De ce copilul face din nou pipi pe el?
Specialiștii spun că în general, după vârsta de doi ani, cei mai mulți copii pot face la oliță. Unii reușesc să ajungă în această etapă chiar mai repede, alții mai târziu, iar părinții sunt încântați, pentru că sunt sătui să schimbe scutece (cine îi poate învinui?).
Câteodată însă, după atingerea acestei etape, copilul trece printr-o regresie.
Chiar dacă face la oliță de câteva zile, săptămâni sau chiar luni, dintr-o dată începe să facă, din nou, pe el. Pot fi mici accidente, sau poate refuza să facă la oliță intenționat.
Există mai multe motive pentru care cel mic trece prin această regresie.
„În principiu, orice schimbare majoră din viața copilului care îi dă rutina peste cap, poate duce la o regresie. De pildă, apariția unui al doilea copil sau mutarea într-o casă nouă”, explică Norma Perez, medic pediatru (verywellfamily.com).
Un alt motiv poate fi reprezentat de o situație stresantă prin care trece micuțul, cum ar fi boala sau pierderea unei persoane dragi.
Nu în ultimul rând, uneori regresia e un semnal de alarmă la o problemă medicală, cum ar fi constipația sau infecția tractului urinar.
Cât durează regresia?
Durata unei regresii de acest tip variază în funcție de comportamentul părintelui. De pildă, dacă cel mic cere din nou să facă în scutec și îi asculți rugămintea, s-ar putea să mai dureze o bună perioadă de timp până să facă din nou la oliță.
Pe de altă parte, atunci când părintele „sapă” puțin după cauza regresiei comportamentale și comunică cu cel mic, există șanse mai mari ca problema să se rezolve mai repede.
Ce poți să faci dacă cel mic face din nou pe el?
Uite câteva repere care te vor ajuta în caz că al tău copil a regresat în a face din nou în pantaloni, deși știe să facă la oliță.
Află ce a cauzat acest comportament
Ce s-a întâmplat în viața familiei voastre atunci când cel mic a început din nou să facă pipi pe el? De cele mai multe ori, este vorba despre un eveniment în urma căruia copilul se simte neglijat sau chiar gelos.
Petrece timp 1 la 1 cu el în fiecare zi, chiar și câteva minute, dacă nu poți mai mult. În felul acesta, nu va mai simți acea nesiguranță.
Arată-i că există consecințe
Nu ne referim la pedeapsă, care poate înrăutăți lucrurile. Însă o alternativă bună este să-l pui să se curețe singur (dar, ajută-l dacă are nevoie). Nu îi va plăcea să fie murdar, așa că o va face. Și poate nu va vrea să o mai facă și altă dată și va folosi din nou la oliță!
Laudă-l când face ceea ce trebuie
Toți copiii răspund bine la laude. Concentrează-ți atenția pe ceea ce face bine (de exemplu, când își amintește să folosească olița) și spune-i cuvinte de laudă, arată-i că ești mândră de el!
Nu îi pune scutec, dacă știe să folosească olița
Copilul tău are capacitatea de a face la oliță, deci e important să îi arăți că ai încredere în el și să-i reamintești că acum nu mai are nevoie de scutec.
Amintește-ți că e normal ca din când în când, copiii să regreseze comportamental și nu doar în ceea ce privește făcutul la oliță. Aplică sfaturile din acest articol și vei vedea că în scurt timp, cel mic va reveni la obiceiul pe care l-a învățat!
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: verywellfamily.com