Dar, cum se castiga increderea? Cum se intretine, cum se pastreaza? Cum poate fi recastigata increderea si in fond, cat de importanta este pentru o relatie de cuplu solida? Afla din acest articol!
Cum se castiga increderea?
Increderea nu apare din senin, nu este unul din ingredientele unei relatii de la bun inceput, oricat de mult sunteti atrasi unul de celalalt. Pentru a fi construita increderea, dureaza ceva timp si cere o implicare reala, trup si suflet.
Timpul si experienta ca si cuplu sunt cele care iti dovedesc ca il cunosti pe cel de langa tine, ca ceea ce faceti este rezultatul dorintelor voastre si ca, impreuna, gasiti solutii si idei prompte atunci cand este nevoie. Asadar, timpul si experienta in doi construieste increderea.
|
Increderea - trecut, prezent si viitor
Daca ai fost ranita in trecut, este lesne de inteles ca acum iti este mult mai greu sa ai incredere intr-un barbat. Insa, tot trecutul este cel care te poate invata sa ai incredere din nou, in primul rand in tine insati si apoi, intr-un alt barbat. Aici intervin introspectia si experienta de viata - stii ca vrei si ai nevoie sa iubesti, stii cine esti si ce iti doresti, asadar, stii ca nu trebuie sa fugi de o noua relatie.
O relatie frumoasa, solida, este cea in care ai incredere si arati ca esti de incredere. Asadar, totul porneste din interior si, primesti ceea ce oferi. Invers, daca partenerul tau este cel care nu are suficienta incredere in el, creeaza si repeta situatii in care sa favorizezi cresterea increderii in sine - respecta opiniile lui, cere-i sfatul, asculta-l si accepta-l asa cum este, daca el este cel pe care ti-l doresti.
Pe de alta parte, daca niciodata nu ai avut probleme in a avea incredere in tine si daca foarte rar ti s-a intamplat sa te inseli in privinta cuiva, iar acum ai sentimentul ca trebuie cumva sa te feresti de barbatul nou din viata ta, asculta-ti intuitia si chiar cere parerea unei persoane care te cunoaste foarte bine. Cerceteaza atent infatisarea, gesturile si replicile noului tau iubit. Afla cate ceva despre trecutul si familia lui, observa cum se comporta fata de prietenii lui, fata de prietenii tai si mai ales, fata de tine. Probeaza increderea prin fapte!
Cum poti pastra increderea?Increderea inseamna si onestitate. Nu poti da dovada de onestitate intr-o relatie de cuplu daca iti conditionezi fiecare gest si replica in functie de reactia partenerului sau daca iti reformulezi gandurile si dorintele de zeci de ori pana cand reusesti sa spui ceea ce vrei. Exista 5 pasi de care trebuie sa tii cont, daca vrei sa comunici onest, eficient:1. Intreaba. Nu pretinde ca stii totul, nici ca tot ceea ce stii tu este bun si corect. Este imposibil sa stii mereu dinainte ceea ce vrea partenerul/a sa spuna. Daca pui intrebari, nu inseamna ca scazi in ochii celui de langa tine, ci doar ca vrei sa afli realitatea prin ochii lui, pentru a ajunge la o varianta comuna, demna de un cuplu adevarat. |
|
2. Asculta. Pentru a comunica eficient, trebuie sa vrei si sa stii sa asculti, astfel incat sa intelegi punctul de vedere al celui de langa tine, sa empatizezi si sa acorzi atentia cuvenita.
3. Observa, cantareste, compara. Verifica cumva macar o parte din noile informatii pe care le primesti.
4. Impartaseste. Lasa-l pe partener sa stie ce crezi si ce iti doresti, prin impartasirea gandurilor. Vorbind despre tine insati, il incurajezi pe cel de langa tine sa faca acelasi lucru, construind astfel un proces de cunoastere reciproca.
5. Iubeste. Daca iti doresti cu adevarat sa il intelegi pe cel de langa tine si sa il accepti pentru ceea ce este, atunci iti va fi mult mai usor sa ajungi sa il iubesti. In schimb, daca iti place sa te impui si consideri ca tot ce spui este bine, nu poate fi vorba despre comunicare. Nici despre iubire.
Cata impacare cu sine vei simti atunci cand vei avea incredere in partenerul tau si vei comunica onest cu el! Conflictele, mici sau mari, vor fi mult mai usor de rezolvat, iar dezacordurile se vor transforma in idei comune odata ce stii pe cine si de ce iubesti.
Cum se pierde si cum se recastiga increderea?Fidelitatea, afectiunea si comunicarea sunt cele care construiesc increderea. Si, pe cat de frumos si simplu se construieste, pe atat de posibil este sa dispara. Si nu din senin... Este de ajuns ca una din componentele de mai sus ale increderii sa dispara, pentru ca si increderea sa inceapa sa se clatine. Neincrederea, care se strecoara incet incet intre voi doi, distruge "constructia" relatiei si ii slabeste "fundatia". Faptul ca se aduna temeri, nervozitate, confuzie deschide usa catre neincredere si ruptura, de multe ori, definitiv. De ce? Pentru ca un necaz nu vine niciodata singur, iar neincrederea trage dupa ea indoiala, frica si minciuna. |
|
Specialistii considera ca uneori, increderea poate fi recastigata. Cum? Prin 3 pasi.
1. Alaturi de partener, trebuie sa renuntati la promisiuni in vant, minciuni si confuzii. Concluzia? Increderea poate fi reconstruita daca renunti la comportamentul care a ruinat-o.
2. Orice forma sau ocazie de infidelitate trebuie oprita si inlaturata. Nimeni nu poate trece cu usurinta peste faptul ca a fost inselat. Oricum ai privi lucrurile, este ceva trist, frustrant si greu de iertat.
3. Incercati sa comunicati permanent, urmand si respectand pasii de mai sus ai unei comunicari oneste si eficiente. Nu provoca si nu alimenta gelozia partenerului.
In final, tu ce crezi? Cat de importanta este increderea intr-o relatie de cuplu durabila? Poate fi numita increderea "baza cuplului" ?