Păstrează-ți calmul
Nu este deloc la îndemână să nu intri în panică în momentul în care copilul intră peste tine în dormitor în cele mai intime momente alături de partenerul tău. Cu toate acestea, trebuie să vă străduiți să nu vă lăsați copleșiți de anxietate, în condițiile în care această stare se va transmite și copilului. Din acest motiv, va ajunge să creadă că s-a întâmplat ceva rău și se va speria.
În schimb, tu sau partenerul tău, în funcție de care dintre voi este mai calm, îi poate spune copilului: „Bună/ Hei, nu te-am auzit, nu te-am văzut că ești aici.” Rămâneți în pat și, eventual, în funcție de ora la care sunteți surprinși, puteți să vă îmbrăcați cât mai repede sau să-i explicați copilului că atât voi, cât și el, trebuie să dormiți.
Așteaptă să vezi reacția copilului
De cele mai multe ori, părinții sunt surprinși în momentele lor de intimitate seara târziu sau noaptea. În acest context, este suficient de întuneric pentru ca un copil să nu sesizeze prea multe lucruri care se întâmplă în preajma sa. Ținând cont de acest aspect, nu te grăbi să vii cu o scuză sau să îl întrebi imediat ce a văzut, în special în cazul unui copil mic, de 3-5 ani, care nu procesează încă foarte rapid lucrurile la care este martor.
Întreabă-l ce a văzut
Pentru a nu-l îngrijora și a nu-l speria, când sunteți surprinși de copil în timpul relațiilor intime, trebuie să-l întrebați ce văzut și, în funcție de vârsta sa, să-l liniștiți sau să-i răspundeți la întrebări. Spre exemplu, un copil de 3-4 ani, bazându-se pe sunetele și acțiunile pe care le surprinde, se poate întreba dacă nu cumva cineva a fost rănit. Un copil mai măricel, în jurul vârstei de 5 ani, devine tot mai curios și încearcă să-și imagineze ce făceau în pat părinții săi. Dacă este mai mare, în jurul vârstei de 8-9 ani, poate avea impresia că a văzut ceva cu totul neobișnuit, ciudat și se întreabă cum cineva ar vrea să facă vreodată așa ceva. Copiii care au ajuns deja la vârsta adolescenței pot resimți dezgust și nu își vor dori altceva decât să dispară cât mai rapid din dormitorul părinților.
Nu te apuca să vii cu explicații complicate, care l-ar putea induce pe copil în eroare sau care i-ar amplifica îngrijorările, cu atât mai mult cu cât nu știi exact ce și cât a văzut. De pildă, în cazul în care ești mama unui preșcolar, rezumă-te să-i zici: „Mami și tati se îmbrățișează/se sărută pentru că ne iubim”.
Apelează la simțul umorului
Deși nu îți mai arde să glumești, de fapt reprezintă o soluție binevenită pentru a vă lua un răgaz până la găsirea unor explicații cât mai adecvate și pentru a detensiona atmosfera. Raportându-te la vârsta copilului, puteți proceda în felul următor:
- Dacă este vorba despre un adolescent: puteți să-i spuneți că este norocos/norocoasă pentru că părinții lui/ei încă mai vor să se implice într-o asemenea activitate;
- Dacă este vorba despre un copil mai mic: nu greșiți cu nimic dacă strigați cu glas tare că „este vremea să ne alintăm. E timpul pentru pupici și pentru mângâieri!” În plus, mai ales dacă sunteți transpirați, îi puteți explica faptul că mami și tati și-au făcut un masaj.
Străduiește-te să nu minți
Mai ales copiii mai mari sunt receptivi și descifrează mai ușor mesajele exprimate cu ajutorul comunicării nonverbale, prin urmare își pot da seama dacă ești sinceră sau nu. Cu atât mai mult cu cât ești surprinsă chiar în toiul unui moment de intimitate cu partenerul tău, în cazul în care alegi să vii repede cu o explicație riști să nu fii coerentă.
În funcție de vârsta copilului, psihologii recomandă să vii cu replici precum:
- Dacă este suficient de mare cât să înțeleagă, adică dacă are peste 4 ani: poți spune doar că este vorba despre lucruri pentru oameni mari, despre care o să afle când va mai crește;
- „Este un lucru pe care îl fac mămicile și tăticii”;
- „Nu te speria, nu s-a întâmplat nimic, ne-am distrat așa cum fac oamenii mari. Ne pare rău dacă te-ai speriat”;
- „Este ceva normal și, într-o zi, când vei fi mai mare, vei înțelege că te poate face să te simți bine”;
- „Da, facem asta pentru că este ceva ce fac toți adulții. Ținem ușa închisă pentru că este ceva privat, intim, dar ne cerem scuze că ne-ai auzit de data aceasta”;
- „Da, știm că ne-ai auzit, am făcut ceva de care și tu te vei bucura când vei crește”.
Jurnal de copil: Azi am vorbit cu mami despre relațiile intime
Profită de ocazie pentru a-ți învăța copilul lucruri noi
Una dintre greșelile pe care ar trebui să le eviți în cazul în care copilul tău te surprinde în timpul relațiilor intime este aceasta: să îl inviți la o discuție imediat. Procedând așa, îl poți determina să se rușineze, să nu se simtă în largul său și să nu vrea să comunice.
Dacă ai un copil de la 9 ani în sus, ia-ți un răgaz și după aceea îi poți explica, de exemplu, detalii despre pubertate, despre intimitate, despre dragoste etc. Mai mult decât atât, cu un copil aflat la vârsta adolescenței se poate discuta despre pericolele din mediul online, despre pornografia infantilă, despre consimțământ etc.
Pentru copiii mai mici, este important să fie familiarizați treptat cu corpul uman. De aceea, este indicat să ții cont de sfatul psihologilor și să incluzi printre cărțile pe care te uiți împreună cu copilul tău și pe care i le citești și unele din care să poată afla informații despre corpul uman, inclusiv despre aparatul reproducător. Ai grijă să le alegi în funcție de vârsta lui pentru a nu-i trezi temeri și pentru a-l ajuta să se simtă cât mai confortabil când va crește mai mare și veți avea discuții concrete despre sex.
Surse foto: istockphoto.com, Image by prostooleh on Freepik
Surse articol: kidspot.com.au, parenting.firstcry.com, scarymommy.com, webmd.com