Ce mesaj ascunde refuzul copilului tău?

Ce mesaj ascunde refuzul copilului tău?

Qbebe.ro

3 pași să auzi “Da, mami!” când refuză să mănânce, să se spele pe dinți sau să doarmă.

Când se naște un copil, se naște și o mamă.”

Este o vorbă cu mult adevăr în ea și ne reamintește, într-un mod subtil, că nimic nu ne pregătește pentru “meseria de părinte”, un rol cu tot soiul de împliniri, dar și provocări.

Una dintre cele mai intense provocări, mai ales în primii ani de viață, sunt refuzurile copilului.

Indiferent că vorbim de strâmbat din nas în fața morcovilor la începutul diversificării, de primul “Nu pot!” când copilul încearcă să-și perie singur dinții sau de acel “Nu vreau!”, când cel mic refuză somnul de prânz pentru a nu știu câta oară.

Dar de ce unii copii sunt cooperanți, iar alții par că sunt cei mai buni prieteni ai lui “Nu!”? Și ce se ascunde în spatele refuzurilor copilului? Dar, mai ales, ce poți face tu, ca părinte, astfel încât să obții un “Da!”, fără să ajungi la epuizare și fără să aplici metode pe care le poți regreta mai târziu?

Despre toate acestea, îți voi vorbi în rândurile următoare, însă înainte de a trece la soluțiile pe care să le pui în practică în relația cu al tău copil, îți voi prezenta cele 3 Nevoi Psihologice de Bază - fundația Teoriei Autodeterminării care stă la baza metodologiei All About Parenting pe care am creat-o.

fetita suparata care sta la masa

Refuzurile copilului și cele 3 Nevoi Psihologice de Bază

Teoria Autodeterminării este cea mai amplă cercetare care s-a realizat vreodată despre motivația și comportamentul uman.

Este o teorie universală care ne reamintește că fiecare persoană din această lume, indiferent de sexul, rasa sau religia din care face parte, se naște cu următoarele 3 Nevoi Psihologice de Bază:

  • Nevoia de Conectare
  • Nevoia de Competență
  • Nevoia de Control

Regăsești mai jos atât o descriere a fiecărei Nevoi, cât și o explicație a refuzurilor copiilor pe baza neîndeplinirii acestora:

  • Nevoia de Conectare este, poate, cea mai importantă Nevoie Psihologică de Bază.
  • Se referă la nevoia de a iubi și de a fi iubit necondiționat, de a dărui și de a primi, de a aparține.
  • “Nu suntem făcuți să trăim singuri!” este fraza care ar descrie cel mai bine această Nevoie.

Iar copiii ne arată zi de zi cât sunt de însetați să se hrănească din rezervorul nostru de iubire de fiecare dată când ne iau fața în palme și spun: “Mami, sunt aici! Uită-te la mine!” sau când ne culeg o floare din parc și ne-o oferă din toată inima, zicând: “Am o surpriză pentru tine, mami!”.

La polul opus, atunci când Nevoia de Conectare nu este îndeplinită, copilul ar face orice ca să-i atragă atenția părintelui.

“Decât să nu primesc deloc atenție, mai bine fac ceva ce nu-i convine mamei, iar ea se va uita la mine!” este convingerea din mintea copilului. Așa apar comportamentele de tip “Domnul Goe”, deci și refuzurile.

Acesta este unul dintre motivele pentru care cel mic ajunge să se tăvălească în fața grădiniței și să refuze să intre în curte, să nu vrea să doarmă fără tine sau să nu dea drumul unei jucării din mână.

  • Nevoia de Competență
  • “Vreau să fiu în stare!"
  • “Vreau să simt că pot!”,

Sunt fraze pe care le vei auzi de la un copil cu o Nevoia mare de Competență.

Ca să ai o imagine cât mai clară despre această Nevoie, amintește-ți cum copilul tău cădea, se ridica, apoi iar cădea și se ridica atunci când învăța să meargă. Indiferent de câte ori se lovea, el o lua de la capăt.

