Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă

Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre marile provocări din primii ani de viață ai copilului tău se numără și pregătirea acestuia pentru a se obișnui să utilizeze olița. Fie că ți se pare că este deja prea mare și nu dă semne că ar fi pregătit pentru așa ceva, fie pentru că te uiți în jur și vezi cum alte mame insistă ca micuții lor să se obișnuiască rapid să renunțe la scutec, te poți simți copleșită de presiuni care vor ajunge și la copilul tău. Din articolul de mai jos vei descoperi confesiunea unei mame, care a reușit să-și dea seama că secretul reușitei pentru ca un copil să înceapă să utilizeze olița este să nu se exercite asupra lui niciun fel de presiuni, să fie lăsat în ritmul său, până când va da singur semne că este gata să facă și acest pas important pentru creșterea nivelului său de independență.

Confesiune de mamă

Mama unui băiețel a explicat cum a procedat ea pentru ca acesta să se obișnuiască să utilizeze olița. Și-a început confesiunea prin a povesti că micuțul ei nu era în niciun fel interesat de oliță pe când avea vârsta de 3 ani și că încercase diferite metode pentru a-i stârni interesul din acest punct de vedere: „Când băiețelul meu avea aproape 3 ani, nu era deloc interesat de oliță. Luni de zile am avut olițe peste tot prin casă- una în baie și una în sufragerie- sperând că va dori să o testeze pe vreuna dintre ele când avea nevoie. Am încercat chiar și să-l mituim cu dulciuri, cu jucării noi, cu emisiunea lui favorită de pe Netflix, dar totul a fost în zadar.”

Nu s-a ferit să menționeze că se considera într-un fel vinovată de faptul că fiul ei nu folosea încă olița: „La început, trebuie să admit asta, m-am abținut să-l implic în orice antrenament rela de folosire a oliței pentru că poate și eu mă obișnuisem cu scutecele. Îmi convenea faptul că puteam să-l schimb fără să fiu disperată că trebuia să ajung cât mai repede la o toaletă. Îmi plăcea ideea că puteam face și călătorii lungi fără oprire...”. De asemenea, și-a dat seama că băiatul nu se străduia să utilizeze olița și din acest motiv: „Poate că fiul meu nu simțea nicio presiune asupra lui și mi-am amintit faptul că i-am citit într-o seară dintr-o carte-oliță și atunci a reușit chiar să urineze în acest interval! Sau poate era pur și simplu un semn că nu era pregătit.”

scutece-olita-rosie-si-ursulet-de-plus

A adăugat faptul că grădinița la care mergea copilul ei nu îi obliga pe copii să învețe să utilizeze olița, cadrele didactice de acolo susținând ideea potrivit căreia nu este necesar să se forțeze momentul când un copil va fi gata de acest pas, că trebuie lăsat în ritmul său: „Nu îl forța și nu îl pregăti. De ce atâta grabă? Lasă-l să-ți spună el când este gata!...„Când un copil care nu este încă pregătit din punct de vedere fizic, mental și emoțional pentru a folosi olița, se va ajunge ușor la stări de anxietate, la rușine și la tensiuni în relația părinte-copil.”

După ce a cunoscut acest punct de vedere, a discutat și cu alte mame care i-au spus că nu iau măsuri speciale pentru a-și obișnui copiii cu olița: „Fără diagrame, fără recompense, fără deadline-uri sau orice altceva- doar timp pentru a sta de vorbă, intervale fără scutece și răbdarea pentru a aștepta ca el să-mi spună când are nevoie...”.

A aflat apoi care sunt semnele menite să indice faptul că un copil este pregătit pentru oliță: „Vor fi semne naturale că este pregătit. De exemplu, scutecul său este curat dimineața, își arată interesul și vorbește despre prietenii săi care merg la oliță.”

