Uneori copiii pot fi surprinzător de nerecunoscători față de părinți. Adulții se străduiesc de la ofere o educație aleasă, activități extrașcolare, mâncare bună, un acoperiș asupra capului, iar copiii îi răsplătesc prin...lene.
Cel mai bun exemplu în acest sens ni-l oferă o mamă care mărturisește că fetița ei este leneșă și nu este atrasă de absolut nicio activitate pe care aceasta i-o propune.
La vârsta de nouă ani, fetița nu vrea să facă nimic. Deși își roagă insistent mama să o înscrie la diverse activități, aceasta renunță la ele chiar după ce părintele a plătit banii pentru cursuri.
Pe lângă activitățile școlare și cheltuielile obișnuite, părinții sunt nevoiți să scoată din buzunar sume consistente de bani pentru activitățile extrașcolare. Însăși copila și-a ales aceste activiăți, de care s-a plictisit imediat.
Fie că a fost vorba de lecții de muzică, de dans sau diverse sporturi, toate aceste mofturi s-au tradus printr-o mică sau mare gaură în bugetul părinților.
Femeia admite în mediul online faptul că fetița e în vârstă de doar nouă ani a refuzat toate activitățile extrașcolare pentru care mama a fost nevoită să plătească.
"Fata mea a refuzat orice activitate pentru care eu plătisem atunci când a văzut că trebuie să depună efort"
Postarea mămicii de pe un grup de parenting online suna cam așa:
"Fetița mea are nouă ani și este foarte leneșă. Aceasta renunță la orice hobby sau activitate la care o înscriu și pe care și le dorește îndată ce află că trebuie să muncească pentru a obține rezultate. Aceste mofturi m-au costat o grămadă de bani de-a lungul anilor.
Acum mi-a spus că nu vrea să meargă mâine la clubul de sport la care doar ce o înscrisesem și pentru care fusese pusă pe o listă de așteptare de luni de zile. În tot acest timp, m-a agasat cu rugăminți să o înscriu în acest club.
A participat la o lecție sportivă și acum susține că este prea greu pentru ea și nu mai vrea să meargă. Am întrebat-o cum crede că va supraviețui în viață dacă nu pune osul la nimic. Chiar și lucrurile mărunte precum legarea șireturilor sau încheierea nasturilor cămășii sunt mărețe pentru fiica mea.
Dacă încearcă odată și vede că nu reușește, atunci renunță și mă cheamă pe mine în ajutor. M-am săturat de atitudinea ei și nu înțeleg de ce este așa. Suntem o familie de oameni muncitori și nu este o fetiță răsfățată, ci doar îi lipsește dorința de a face orice".
Ce mesaj ascunde refuzul copilului tău?
Comentariile din grupul pe care a fost făcută postarea nu au încetat să apară. Majoritatea acestora au încurajat mama să stabilească limite clare în această situație.
"Fetița ta se comportă așa, pentru că așa ai învățat-o", scrie o mamă.
"Mi-am învățat copilul că, dacă te înscrii la o anumită activitate trebuie să mergi la cel puțin 10 lecții pentru a vedea dacă îți place sau nu", a scris o altă mămică.
"Dacă face acest lucru în mod constant, eu nu aș mai înscri-o la niciun club până când nu va mai crește", scrie o altă persoană în comentarii.
"Responsabilizeaz-o mai mult! Trasează-i anumite sarcini pe care trebuie să le îndeplinească zilnic. Nu băga în seamă atunci când se vaită și laud-o când face ceva corect", o sfătuiește un părinte.
"Uneori lipsa de stimă de sine se poate ascunde în spatele lenei. Nu o mai ajuta cu legatul șireturilor și încheiatul nasturilor", scria altcineva în comentarii.
"Faptul că spui despre fiica ta că este leneșă și că îți pierzi cumpătul din cauza ei, nu se va rezolva problema, oricare ar fi ea", își spune părerea un alt internaut.
"Până la vârsta de nouă ani, fiica ta nu a învățat două lucruri: să fie responsabilă și să valorifice munca altora. Aceste lucruri trebuie să i le arăți tu", susține un alt comentator.
"Atunci când fata mea cu ADHD avea astfel de probleme, două lucruri m-au salvat pe mine ca și mama. În primul rând, i-am cumpărat un animal de companie asupra căruia a avut responsabilitate totală.
Al doilea lucru au fost lecțiile de pian la care a participat. A trebuit însă să o motivăm prin toate metodele posibile să continue aceste lecții. Câțiva ani mai târziu, fiica mea a învățat ce înseamnă responsabilitatea și să fii bun și dedicat în ceea ce faci", a declarat o altă mămică.
"Spune-i fiicei tale că pentru următoarea activitate la care va dori să se înscrie va trebui să plătească ea din banii ei strânși la pușculiță", îi sugerează o altă persoană.
7 semne că ți-ai epuizat copilul cu activități extracurriculare
Copiii nu înțeleg întotdeauna ce înseamnă să îți iei responsabilitatea pentru acțiunile tale. Curajul de a se înscrie la anumite activități extrașcolare doar pentru că a auzit de la colegi sau au o pasiune pentru un anumit domeniu nu le dă și curajul de a continua ceea ce și-au propus.
Copiii pot fi foarte ușori influențabili, iar în momentul în care obțin ce vor, se vor plictisi foarte repede. La fel se întâmplă și în cazul copiilor mici cu jucăriile. Ca o analogie, orice jucărie este bună câteva zile, după care micuții își mută interesul spre altceva.
Problema este că părinții ar trebui să se mențină pe poziție și să le impună anumite reguli și limitări în ceea ce privește comportamentul și preferințele lor. Altfel, aceleași tendințe din copilărie se vor manifesta și în viață adultă, iar viitorii adulți vor avea probleme în a-și menține un loc de muncă stabil, fiind mereu preocupați de altceva.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: kidspot.com.au