Există anumite semne care îți arată că micuțul tău este pregătit
Chiar dacă un copil nu deține încă abilitățile de comunicare necesare și nici nu conștientizează să-ți spună că este gata să utilizeze olița, în comportamentul său survin modificări ce îți transmit un asemenea mesaj. Acestea diferă în funcție de vârsta sa, de stadiul dezvoltării și de personalitate.
Pentru a înțelege mai bine de ce faptul că un copil dă semne că este pregătit pentru a folosi olița reprezintă de fapt un „mit” adevărat, monitorizează-l cu atenție și vezi cum încearcă să îți spună asta. Spre exemplu, poți remarca următoarele semne:
- Încearcă să se ascundă în momentele în care își face nevoile;
- Își menține scutecul uscat pentru o perioadă mai mare decât de obicei;
- Nu se mai suportă murdar, se străduiește să-și scoată cât mai repede scutecul plin;
- Nu este ud după somnul de după-amiază;
- Își exprimă interesul față de alți copii care utilizează olița;
- Îți spune că urmează să-și facă nevoile sau te anunță de îndată ce se întâmplă așa ceva.
Copiii sunt pregătiți să învețe să utilizeze olița la vârste diferite
Anumite persoane susțin că acesta este un „mit”, în condițiile în care familiarizarea copilului cu utilizarea oliței trebuie să înceapă la vârsta de 2 ani. Trebuie să știi însă că fiecare copil este diferit și, din acest motiv, poate să fie pregătit pentru acest pas important între vârsta de 18 luni și 3-4 ani. În medie, vârsta de la care este gata este de 27 de luni.
Momentul în care copilul tău este pregătit să folosească olița depinde și de acești factori:
- Semnele pe care ți le transmite;
- Etapa dezvoltării în care se află;
- Cât de mult se poate concentra pentru a finaliza o sarcină.
În același timp, trebuie să știi că vârsta la care un copil poate învăța să utilizeze olița pe timpul zilei și noaptea diferă. Astfel, este nevoie ca mai întâi să fie bine familiarizat cu acest demers pe durata unei zile și apoi poți începe să-l obișnuiești cu el și pe parcursul nopții. Vârsta medie la care un copil știe deja să meargă la olița atât ziua, cât și noaptea, este de 4-5 ani.
Medicii pediatri atrag atenția asupra următorului fapt: în general, familiarizarea unui copil cu olița nu va avea rezultatele așteptate înainte de vârsta 18 luni, în condițiile în care acesta nu reușește să-și controleze suficient vezica urinară și intestinele.
Faptul că un copil merge la grădiniță este de ajutor în familiarizarea cu olița
În cele mai multe dintre cazuri, în grupele de la grădiniță pentru copii mai mari de 3 ani este de așteptat ca aceștia să știe să folosească olița. În schimb, dacă este vorba despre copii mai mici, nu se cere neapărat să fie obișnuiți cu ea. De altfel, personalul de acolo va comunica părinților ce metode utilizează pentru a-i ajuta pe cei mici să meargă la oliță și, de asemenea, poate veni cu sugestii în acest sens pentru acasă.
Ca să fii sigură că micuțul tău se adaptează cât mai bine mediului de la grădiniță, ține seama și de aceste sfaturi:
- Stai de vorbă cu personalul: spune în ce stadiu se află copilul în ceea ce privește „antrenamentul” la oliță și vezi ce se poate face pentru a putea progresa;
- Dă-i scutece de rezervă: „accidente” se pot întâmpla oricând, așa că este cel mai bine să le previi pentru a nu crea disconfort nici pentru copil, nici pentru personalul de la grădiniță;
- Fixează o rutină pentru familiarizarea cu olița: de exemplu, mergi cu copilul la baie după fiecare masă;
- Fii cât mai răbdătoare: procedând așa, nu îl vei stresa nici pe copil. Încearcă să nu te superi de fiecare dată când are loc un incident nedorit ca să nu-l descurajezi.
Este de ajutor ca un copil să stea și dezbrăcat în momentele în care folosește olița
La prima vedere, crezi că este un simplu „mit” ce ține de utilizarea oliței, dar de fapt este o realitate de care ar trebui să ții cont. Explicația medicilor pediatri este: când un copil nu are haine, începe să devină mai conștient de corpul său, înțelege treptat ce are de făcut și de ce și nu mai are de „luptat” cu nasturii și cu fermoarele ce îi îngreunează familiarizarea cu olița.
