Potrivit Insider, doctorul Steven Palter a observat că din ce în ce mai mulți „specialiști” răspândesc informații false pe TikTok (dar și alte platforme) cu privire la concepție și sarcină.
Așadar, Palter s-a decis să-și facă cont pe TikTolk și să demonteze miturile cu privire la cele menționate mai sus.
„Am început să împărtășesc lucrurile importante: greșeli care trebuiesc evitate, dar și explicații asupra fertilității și asupra altor elemente care țin de sarcină”, mărturisește Palter, pentru sursa menționată anterior.
@stevenpaltermd world's smallest medical needle #needle #medtok #infertility #ivf #yourpage #foryou #xyzbca #icsi ♬ Speak Now - Taylor Swift
Se pare că din ce în ce mai mulți părinți sunt informați corect, pentru că în prezent, medicul are peste 200.000 de urmăritori pe rețelele de socializare.
Iată care sunt cele 4 mari mituri legate de perioada de concepție și fertilitate, pe care nu mai trebuie să le crezi de acum înainte, potrivit specialistului.
1. Trebuie să încerci să rămâi însărcinată pe cale naturală pentru o anumită perioadă de timp, înainte să apelezi la alte metode
Anumite instituții medicale au tendința de a recomanda mămicilor să încerce să conceapă copilul pe cale naturală timp de un an, până să apeleze la alte metode, dacă au sub 35 de ani; și timp de șase luni, dacă au peste 35 de ani.
Însă Palter susține că 6 luni e prea mult timp, mai ales dacă există factori de risc precum vârsta (peste 35 de ani), probleme menstruale (ciclu neregulat sau dureri puternice) sau dacă partenerul a trecut, recent, prin tratamentul cu chimioterapie.
În cazul în care ai minim un factor de risc, specialistul recomandă să te duci cât mai curând la o un consult medical. Cu cât te duci mai devreme, cu atât ai mai mult timp la dispoziție ca să găsești soluții.
2. Ai făcut „toate testele posibile” și tot nu reușești să rămâi însărcinată
Palter mărturisește că întâlnește foarte des pacienți care îi spun „am făcut toate testele și tot nu știu de ce nu pot rămâne însărcinată”. Acesta mai spune că nu există o serie de teste standard care acoperă toate cauzele posibile pentru infertilitate și chiar dacă ar exista așa ceva, modul în care sunt interpretate aceste teste diferă de la un medic la altul.
„Dacă un medic ți-a spus că ai făcut toate testele posibile, nu înseamnă că acele teste au fost complete sau interpretate așa cum trebuie”, explică el. O a doua părere nu strică niciodată, nu-i așa?
3. Cauza infertilității nu poate fi determinată; asta înseamnă că nu există nici o explicație
Atunci când medicul îți spune că nu găsește nici o cauză a infertilității tale, vrea să spună că e mai bine să continui cu tratamentul pentru fertilitate, decât să cauți la infinit cauza pentru aceasta, menționează specialistul. În 30% dintre cazuri, însă, cauzele sunt evidente, chiar dacă medicul îți spune că nu găsește nimic nelalocul lui.
„De exemplu, cauza infertilității e foarte clară în privința unei paciente care are peste 40 de ani și se apropie de menopauză - vârsta. Sau endometrioza. Însă aceste femei nu sunt evaluate cum trebuie de către medic”, a mai spus specialistul.
4. Stresul și greutatea sunt cauze ale infertilității
Fals. „Stresul nu cauzează infertilitate, decât dacă e atât de grav încât îți oprește menstruația”, dezvăluie Palter.
În ceea ce privește excesul de greutate, acesta poate contribui la problemele de infertilitate din cauza anumitor complicații hormonale. Tocmai de aceea, tratamentele de fertilitate trebuie luate în continuare, indiferent de greutatea persoanei.
Tu ai crezut vreunul din aceste mituri? Dacă da, sperăm că am reușit să facem puțină lumină.
Surse foto: www.goldcoastivf.com
Surse articol: insider.com www.tiktok.com/@stevenpaltermd