30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe

30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe

Mirela Floricescu - Redactor

Le vedem peste tot și ne topesc inimile cu gingășia și curiozitatea lor. Piscile sunt lângă noi de mii de ani, dar încă nu cunoaștem totul despre ele. Deși par banale, pisicile au obiceiuri și comportamente greu de înțeles pentru noi. Nu de puține ori pisica ta îți transmite semne al căror înțeles nici măcar nu-l bănuiești. Află mai jos 30 de curiozități de care nu știai până acum despre pisicuțe. Unele dintre ele se vor dovedi uimitoare chiar și pentru cei mai mari iubitori de pisici.

Despre pisicuțe

Pisicuțele sunt peste tot și ne cuceresc inimile de fiecare dată când le vedem, atât în viața reală cât și pe rețelele sociale. Deși sunt animale de companie pe care marea majoritate a oamenilor le preferă în casele lor, despre pisicuțe și drumul lor până la a fi animale domestice se știu puține lucruri. Dacă ești un mare iubitor de pisici, trebuie să cunoști câteva elemente și din istoria acestor minunate feline. Pisica este un mamifer, care provine din familia mare Felidae, fiind în prezent cel mai cunoscut animal domestic din lume. Pisica domestică, alături de cea sălbatică europeană și sălbatică africană formează o subspecie numită Felis catus. Pisicile au o lungă istorie alături de oameni. În 2004, un arheolog francez a găsit în Cipru un mormânt al unei pisici care avea în jur de 9.500 de ani. Cu toate acestea, domesticirea pisicilor a venit mult mai târziu.

pisica-siameza-care-se-uita-in-sus-si-sta-pe-labe-si-are-zgarda-cu-un-clopotel-la-gat

Domesticirea pisicuțelor s-a produs acum peste 4.000 de ani în Egiptul Antic. Egiptenii au domesticit pisicile pentru a le putea ține în jurul palatelor sau a casele lor. La scurt timp după domesticire, pisicile începuseră să fie folosite pentru a prinde șoarecii. În scurt timp, pisicile au ajuns să controleze populațiile de rozătoare care distrugeau recoltele și au ajutat la dispariția multor boli din comunități. Toate acțiunile pisicilor au îmbunătățit mult calitatea vieții egiptenilor, de aceea ei și-au creat un adevărat cult pentru aceste feline și le vedeau drept niște creaturi sacre, care reprezentau viața. De aici și apariția numeroaselor desene și statui dedicate pisicilor.

În același timp, egiptenii asociau pisicile cu zeițele Bastet, Sekhmet sau Mafdet. Dintre toate, zeița Bastet era reprezentată drept jumătate pisică și jumătate femeie. Mulți faraoni au fost îngropați alături de pisici, iar cei care îndrăzneau să omoare un astfel de animal erau condamnați la moarte. Situația pisicuțelor s-a schimbat după căderea Noului Regat, deoarece influența lor scăzuse mult și numeroase animale erau exportate în Europa. Exportul intens de pisici din Egipt a dus, implicit, la apariția numeroselor rase care în ziua de astăzi trăiesc în casele din lumea întreagă.

Totul despre pisici

Deși domesticirea acestor feline se leagă de Egiptul Antic, dacă vrei să ști totul despre pisici trebuie să afli și cum au ajuns să fie cele mai iubite animale de companie. După căderea Noului Regat, Egiptul a devenit o provincie a Imperiului Roman. Pisicile au intrat în viața romanilor în anul 31 î.Hr. Abia în secolul al IV-lea d.Hr pisicuțele au ajuns să fie răspândie în toată Europa. În America, pisicile domestice au ajuns datorită lui Cristofor Columb, care avea mereu alături de el o mică felină. În America pisicile îndeplineau aceeași sarcină de a prinde șoareci, mai ales că în secolul al XIV-lea străzile erau pline de rozătoare care împrăștiau diferite bacterii.

Deși pisicile au stat în preajma oamenilor cu mult timp înainte, abia în ultimii 60 -70 de ani unele dintre ele au început să fie ținute exclusiv în casă. Motivul este unul ce ține de evoluția din medicina veterinară. Recent a apărut sterilizarea, vaccinul pentru deparazitare sau litiera. Toate aceste metode ne permit nouă să putem ține o pisică în interiorul casei pe tot parcursul vieții ei.

Citește și: Boala zgârieturii de pisici: simptome și tratament

Descrierea unei pisici

Deja ai aflat despre pisicuțe și istoria lor, dar și mai interesantă este descrierea fizică a acestor mici suflete care ne aduc zâmbete pe buze în fiecare zi. O pisică are 250 de oase, comparativ cu 206 cât are omul. Poate pare mult pentru un corp atât de mic, dar toate oasele ajută pisica să se îndoaie, să se răsucească și să intre și în cele mai strâmte locuri. Aproximativ 10% dintre oasele pisicilor se află în coadă, aceasta ajutându-le să-și mențină echilibrul. În timpul mersului și a săriturilor, pisicile folosesc peste 500 de mușchi puternici, de aceea pot sări de pe o casă cu foarte mare ușurință. Descrierea unei pisici nu se oprește aici, deoarece labele au cei mai sensibili receptori tactili. Pe labele din față au câte 5 degete, iar pe cele din spate câte 4, plus deja celebrele „pernuțe” pe care le cunoaștem. Ghearele le servesc drept sprijin atunci când se apucă de lucruri sau când prind anumiți prădători.