Mama a venit cu detalii legate de momentul în care fiul ei a făcut primul pas spre folosirea oliței: „Cu o săptămână înainte de călătorie, într-o noapte băiatul nostru s-a așezat pe oliță pentru a-și face treaba. Am fost foarte bucuroși! A doua zi l-am dus la grădiniță purtând lenjerie intimă de supererou, sperând că totul va merge bine. Nu aveam nicio idee despre ceea ce făceam, dar simțeam că acesta era pasul care trebuia făcut, chiar dacă mare parte dintre cărțile legate de antrenamentul pentru oliță îmi spuneau că nu era ceea ce trebuie.” Lucrurile nu au mers așa cum spera de la bun început, dar treptat au intrat pe făgașul normal: „Următoarele două-cinci zile au fost pline de accidente și murdare! O prietenă mi-a spus să abandonez „lupta”...În câteva zile, lucrurile au început să se îndrepte. Mergea la oliță când era necesar, iar lenjeria lui intimă începuse să rămână uscată toată noaptea. A fost un miracol! Sau poate că pur și simplu a fost ceva normal. Într-un cuvânt, pot spune că fiul meu s-a pregătit singur pentru a folosi olița. Ce a funcționat pentru mine? Lipsa „antrenamentelor” istovitoare și faptul că am lăsat totul să vină de la sine...”

Ce să nu faci pentru a-ți obișnui copilul cu olița

Dacă te întrebi cum ar fi cel mai bine să procedezi ca să-ți obișnuiești copilul cu olița, ar fi bine să iei în calcul și sfaturile de mai jos. Acestea te vor învăța ce să nu faci pentru a-ți sprijini copilul să se familiarizeze cu olița fără stres, când se simte cu adevărat pregătit:

Nu forța lucrurile

Înainte de toate, ține cont de ceea ce spun medicii pediatri: nu este ceva neobișnuit ca un copil să aibă control asupra vezicii urinare cu multe luni înainte de a avea și control asupra intestinelor. Dacă îl vei forța să stea pe oliță, riscul este să se constipe. Acest fenomen se petrece mai ales în cazul în care copilul a avut parte de o experiență neplăcută legată de folosirea oliței și de aceea va prefera să se abțină. Odată ce se ajunge la această situație, totul poate deveni dureros, iar copilul va fi tot mai tentat să renunțe la a-și face nevoile la timp. Se va intra într-un cerc vicios, din care nu va fi prea ușor de ieșit.

Soluția pentru a evita așa ceva este să vezi dacă există într-adevăr acele semne care dovedesc faptul că este pregătit pentru folosirea oliței. Printre acestea se numără:

  • Începe să-și comunice din ce în ce mai des nevoile
  • Știe să facă tot mai multe lucruri singur (de exemplu, să se îmbrace și singur cu diferite haine)
  • Are un interes tot mai mare față de oliță și față de baie, dorindu-și să meargă acolo
  • Începe să utilizeze un vocabular specific- Spre exemplu, este capabil să-ți spună că are scutecul murdar, că vrea să meargă să facă pipi. Îți poate spune toate acestea chiar și în momentele în care scutecul este deja plin!
  • Va face tot mai des conexiunea între senzațiile pe care le are când are nevoie la toaletă și folosirea oliței
  • Poate să urmeze instrucțiuni simple și să îți imite comportamentele pe care le ai în baie
  • Scutecul se va menține curat chiar și peste 2 ore
  • Știe să-și dea singur jos hainele (pantalonii, ciorapii etc.)
  • Dorește să-și îndepărteze cât mai repede scutecul murdar
  • Se retrage în anumite locuri din casă sau chiar în baie când are nevoie la toaletă
  • Este răbdător să stea pe oliță până când își va termina treaba și se poate ridica singur de acolo

copil-in-colanti-colorati-stand-pe-olita-roz

Nu îți fixa deadline-uri

O altă metodă care te va ajuta să-ți obișnuiești copilul la oliță este și aceasta: să nu-ți fixezi deadline-uri pentru a nu ajunge să pui presiune asupra sa. Fii cât mai realistă, răbdătoare și gândește-te că fiecare copil este diferit și când vine vorba de familiarizarea cu olița. De pildă, sunt copii care încep să se obișnuiască încă de la 18 luni sau chiar de mai devreme, în timp ce alții vor fi pregătiți abia când ajung la grădiniță.