Vorbim, deci, de dorința de a explora lumea, de a crește, de a se dezvolta, de a face un puzzle fără ajutorul adultului și de a-și lega singur șireturile.

Dar cum ajunge un copil să spună “Nu pot! Fă tu!” sau “Sunt un ratat!“?

În încercarea de a-și corecta sau disciplina copilul, uneori părinții au reacții sau comportamente care îi înăbușesc celui mic Nevoia de Competență. Și, cu cele mai bune intenții, îi spun copilului: “De ce nu mănânci și tu legume verzi, ca alți copii de vârsta ta?“ sau “Nu vezi că ai depășit conturul?“

Nu e de mirare ca în acest context să apară refuzul de a mânca sau de a desena.

  • Nevoia de Control
  • Nevoia de Control stă la baza refuzurilor unui copil.

Și aceasta se manifestă timpuriu, încă de când copilul spune: “Vreau să aprind eu lumina!” sau “Lasă-mă pe mine să deschid ușa!” . Cu alte cuvinte, “Vreau să fac singur!”

Copiii care au o Nevoie mare de Control sunt cei aparent “încăpățânați” sau “cu personalitate”.

Părinții încalcă adesea această Nevoie atunci când iau decizii în locul copilului sau când îl protejează excesiv, din dorința de a-i face viața mai ușoară.

Așadar, în spatele lui “Nu vreau să mă spăl pe dinți!” sau “Nu vreau să-mi strâng singur jucăriile!” stă nevoia copilului de a decide singur.

Dacă și tu auzi des astfel de cuvinte din partea copilului, în secțiunea de mai jos despre soluțiile pe care să le pui în practică, vei găsi câteva sfaturi care îți vor ajuta copilul să ajungă la Starea de Bine, prin îndeplinirea celor 3 Nevoi.

Odată ce înțelegi ce Nevoie Psihologică de Bază se ascunde în spatele refuzului copilului, poți obține mult mai ușor cooperarea lui și poți evita să folosești metodele pe care 92% dintre părinți le folosesc și nu dau rezultate.

Aici sunt incluse forțarea, negocierea, pedeapsa, recompensa sau cedarea.

Dacă ne gândim la stresul și oboseala pe care le-au resimțit părinții în ultimul an, este posibil ca mulți dintre ei să fi folosit și mai des aceste metode.

Astfel, pentru că eu și echipa All About Parenting ne-am dorit să oferim o alternativă sănătoasă și echilibrată prin care părinții să-și îmbunătățească relația cu ai lor copii, am lansat campania “Educă azi, ca să nu vindeci mâine!”.

Educa Azi

Educă azi, ca să nu vindeci mâine!” este o campanie de educare și de comunicare prin care dorim să răspundem provocărilor cu care părinții se confruntă în relația cu ai lor copii, prin instrumente și tehnici pe care le punem la dispoziție prin seminariile noastre online gratuite.

Ne dorim ca părinții să aibă relații fericite și echilibrate cu ai lor copii, fără să recurgă la metode precum pedeapsa, recompensa, amenințarea, mita sau forțarea atunci când vor să obțină cooperarea copiilor lor.

Ce soluții oferă seminariile gratuite All About Parenting?

Seminariile All About Parenting se adresează tuturor părinților care au copii cu vârsta între 0 și 18 ani.

Zilnic, de luni până duminică, eu și colegii mei traineri certificați în metodologia All About Parenting - Maria Țolescu, Florin Amariei, Irina Irgoveanu - susținem seminarii gratuite care răspund provocărilor din relația copil - părinte.

calendar webinarii

Iată doar câteva dintre temele abordate:

  • Cum gestionezi refuzurile copilului tău, fără a folosi recompense sau pedepse
  • Cum să crești încrederea în sine a copilului ca să nu ajungă un adult nefericit cu propria-i viață
  • Cum să dezlipești copilul din fața ecranului fără țipete sau lacrimi
  • Ce expresii și comportamente să eviți pentru a nu-i provoca răni emoționale copilului tău. Răni precum Rana de Abandon, Rana de Umilire sau Rana de Nedreptate
  • Cum să gestionezi sănătos un tantrum, dar și cum să-ți înțelegi furia și să-ți eliberezi nervii fără să te descarci pe copil

La aceste seminarii poate participa orice părinte din întreaga lume care este interesat să învețe mai multe despre relația cu propriul copil, despre cum să îi obțină cooperarea în prezent, cu fermitate și căldură, și să-i câștige încrederea, pe termen lung.

