Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?

Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?

Andreea Baluteanu

Ți s-a întâmplat și ție. Copilul e letargic, nu are poftă de mâncare și nici chef să se joace, ba mai e și aprins la față sau are frisoane. E limpede ca lumina zilei, chiar și fără să îi așezi tremurător mâna pe frunte: cel mic are febră.

Deși „temperatura”, cum i se mai spune în limbaj popular, e cât se poate de normală la cei mici, chiar mai mult decât la cei mari, pentru un părinte, mai ales pentru unul neexperimentat, febra e înscrisă cu majuscule în sufletul temător. Preluăm noi grijile tale și îți spunem în rândurile de mai jos tot ce trebuie să faci și să NU faci când copilul are FEBRĂ.

Ce este Febra?

Febră cu F mare, da, așa o simți înăuntrul tău. De fapt, febra e destul de des întâlnită la cei mici și doar în foarte puține cazuri are nevoie de consult medical de urgență, în toate celelalte fiind un simptom pe care îl poți trata fără probleme acasă.

În general, febra e definită ca fiind o temperatură corporală de 38°C sau mai mare.

Ca să te mai liniștim, află că la bebeluși, temperatura normală e cea de 36°C, dar poate să crească fără nicio rațiune de îngrijorare până la 37.8°C în perioadele cele mai active ale zilei și după ce l-ai hrănit. Așa sunt micuții, calzi și magici, așa că păstrează-ți cumpătul, mămico sau tăticule, căci o să ai nevoie de el.

Simptomele febrei

Îi arde pielea, vei spune. Da, de acord, dar febra mai poate fi intuită și prin alte semnale, așa cum ar fi culoarea de roșu aprins a obrajilor celui mic. Alte simptome asociate sunt:

  • frisoanele;
  • transpirația;
  • starea de vomă;
  • apatia și disconfortul.

Cum măsuram corect Febra? Modalități de măsurare în funcție de vârsta copilului

Iată o întrebare încuietoare pentru mulți părinți, și tocmai de aceea am apelat la studii și la specialiști.

Ca să începem cu o abordare generală, e cunoscut faptul că temperatura umană poate fi măsurată în mai multe locuri: la axilă, în gură, în rect, în spatele urechii, etc. Firește că între toate aceste metode sunt diferențe specifice.

Astfel, cele mai precise informații le vei prelua dacă măsori febra introducând termometrul în rect, și această practică e recomandată și de Academia Americană de Pediatrie pentru copiii mai mici de patru ani. Există însă alte autorități care o descurajează fiindcă e inconfortabilă și intruzivă. De asemenea, ține cont că specialiștii indică faptul că luarea temperaturii în rect ar trebui evitată la copiii care suferă de neutropenie (au puține neutrofile în sânge, respectiv cel mai răspândit tip de globule albe) sau la cei cu boli de imunitate. În acest caz noi îți recomandăm să consulți un pediatru.

Măsurarea orală a febrei, respectiv prin introducerea în gură (sub limbă) a termometrului, arată valori în medie cu o jumătate de grad mai scăzute decât în rect. Practica nu e recomandată la copiii sub cinci ani, mai ales că e dificil de preluat.

Poți să măsori febra și așezând termometrul la subraț, dar și aici să știi că există rezerve. Studiile arată că numai la nou-născuți există diferențe mici între această valoare și cea a temperaturii rectale, la copii e mai scăzută cu cel puțin 0.5 °C. Ca să fii sigur, mai bine mai adaugă un grad ca să obții o cifră mai aproape de adevăr.

Ce mai trebuie să știi? Că cel mai indicat e să folosești un termometru digital.

Când iei temperatura copilului? Depinde de situație. Nu îl trezi însă din somn dacă doarme pașnic numai ca să îți liniștești anxietatea, e mai important să se odihnească.

De ce apare Febra? Cauze și afecțiuni la copii

Febra e răspunsul natural al corpului la o infecție care „zdruncină” organismul. Practic, ea arată că trupușorul puiului tău luptă cu germenii.

Există mai multe cauze ale febrei, cel mai adesea fiind vorba despre o infecție cu un virus, așa cum e cazul răcelilor, gripelor sau contractării COVID-19.

Sunt însă și cazuri când micuțul face febră pentru că s-a infestat cu o bacterie, situație în care tratamentul va include administrarea de antibiotice. Iată ce afecțiuni pot crește atunci temperatura corpului:

  • Infecții ale urechii sau gâtului;
  • Infecții ale tractului urinar;
  • Pneumonie;
  • Infecții în sânge așa cum e meningita.

Totodată, febra poate să apară și după vaccin sau la unele boli ale copilăriei precum varicela sau amigdalita.

Ce SĂ facem și ce să NU facem în cazul apariției Febrei la copil?

Te sperii, și e și natural să fie așa, dar te rugăm, nu asculta de preconcepții din popor, ci pleacă urechea la ce spun specialiștii. Îngrijorătorul și alarmantul adevăr e că de multe ori febra în sine e inofensivă, dar părintele o poate complica din exces de zel.

Ce SĂ FACI atunci când micuțul tău se luptă cu febra? Iată!