Programele de training ce promit că îți vei obișnui copilul la oliță în 3 zile, într-o săptămână sau chiar într-o sută de zile nu sunt general valabile. Fiecare copil are propriul ritm al dezvoltării, propriul temperament și în funcție de acestea se va realiza și familiarizarea cu olița.

Evită să îți determini copilul să se obișnuiască la oliță în perioadele marcate de stres

Spre exemplu, schimbarea locuinței, mutarea într-o altă locuință, separarea părinților, plecarea în călătorii, mărirea familiei cu un frățior/cu o surioară sunt momente încărcate de emoție, care vor crea stres suplimentar copilului. Mult mai bine va fi să aștepți până când lucrurile se vor stabiliza, până când vei fi sigură că și antrenamentele pentru utilizarea oliței pot fi incluse într-o rutină stabilă, pe care copilul să o știe. În acest fel, se va simți în siguranță, iar tranziția de la scutec la oliță se va realiza mai lin, atât pentru tine, cât și pentru el.

Nu insista asupra „antrenamentului” la oliță pe timpul nopților

Pentru unii copii, controlul vezicii urinare pentru mai mult timp se va realiza mai lent, de aceea le poate fi greu să nu ude scutecul sau patul pe parcursul nopții. Medicii pediatri susțin că acest control se realizează mai dificil, că ține tot de maturizarea, de dezvoltarea copilului. În cazul în care nu este vorba de o problemă medicală, acesta va învăța treptat să meargă la oliță/la toaletă pe timpul nopții sau își va face nevoile abia dimineața. Ține minte că simplul fapt că este adormit îi va îngreuna capacitatea de a folosi olița la timp!

Nu ignora temerile legate de utilizarea oliței/a toaletei

Nu este exclus ca un copil să se sperie de lucrurile la care adulții nici nu s-ar gândi. Spre exemplu, dacă la un moment dat a alunecat de pe oliță, de pe toaletă, dacă a auzit apa care se trage, poate ajunge să se teamă de aceste lucruri. Ceea ce trebuie să faci este să-i validezi aceste temeri, să vii cu explicații pe înțelesul său și mai ales să nu râzi de el sau să îi spui că este „prea mare” pentru asemenea frici.

În același timp, ia în seamă și acest aspect: folosirea scutecelor îi va dezvolta copilului un fel de atașament, de sentiment de siguranță, acela că va avea parte de mai multe momente alături de mama sa. În cazul în care bănuiești că acest atașament este foarte puternic și la copilul tău, procedează astfel: după ce îl vei stimula să se familiarizeze cu olița, îi vei dedica mai multe momente petrecute împreună (spre exemplu, veți citi o carte, îl vei lăsa să stea la tine în brațe etc.) pentru a-i arăta că se poate încă baza pe prezența ta constantă.

Nu îi arăta că ești furioasă când se mai întâmplă vreun „accident”

În procesul care ține de cum să îți obișnuiești copilul cu olița este inevitabil să nu se producă și diferite „accidente”. Reamintește-i că acestea, dar și mersul la baie și utilizarea oliței sunt lucruri normale, ce fac parte din rutina zilnică. Din „accidentele” produse trebuie să se învețe câte ceva, de aceea nu este cazul să faci lucrurile să pară mai grave decât sunt.