Pentru a participa, tot ce trebuie să faci este să dai click pe link-ul de mai jos și să alegi seminarul gratuit care răspunde cel mai bine provocărilor pe care le ai în acest moment cu al tău copil: https://bit.ly/3f39B73
În cadrul seminariilor, găsești tot soiul de tehnici și soluții practice pe care le poți folosi în relația cu cel mic.

Regăsești mai jos 3 dintre aceste soluții în ceea ce privește gestionarea celor mai 3 întâlnite refuzuri în relația cu al tău copil.

1. Nu vrea să mănânce.

Două dintre cele mai întâlnite fraze de pe buzele părinților sunt: “Copilul meu nu mănâncă nimic!” și “Copilul meu nu vrea să încerce alimente noi!”.

Indiferent că al tău copil este la începutul diversificării sau îi pui în farfurie aceeași mâncare pe care o mâncați și voi, este important să ții cont de această regulă de aur: “Nu îl forța și nu insista să mănânce!”

Această reacție din partea ta îi activează Nevoia de Control și îl face să te refuze și mai tare.

Când vede că te scoate din minți pentru că îl alergi cu lingurița prin casă sau te aude că vorbești cu bunicii despre cât de mofturos e în fața legumelor verzi, asta îl face să te refuze și mai tare data viitoare când vei insista.

În schimb, ce poți face este să transformi ora mesei într-un moment plăcut de conectare.

De exemplu, îl poți implica și pe el în aranjarea mesei sau îl poți ruga să pună el bucățelele de fructe în blender pentru smoothie-ul de la micul dejun.

Nu numai că îi vei satisface Nevoia de Conectare pentru că veți pregăti masa împreună, însă va simți starea ta de echilibru și liniște, și nu stresul și presiunea de a lua încă o linguriță.

2. Nu vrea să se spele pe dinți.

În cadrul unuia dintre seminariile online pe care le organizez împreună cu echipa mea, colega mea, Maria Țolescu, trainer certificat în metodologia All About Parenting, a adresat părinților următoarea întrebare: “Cum îl faci să se spele pe dinți?”

webinar 5

Răspunsurile părinților au fost foarte asemănătoare: unii forțau copilul sau îl spălau ei pe dinți, alții îi promiteau 15 minute de desene animate, mulți părinți îl amenințau că nu mai primește ceva dulce, câțiva îi spuneau povești despre Zână Măseluță, iar alții pur și simplu cedau.

Erau exact metodele pe care le-am menționat mai sus și care nu funcționează pe termen lung.

Însă, de cele mai multe ori, cauza refuzurilor este dorința copilului de a decide singur. Adică exact Nevoia de Control despre care ți-am vorbit mai sus.

Când îi spui copilului:

  • “Mergi și spală-te pe dinți!”
  • “Te rog frumos să te speli acum pe dinți!”
  • “Du-te să te speli pe dinți!”.

nu faci decât să îi dai o comandă.

Cel care decide ești tu, părintele. Iar un copil cu Nevoie mare de Control se va opune. Adică va refuza.

Ce poți face diferit data viitoare este să îi dai copilului posibilitatea de a alege:

  • “Vrei să te speli pe dinți înainte sau după povestea de culcare?”
  • “Vrei să te speli pe dinți cu periuța albastră sau cu cea verde?”
  • “Vrei să te speli pe dinți cu mami sau cu tati?”

În mintea lui, copilul își spune: “Eu aleg ce să fac cu corpul meu! Eu am controlul!”, ceea ce îl va face mai cooperant, fără să ajungeți la rugăminți, amenințări sau lacrimi.

