Fixează o oră de mers la culcare
Stabilirea unei ore fixe de mers la culcare în fiecare noapte încurajează un bun tipar al somnului. O rutină de culcare, care să includă baia şi o poveste citită în pat, îi poate ajuta copiii mai mici să se simtă pregătiți pentru somn. Pentru copiii mai mari, rutina ar putea include o conversație liniștită cu părinţii despre planurile din ziua următoare sau jumătate de oră de lectură.
Relaxare înainte de culcare
Găseşte o activitate relaxantă de făcut cu cei mici înainte de culcare, care să nu implice niciun fel de activitate pe telefon, tabletă sau în faţa televizorului. Copiilor mai mari le-ar putea plăcea să se relaxeze citind o carte, ascultând muzică sau făcând câteva întinderi. Un masaj blând, după baie, poate fi exact ce le trebuie celor mici pentru a-i pregăti de culcare.
Sentimentul de siguranţă
Dacă micuţul tău se teme să doarmă singur sau să stea în întuneric, atunci e important să-i asiguri un mediu în care să se simtă confortabil şi în siguranţă, chiar dacă înseamnă un pat plin de jucarii My Little Pony. De asemenea, îi poți lăuda și recompensa comportamentul ori de câte ori este curajos sau face paşi spre a-şi depăşi temerile. Pe de altă parte, o lumină de veghe poate fi de ajutor pentru un copil temător. Detalii aici!
Atenţie la somnul de prânz
Între vârsta de trei şi cinci ani, majoritatea copiilor renunţă la somnul de prânz. Dacă puiul tău are peste cinci ani şi încă mai doarme în timpul zilei, încearcă să limitezi durata somnului de prânz la cel mult 20 de minute și nu mai târziu de ora trei după-amiaza. O durată mai mare ar putea să interfereze cu somnul de noapte şi cu respectarea orei de culcare.
Cina e importantă
Masa de seară poate avea o influenţă semnificativă asupra calităţii somnului copilului tău. Aşadar, asigură-te că meniul pentru cină este suficient de hrănitor, dar nu prea greu, ca să nu suprasolicite sistemul digestiv al copilului. Dacă ţi se pare că micuţul tău este prea energic înainte de culcare, o cană de ceai de tei sau de muşeţel îl poate ajuta să se relaxeze înainte să se bage în pat.
Mişcare şi lumină
Nu trebuie uitat că, fie şi în actualul context sanitar, copiii au nevoie de mişcare în aer liber pentru a-şi consuma energia. Asta o să-i ajute să se odihnească mai bine. În plus, lumina soarelui este importantă pentru absorbția calciului în organism şi producţia de vitamina D.
Aceeaşi oră de trezire
Pentru a crea o rutină sănătoasă care să promoveze un somn odihnitor, nu contează doar respectarea orei de culcare, ci şi a celei de trezire. Pentru mulţi părinţi este dificil să-i trezească pe cei mici devreme chiar şi în weekend, dar trebuie să ştii că, pe termen lung, respectarea unui orar de culcare şi trezire este una dintre cele mai bune decizii pe care le poţi lua pentru copilul tău.
Ţinând cont de aceste sfaturi, în mod normal, copilul tău ar trebui să se bucure de un somn odihnitor şi să nu aibă niciun fel de problemă în a rămâne activ pe timpul zilei. Dacă totuşi observi că, în pofida tuturor eforturilor, micuţul tău are probleme cu somnul, nu ezita să te adresezi unui medic pediatru.
Sursă foto: Pexels.com