Cu cât nu vei proceda așa, cu atât mai mult copilul se va simți rușinat și riscul să se repete „accidente” nedorite va fi mai mare. Păstrează-ți calmul, oferă-i noi oportunități de a se familiariza cu olița, încurajează-l permanent și evită să folosești un vocabular care ar putea alimenta sentimentul de vinovăție și rușinea (cum ar fi „murdar/ă”, „care miroase urât” etc.).

fetita-care-sta-afara-pe-olita-si-mama-zambitoare-care-o-incurajeaza

Ocolește hainele care sunt greu de dat jos

Pentru a-l sprjini pe copil să apeleze la oliță, foarte important va fi să-i pui la dispoziție haine care să nu fie cu mulți naturi, cu funde, fermoare, salopete, haine care să fie în prea multe „straturi” sau prea strâmte. Oricare dintre acestea îi vor îngreuna eforturile când simte nevoia să meargă la oliță.

Când sunteți acasă, cel mai bine este să-l lași să poarte haine comode, ușor de manipulat, sfatul specialiștilor fiind să nu insisți să începi pregătirile pentru folosirea oliței în perioadele foarte reci din an când este nevoie de haine groase, în straturi. În schimb, lucrurile pot fi simplificate dacă vei realiza acest demers în timpul verii, când copilul poartă mai puține haine.

Surse: nspt4kids.com, parents.com, pampers.com, toddlerapproved.com, todaysparent.com, thebump.com, verywellfamily.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?
Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat
    Cercetătorii japonezi au demonstrat care este cea mai bună metodă de a liniști un bebeluș agitat

    Printre provocările importante cu care te confrunți în primul an de viață al copilului tău se regăsește și aceasta: să vii cu soluții pentru a-l calma cât mai rapid...

    Cel mic este pregătit să renunțe la oliță, dar eu nu. Ce să fac?
    Cel mic este pregătit să renunțe la oliță, dar eu nu. Ce să fac?

    Sunt destul de sigură că fetița mea de doi ani este pregătită să treacă de la oliță la toaletă. De îndată ce a început să dea semne că vrea să renunțe la oliță,...

    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine
    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine

    Dacă anumiți părinți resping din start ideea de a-și obișnui copiii să doarmă în același pat cu ei, alții sunt dispuși să facă acest lucru în primii ai de viață ai...

    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie
    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie

    Sensibile și romantice, zodiile de apă au o importantă lecție astrologică de învățat. Creativele, comunicativele și istețele zodii de aer primesc sfaturi importante de care...

    O femeie a aflat că este însărcinată în 28 de săptămâni deși folosea o metodă contraceptivă. Mărturia ei a devenit virală pe internet
    O femeie a aflat că este însărcinată în 28 de săptămâni deși folosea o metodă contraceptivă. Mărturia ei a devenit virală pe internet

    Este posibil să nu îţi dai seama că eşti însărcinată? Ei bine, se pare că da! Myley, o tânără de peste Ocean, a devenit populară pe TikTok, după ce a mărturisit...

    De ce mama mea este și cea mai bună prietenă a mea
    De ce mama mea este și cea mai bună prietenă a mea

    În toți anii mei de viață, nu am întâlnit niciodată un om mai frumos, mai puternic și mai grijuliu ca mama mea! Mamă, ai fost alături de mine toată viața mea,...

    Mi-am lăsat cea mai bună prietenă să-mi alăpteze copilul ca să pot ieși în oraș
    Mi-am lăsat cea mai bună prietenă să-mi alăpteze copilul ca să pot ieși în oraș

    Fie că alegi că alăptezi la sân sau cu biberonul, putem fi de acord că alăptarea este un proces minunat și natural între o mamă și copilul ei. Prin alăptare, între...

    Cum a scăpat o noră de soacra băgăcioasă. Metoda ei nu dă greș!
    Cum a scăpat o noră de soacra băgăcioasă. Metoda ei nu dă greș!

    O viitoare mireasă povestește, pe Reddit, că și-a cumpărat o casă în urmă cu 7 ani, cu mult înainte să îl cunoască pe actualul ei logodnic, care între timp...

    © 2025 Qbebe