Cauzele febrei la bebeluși
Febra la bebeluși este adesea un semn că organismul răspunde la o infecție sau la o boală. Iată care ar putea fi cauzele din spatele febrei copilului tău:
1.Infecții virale
Virusurile, cum ar fi răceala comună, gripa, virusul sincițial respirator (VSR) și diverse alte virusuri respiratorii, pot produce la febră la bebeluși.
2. Infecții bacteriene
Infecțiile bacteriene, inclusiv infecțiile urechii, infecțiile tractului urinar, pneumonia și gastroenterita bacteriană, pot provoca febră la sugari.
3. Dentiția
Unii bebeluși pot prezenta o creștere ușoară a temperaturii corpului atunci când le ies dinții. Cu toate acestea, dentiția în sine nu provoacă, de obicei, febră mare.
4. Imunizări
După ce au primit vaccinuri, bebelușii pot dezvolta o febră ușoară ca parte a răspunsului sistemului lor imunitar. Aceasta este, de obicei, de scurtă durată și este considerată normală.
5. Infecții ale tractului urinar (ITU)
ITU pot apărea la bebeluși și pot provoca febră, împreună cu simptome precum iritabilitate, dificultăți de hrănire și modificări ale obiceiurilor urinare.
6. Infecții gastrointestinale
Infecțiile care afectează tractul gastrointestinal, cum ar fi gripa stomacală sau gastroenterita virală, pot duce la febră, vărsături și diaree la bebeluși.
7. Infecții respiratorii
Infecțiile care afectează sistemul respirator, precum bronșiolita sau pneumonia, pot provoca febră, tuse și dificultăți de respirație.
8. Afecțiuni inflamatorii
Anumite afecțiuni inflamatorii, deși mai puțin frecvente, pot provoca febră la bebeluși. Printre exemple se numără boala Kawasaki sau tulburările autoimune.
9. Supraîncălzirea
Îmbrăcarea excesivă a unui bebeluș sau expunerea acestuia la un mediu cald poate duce la creșterea temperaturii corpului. Este esențial să menții o temperatură adecvată în cameră și să îmbraci bebelușii în straturi.
10. Alte infecții:
Infecțiile mai puțin frecvente, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau infecțiile din sânge (sepsis), pot duce, de asemenea, la febră.
Când ar trebui să te duci la medic?
- Dacă copilul are mai puțin de 3 luni și are o temperatură rectală de 38°C sau mai mare.
- Are între 3-6 luni și are o temperatură rectală de 38,3°C sau mai mare.
- Pare foarte bolnav, este neobișnuit de letargic sau nu îți răspunde
- Prezintă alte simptome îngrijorătoare, cum ar fi dificultăți de respirație, vărsături persistente sau o erupție cutanată.
Paracetamol pentru febră: cum acționează fiecare tip de medicament
Paracetamolul este considerat un medicament sigur și eficient pentru bebeluși, atunci când este utilizat în mod corespunzător și urmând instrucțiunile de dozare recomandate. Cu toate acestea, este esențial ca paracetamolul pentru febra la bebeluși să fie folosit sub îndrumarea unui medic.
Paracetamolul acționează prin reducerea producției de anumite substanțe chimice din creier care contribuie la apariția febrei. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea disconfortului și a durerii asociate cu febra.
Deși este un medicament ce se eliberează fără prescripție medicală, este important să alegi o formulă de paracetamol concepută pentru bebeluși. Aceste formulări au, de obicei, concentrații adecvate pentru grupa de vârstă și este disponibil sub diferite forme, inclusiv sub formă lichidă, comprimate masticabile și supozitoare pentru sugari.
Timpul necesar pentru ca febra să scadă după administrarea unui supozitor de paracetamol la bebeluși poate varia. Factori precum vârsta și greutatea bebelușului, severitatea febrei și răspunsul individual la medicament pot influența viteza cu care febra răspunde. În general, supozitoarele cu paracetamol sunt concepute pentru a asigura un debut de acțiune relativ rapid și își pot face efectul chiar și în 30 de minute.
Un alt medicament care poate ajuta în cazul febrei la bebeluși este ibuprofenul. Ibuprofenul este, de obicei, recomandat pentru sugari cu vârsta de șase luni și mai mult. Înainte de șase luni, doar medicul îți poate recomanda folosirea lui. Ca și paracetamolul, doza de ibuprofen se bazează pe vârsta și greutatea copilului și este adesea disponibil sub formă lichidă pentru sugari.
Ai grijă la utilizarea produselor combinate care conțin mai multe ingrediente active. Acest lucru poate duce la supradozaj neintenționat dacă se utilizează simultan mai multe medicamente cu același ingredient activ și fi atentă la orice reacție adversă pe care bebelușul tău o poate avea.
Alte metode rapide de a scădea febra la bebeluși
Este important de reținut că, deși îți dorești să-i scazi febra bebelușului tău, într-un timp rapid, obiectivul principal ar trebui să fie acela de a-i face să se simtă mai confortabil și de a aborda cauza care stă la baza febrei.
Dacă ai încercat unul din medicamentele de mai sus, poți încerca și una din metodele de la jos de a îți ajuta bebelușul:
Asigură-te că bebelușul este bine hidratat oferindu-i lapte matern, lapte praf sau, pentru bebelușii mai mari, apă. Hidratarea adecvată este esențială, mai ales atunci când un bebeluș are febră.
Îmbracă bebelușul în haine ușoare și respirabile și menține o temperatură confortabilă în cameră, evitând supraîncălzirea. Folosește pături ușoare dacă este necesar.
Folosește o compresă rece sau o baie cu burete pentru a ajuta la reducerea temperaturii corpului copilului. Evită să folosești apă rece sau rece ca gheața și nu folosii alcool de frecare, deoarece acesta poate fi absorbit prin piele.
Permite-i copilului să se odihnească și să doarmă după cum este necesar. Un mediu confortabil și liniștit poate contribui la o odihnă mai bună.
Fii atentă la semnele de disconfort, cum ar fi iritabilitatea sau schimbările de comportament. Oferă-I confort printr-o legănare ușoară, îmbrățișare sau un cântec.
Poți recurge la un umidificator în camera copilului, care poate adăuga umiditate în aer, ceea ce poate ajuta la ameliorarea congestiei și la o respirație mai confortabilă.