Seminarul online gratuit care tratează în profunzime problema refuzurilor copiilor și oferă soluții practice la întrebările părinților se numește “5 Metode să auzi „Da, mami”, fără să repeți de 100 de ori același lucru”.

Mama si fetita care uda o planta impreuna

Găsești mai jos câteva dintre informațiile valoroase care sunt oferite la acest seminar:

  • Care sunt adevăratele cauze din spatele oricărui refuz și prin ce metode le poți rezolva, fără să ajungi la o luptă de putere cu al tău copil.
  • Cu ce poți înlocui comenzile, astfel încât copilul tău să nu te mai refuze și să accepte atunci când vrei să îndeplinească o sarcină pe care i-o dai tu.
  • Cum să îl eviți și cu ce să îl înlocuiești pe NU atunci când copilul tău își dorește ceva ce tu nu îi poți oferi.
  • 5 Metode practice prin care poți gestiona refuzurile copilului tău, fără să apelezi la pedeapsă ori recompensă și fără să îți pară rău mai târziu.

Următoarea dată când va avea loc acest seminar este 11 Iunie, de la ora 14:00 la 16:00. Îți poți rezerva locul gratuit accesând link-ul de mai jos: https://bit.ly/3aHFtvv

Dacă în acest moment te confrunți în relația cu al tău copil cu o altă provocare decât refuzurile, intră pe link-ul de mai jos și rezervă-ți gratuit locul la seminarul online care răspunde problemelor pe care le întâmpini: https://bit.ly/3f39B73

3. Nu vrea să doarmă.

Fie că cel mic nu vrea să doarmă la prânz sau face orice numai să nu se îmbrace în pijamale înainte de culcare, ora de somn se lasă cu plânsete și nervi în casele multor familii.

Ceea ce poți face este să planifici în avans ora de somn și să-l anunți pe copil ceea ce urmează să se întâmple, astfel:

  • “În 30 de minute ne vom băga în pat și vom citi povestea de culcare. Ce vrei să faci până atunci? Să faci un puzzle sau să construiești un joc de lego?”
  • “Peste 30 de minute vom stinge lumina și ne vom băga în pat. În seara aceasta vrei să dormi cu pijamalele cu delfini sau cu cele cu tractorașe?”

Astfel, din nou, el simte că decide, deși regula a fost stabilită de tine.

Mulți părinți consideră refuzurile o etapă firească din viața copilului și își spun, în sinea lor: “E vârsta! Mai târziu o să fie altfel”.

Însă, dacă refuzurile nu sunt gestionate sănătos de la o vârsta mică, mai târziu copilul poate deveni și mai necooperant.

În schimb, dacă îți vei adresa întrebarea “Ce nevoie se ascunde în spatele refuzului copilului meu?”, poți trece peste “teribila vârstă de 2 ani” sau crizele de furie de la 3 și 4 ani, cu mai mult calm și poți bune bazele unei relații echilibrate între tine și copilul tău.

Cine este Urania Cremene și ce este All About Parenting?

Urania Cremene este mamă și unul dintre cei mai apreciați experți în parenting din România. Este autoarea All About Parenting, primul program de parenting din țară și unica metodologie de parenting din lume care are la bază ultimele cercetări în știința motivației (ex. Teoria Autodeterminării), preluate direct de la unele din cele mai mari universități din lume.

Împreună cu echipa All About Parenting, a demarat campania de educare ”Educă azi, ca să nu vindeci mâine”. În cadrul acestei campanii, începând din martie 2020 și până în acest moment (iunie 2021), echipa All About Parenting a organizat peste 400 de seminarii online gratuite, la care au participat peste 350.000 de părinți români din întreaga lume.

Urania Cremene

All About Parenting e un program pentru părinți cu copii de toate vârstele, de la 0 la 18 ani și răspunde la problemele specifice fiecărei vârste, de la refuzul de a dormi în patul lui, refuzul de a mânca și până la responsabilitatea de a-și face curat în cameră sau chiar și la probleme de soiul „Mami, m-a părăsit Răzvan”.