Ca să ai mai multe șanse de succes, pune în aplicare și măsuri precum:
- Dă-i jos toate hăinuțele, inclusiv scutecul: explică-i de ce faci asta și pune-l pe oliță;
- Pregătește „terenul”: ca să nu survină accidente pe suprafețe dificil de curățat, stabilește exact locurile în care copilul stă pe oliță, îndepărtează covoarele, pune prosoape pe canapea, pe setul de perne decorative, pune o protecție deasupra saltelei de la pătuțul său etc.
- Pune la punct un program: cel mai bine este să-l duci la oliță înainte de mese, după acestea, în preajma orelor de culcare, cam la 1 oră în timp ce se joacă. În același timp, încurajează-l să-ți ceară olița când îl vezi că este mai agitat, că se pregătește să se retragă într-un colț etc.;
- Încearcă să respecți rutina stabilită: deși poate fi frustrant și obositor, procedând așa copilul are mai multe șanse să se obișnuiască să utilizeze olița.
În caz de eșec, procesul de familiarizare cu folosirea oliței se poate relua
Nu greșești dacă faci o pauză de câteva săptămâni până când începi iar să-ți obișnuiești copilul cu olița. Înainte să reiei procesul, anunță-l: „O să exersăm iar cum să stai pe oliță ca să nu mai murdărești hăinuțele.”
Pentru a evita, pe cât posibil, ca eforturile tale să fie în zadar, nu insista asupra antrenamentelor cu olița în perioade marcate de mari schimbări, ca de exemplu:
- Nașterea frățiorului/surioarei sale;
- Mutarea într-o casă nouă;
- Trecerea de la pătuț la un pat mai mare;
- Renunțarea la biberonul de dinainte de culcare;
- Faptul că sunteți în vacanță;
- Faptul că este bolnav;
- Când știi că există o persoană care face presiuni asupra lui să învețe să utilizeze olița, deși nu este pe deplin pregătit.
În niciun caz nu îl forța să se așeze pe oliță, nu îl certa în situația în care survine vreun „accident” și limitează consumul de lichide înainte de culcare, de ieșitul afară etc.
Folosirea chiloțeilor speciali Pull-Ups este binevenită
Și pe acest subiect s-a creat un adevărat „mit”. Pe de o parte, unele persoane susțin că acest tip de chiloței nu fac altceva decât să îngreuneze familiarizarea copilului cu olița. Pe de altă parte, alte voci susțin că sunt numai buni în acest demers și că ușurează tranziția de la scutec spre oliță.
Medicii pediatri susțin acest ultim punct de vedere și precizează faptul că modelul de chiloței Pull-Ups fac parte de fapt din procesul de familiarizare cu olița. Aceștia au o putere de absorbție similară cu aceea a scutecelor și sunt o soluție mai ales pe timpul nopții. Până să începi să-i utilizezi, vezi cât de multe scutece udă copilul noaptea, dacă acestea îl deranjează. Totodată, este bine să nu-i dai multe lichide înainte de culcare și să-l duci la oliță înainte de culcare.
Odată ce sesizezi că se trezește adesea uscat dimineața purtând chiloței Pull-Ups, poți să iei în calcul trecerea la chiloțeii obișnuiți.
Este important cum alegi hainele pe care le poartă copilul în perioada în care se obișnuiește cu olița
Iată un alt „mit” despre oliță care este adevărat. Deși sunt persoane care nu văd legătura dintre hainele copilului și capacitatea acestuia de a se adapta la noua rutină, aceea de a folosi olița, este suficient să te gândești la cum este să fii nevoită să-i scoți copilului o salopetă în asemenea momente.
Nu se poate vorbi de o „garderobă” specifică pe care ar trebui să i-o asiguri copilului în perioada în care învață să utilizeze olița, dar, pentru confortul său și pentru a-ți ușura munca, ține seama și de aceste sfaturi:
- Orientează-te mai ales spre haine largi;
- Evită hainele cu mulți nasturi, cu multe fermoare, cu panglici și cu orice alt sistem de închidere care necesită timp pentru a fi desfăcut;
- Mizează mai ales pe ținutele formate din două piese: acestea pot fi date jos mai rapid, mai ales când intervine vreo „urgență”;
- Nu îi da haine pentru care să aibă nevoie de curea;
- Exersați cât mai mult îmbrăcatul și dezbrăcatul înainte de a începe „antrenamentele” cu olița;
- Încurajează-l pe copil să stea pe oliță atât îmbrăcat, cât și dezbrăcat: în acest fel, demersul de a sta pe oliță nu o să fie perceput ca fiind stresant.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: dummies.com, healthline.com, pull-ups.com, romper.com, webmd.com, whattoexpect.com, wonderbaby.org