă opriți, opriți-vă imediat și analizați de ce v-ați oprit”, a explicat Allison K. Rodgers.
3. Pubertate și menstruație
Există atât de multă teamă și anticipare în legătură cu apariția menstruației pentru prima dată. Asigură-te că micuții tăi sunt pregătiți pentru aceste etape, purtând o discuție și achiziționând produse menstruale pe care să le exploreze cu mult înainte de „ziua cea mare”.
Este posibil ca fiica ta să nu știe ce este normal în ceea ce privește simptomele sale, așa că vorbește despre cât de abundente sunt sângerările și cât de puternice sunt crampele. Cumpărați împreună produse pentru menstruați, va chiar puneți un „kit de menstruație” în ghiozdanul său cu tampoane, chiloți de schimb și o pereche de pantaloni în plus în caz că prima menstruație apare la școală.
4. Riscurile presiunii sociale
Oricât de mult am vrea să credem că nu vor sau nu ar trebui, toți copiii se vor confrunta cu provocări dificile de-a lungul vieții. Este imperativ ca ei să înțeleagă riscurile sexului, care le schimbă viața, inclusiv sarcina nedorită și infecțiile cu transmitere sexuală. Nu presupune că acest lucru va fi predat temeinic la școală sau că altcineva va face o treabă mai bună decât tine în acest sens.
„De asemenea, este important să treceți în revistă riscurile pentru sănătate și implicațiile legale ale fumatului și ale consumului de droguri. Încercați să evitați rușinea și judecata și discutați pe marginea științei”, mai spune Allison K. Rodgers.
5. Sexting-ul și selfie-urile
De îndată ce copilul tău primește propriul telefon, discută cu el despre riscurile sextingului (mesajelor cu tentă sexuală) și ale social media. Trebuie să știe că nu trebuie să își facă poze în ipostaze compromițătoare (dezbrăcați, de exemplu) - chiar dacă cineva pe care îl place le cere sau promite să nu le împărtășească - și ce trebuie să facă dacă cineva îi trimite un mesaj nepotrivit.
De asemenea, a-i învăța pe cei mici despre pericolele interacțiunii cu străinii pe internet este la fel de important ca și a-i învăța cum să se poarte cu străinii în viața reală.
Așadar, oricât de inconfortabil ar putea fi, este treaba ta - și a nimănui altcuiva - să îți ajuți copilul să își înțeleagă corpul și riscurile pe care le va întâmpina, astfel încât să poată lua propriile decizii cu privire la modul în care să aibă grijă de el însuși. Purtați conversații devreme și des și răspunde la întrebările micuțului tău în mod sincer și direct.
Surse foto: Freepik
Surse articol: Insider