Programul conține 11 Capitole pe care părinții le pot urmări direct dintr-o aplicație. Fiecare capitol are aproximativ 30 de episoade video, iar un episod durează maxim 15 minute.

În plus, pe lângă programul online, părinții primesc unul dintre cele mai fabuloase instrumente, Agenda de Parenting, în care își pot nota idei pe care să le rețină sau pot face exerciții practice pornind de la provocările pe care le au în relația cu copiii.

Până acum (Iunie 2021), 18.400 de părinți au ales să învețe cu All About Parenting.

Poți face și tu asta începând de acum, pentru că o parte din tehnicile din All About Parenting le-am inclus în webinariile gratuite pe care Urania Cremene și trainerii din echipa All About Parenting le susțin online în fiecare zi, de luni până duminică.

Până acum, 350.000 de părinți din întreaga lume au participat la webinariile All About Parenting.

Dă click pe link-ul de mai jos și rezervi un loc gratuit la seminar: https://bit.ly/3f39B73

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiica cea mare a Elwirei și a lui Mihai Petre a împlinit 10 ani. Ce mesaj emoționant i-au transmis părinții
    Fiica cea mare a Elwirei și a lui Mihai Petre a împlinit 10 ani. Ce mesaj emoționant i-au transmis părinții

    Elwira și Mihai Petre formează unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din showbiz. Cei doi s-au cunoscut acum mai bine de 14 ani, în Republica Moldova, la o probă de dans....

    Zodiile care nu se pricep deloc să mintă! Au sufletul pur și nu pot ascunde adevărul
    Zodiile care nu se pricep deloc să mintă! Au sufletul pur și nu pot ascunde adevărul

    Spiritul dreptății și sinceritatea sunt valorile pe care pun cel mai mult preț cinci dintre nativii zodiacului care simt ca nu pot duce la capăt o minciună fără a avea remușcări....

    Ce poveste tulburătoare de viață ascunde superba Angela Similea, artista cu chip și glas de înger
    Ce poveste tulburătoare de viață ascunde superba Angela Similea, artista cu chip și glas de înger

    Cunoscută mai ales pentru melodii precum „De n-ai să vii”, „Casa mea”, „Nu-mi lua iubirea”, „Voi cânta pentru mileniul trei” sau...

    Fiica mea si-a făcut tatuaj pe ascuns. Are doar 16 ani și îmi cere să-i fiu complice pentru a-l ascunde de soțul meu
    Fiica mea si-a făcut tatuaj pe ascuns. Are doar 16 ani și îmi cere să-i fiu complice pentru a-l ascunde de soțul meu

    Nu m-am gândit niciodată că voi fi nevoită să ascund ceva atât de important în legătură cu copilul nostru, de soțul meu. Sunt împreună cu Marcel de 21 de ani....

    Gemenii Cristinei Bălan au împlinit 11 ani. Ce mesaj frumos le-a transmis mămica
    Gemenii Cristinei Bălan au împlinit 11 ani. Ce mesaj frumos le-a transmis mămica

    Mare motiv de bucurie în familia Cristinei Bălan! Gemenii ei Matei și Toma au împlinit frumoasa vârstă de 11 ani și au fost sărbătoriți cu tort, baloane și tot ce...

    Băiețelul nostru de cinci ani a început să-și respingă mama brusc. Mi-a spus că nu o mai iubește pentru că ascunde un secret de el
    Băiețelul nostru de cinci ani a început să-și respingă mama brusc. Mi-a spus că nu o mai iubește pentru că ascunde un secret de el

    Ce poate determina un băiețel să își respingă mama, să nu o mai lase nici să îl pupe pe obraz? Ce poate ascunde o mamă de copilul ei atât de grav încât...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Cei mai sinceri nativi din zodiac. Nu pot ascunde nimic, niciodată
    Cei mai sinceri nativi din zodiac. Nu pot ascunde nimic, niciodată

    Fie pentru a nu fi criticate, fie pentru a nu fi respinse sau ridiculizate, anumite persoane preferă să nu fie întotdeauna sincere. În schimb, pentru altele tot ceea ce...

    © 2025 Qbebe