  • Hidratează-l, iar dacă e alăptat la sân, continuă să îl hrănești așa cum procedai în mod normal.
  • Monitorizează-i febra, inclusiv în timpul nopții, dar, așa cum am subliniat deja, nu dacă pare să doarmă liniștit și ar trebui să îl trezești din somn.
  • Ține-l pe cel mic acasă dacă merge la școală sau dacă are alt program ce presupune deplasarea de la domiciliu.
  • Oferă-i tratament după indicațiile pediatrului sau medicamente și suplimente special create pentru copii.
  • Mergi la doctor dacă febra persistă sau în cazurile pe care ți le detaliem mai jos.
  • Îmbracă-l în haine lejere, ca să scazi temperatura, dar acoperă-l cu o pilotă sau un cearșaf din materiale naturale, respirabile, dacă tremură.
  • Menține în cameră o temperatură plăcută, confortabilă, deschizând fereastra sau pornind căldura, dacă e necesar.
  • Răcorește-i ușor pielea cu o cârpiță sau cu un burete înmuiat în apă călduță.

Ce să NU faci dacă copilul are febră

  • Nu îl scufunda în apă cu gheață și nici nu îl obliga să facă duș rece. Poate suferi consecințe grave, inclusiv fatale.
  • Nu îl așeza în fața unui ventilator și nu seta aerul condiționat la valori mai scăzute decât în mod normal. Ideea nu e să îi scazi febra în mod agresiv sau artificial.
  • Nu îi forța să mănânce dacă nu îi e foame.
  • Nu îl dezbrăca, dar nici nu îl acoperi în mod exagerat.
  • Nu îl trata cu aspirină, poate provoca o afecțiunea rară, Sindromul Reye, și nici nu îi administra medicamente de febră și răceală pentru adulți. De asemenea, nu întrerupe tratamentul recomandat de pediatru fără a-l consulta în prealabil. Poți folosi paracetamol sau ibuprofen, niciodată împreună, și nu la copii sub două luni (paracetamol) sau sub 3 luni (ibuprofen).
  • Nu freca pielea micuțului cu alcool sau cu uleiuri esențiale.

Când trebuie să mergi de urgență la doctor

În majoritatea cazurilor, Febra la copii nu e motiv de îngrijorare, ci dimpotrivă, semn că sistemul imunitar funcționează corect și a trecut la treabă.

Desigur că există și cazuri speciale când e mai bine să dai fuga la urgență cu micuțul mistuit de o temperatură ridicată. Iată când:

  • are febră mai mare de 40°C;
  • are o vârstă mai mică de trei luni și are temperatură peste 37°C;
  • febra persistă de mai bine de 72 de ore (sau de mai bine de 24 de ore dacă bebe e mai mic de doi ani);
  • febra e însoțită de convulsii, gât înțepenit, gât profund iritat, dureri de ureche, erupții cutanate, migrene puternice, dificultăți de respirație, amețeală, stare de vomă, dureri abdominale, sensibilitate la lumină;
  • nu reacționează deloc la tratamentul aplicat sau starea i se înrăutățește ori e din ce în ce mai apatic.

Totodată, asigură-te că îți consulți pediatrul de urgență dacă cel mic sau un membru al familiei a fost în contact cu o persoană care suferă de o infecție serioasă sau v-ați întors recent dintr-o călătorie.

În mod normal, febra aceea terifiantă va dispărea în trei zile. Îți ținem pumnii pentru ca cel mic să fie bine și sperăm ca informațiile noastre să îți fi fost utile.

Surse foto: iStock

Surse articol: Studii: 1. Taylor N.A.S., Tipton M.J., Kenny G.P. Considerations for the measurement of core, skin and mean body temperatures. J. Therm, octombrie 2014, 2. Freifeld A.G., Bow E.J., Sepkowitz K.A., Boeckh M.J., Ito J.I., Mullen C.A., Raad I.I., Rolston K.V., Young J.-A.H., Wingard J.R. Clinical practice guideline for the use of antimicrobial agents in neutropenic patients with cancer: 2010 update by the infectious diseases society of america, februarie 2011, 3. Falzon A., Grech V., Caruana B., Magro A., Attard-Montalto S. How reliable is axillary temperature measurement?, 2003, 4. Craig J.V., Lancaster G.A., Williamson P.R., Smyth R.L. Temperature measured at the axilla compared with rectum in children and young people: Systematic review. BMJ. Aprilie 2000. Alte surse: ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthdirect.gov.au, nhs.uk, webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii
    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii

    Febra este o creștere temporară a temperaturii corpului, reprezentând un răspuns al organismului la infecții, inflamații sau leziuni. La fel ca în alte situații în...

    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?
    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?

    Să știi cum să reacționezi în cazul în care copilul te surprinde în timpul relațiilor intime reprezintă o adevărată provocare. Astfel, în primele momente...

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița
    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița

    A venit timpul în care cel mic a învățat, în sfârșit, să facă la oliță! Acesta este momentul pe care îl așteaptă mulți părinți și tocmai de aceea,...

    Căsuța pentru păsări: cum să faci un model reușit alături de copilul tău
    Căsuța pentru păsări: cum să faci un model reușit alături de copilul tău

    Ori de câte ori vrei să petreci timp de calitate împreună cu copilul tău, încearcă să-l implici în activități inedite. Printre acestea se numără și cele...

    Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare
    Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare

    "Am mai fost aici", "am mai văzut persoana aceea", "îmi aduc aminte cum am murit" sunt doar câteva din situațiile cu totul neașteptate când cei mici par să rememoreze...

    © 2025 Qbebe