pisica-alba-care-este-tinuta-de-catre-stapana-intre-palme

În ceea ce privește capul pisicuțelor, ele au un nas cu niște receptori olfactivi de 2 ori mai sensibili decât ai noștri. Pe lângă nas, pisicile pot mirosi și cu organul lui Jacobson, situat pe partea superioară a gurii. Urechile au 32 de mușchi care ajută fiecare pisicuță să-și rotească independent urechile la 180 de grade.

Un lucru puțin cunoscut despre pisicuțe ține de ochi. În raport cu dimensiunea corpului, pisicile au cei mai mari ochi dintre toate mamiferele. Pisicile văd de 6 ori mai bine decât un om și au nevoie doar de un sfert din lumina noastră pentru a vedea perfect. Există de sute de ani ideea conform căreia pisicile văd alb negru sau doar verde și albastru, dar un studiu exact despre acest fapt încă nu s-a desfășurat.

Pisicuțele au o vedere periferică foarte bună, deoarece câmpul lor vizual este de 185 de grade. Pe pleoapa interioară pisicuțele au o membrană care le apără de praful din atmosferă, de aceea când simt un lucru deranjant în ochii îl țin câteva minute închis apoi își revin. Nu putem uita și de faptul că pisicile au 30 de dinți permanenți, așezați în așa fel încât ele să poată vâna sau mânca hrana din sălbăticie. Blana poate fi mai lungă sau mai scurtă, în funcție de rasă, dar sub aceasta se află straturi de uleiuri care protejează pisica de anumiți paraziți. Culoarea blănii la pisici este determinată de cromozomul X (de gen feminin) și de interacțiunea acestuia cu toți cromozomii Y de la tată.

Condiții necesare pentru viața pisicii

Atunci când te-ai hotărât că vrei să aduci o pisicuță în casa ta, trebuie să-ți faci o listă cu lucrurile de bază pentru a fi îndeplinite acele câteva condiții necesare pentru viața pisicii. În primă fază, intră obiectele de care se va folosi viitorul tău animal de companie. Un coșuleț cu așternuturi moi, litiera, recipientul cu apă și cel pentru mâncare, peria pentru păr și câteva jucării trebuie cumpărate înainte de a-ți lua pisica. Încă din prima zi trebuie să se obișnuiască cu tot ceea ce implică traiul în interiorul unei case.

Mediul înconjurător este o altă condiție necesară pentru traiul pisicii. Odată ce a intrat în casa ta, pisica va avea nevoie de câteva zile pentru a-și marca teritoriul. Este important să nu o stresezi cu prea multă atenție și să o lași să exploreze singură întreaga casă, până la urmă fiind vorba despre locul unde își va desfășura toate activitățile. Pentru pisici este esențial să aibă zone diferite de hrănire, odihnă, joacă și curățare. Așa că poziționează litiera, bolurile cu apă și mâncare în spații mai umbroase, astfel ca ea să aibă intimitate, iar locul de somn și de joacă pot fi în camere unde soarele bate toată ziua și unde are loc să se plimbe.

pisica-portocalie-care-are-un-bol-alb-in-fata-si-care-sta-in-labe-si-se-linge-pe-bot

Trebuie musai să ai în vedere și tipul de hrană pe care i-l oferi. În funcție de vârstă, istoricul medical, rasă sau greutate sunt recomnadate anumite tipuri de hrană umedă, uscată sau chiar lapte. De exemplu, tractul digestiv al puilor este sensibil și digeră foarte bine doar laptele pentru pisici, în timp ce la maturitate majoritatea pisicilor devin intolerante la lactoză. În ceea ce privește hrana umedă sau uscată ea trebuie să ofere un complex de vitamine, minerale, proteine și carbohidrați pisicilor. Hrana trebuie să fie mereu la temperatura camerei, iar carnea trebuie să fie elementul de bază al mesei. Carnea este cea mai importantă sursă de proteine pentru pisicuțe, fără de care ele nu pot trăi. Pe de altă parte, dacă pisicuța are probleme de sănătate, atunci mâncarea trebuie să fie dietetică. Există game de mâncare pentru probleme gastrointestinale, urinale sau renale, dar și pisicile cu diabet sau cele Sphynx au o mânacre specială pentru ele. Dacă nu sunt hrănite corespunzător, pisicile sunt predispuse la probleme digestive grave.

Nu în ultimul rând toaletarea trebuie să fie parte a rutinei zilnice. Pentru pisicuțele cu blană lungă perierea trebuie efectuată la maxim 2 zile. Totodată, pentru toate rasele de pisici tăierea unghiilor, curățarea urechilor sau a ochilor sunt necesare. Dacă vrei să afli și despre alte lucruri ce trebuie luate în considerare pentru a avea un animal sănătos trebuie să te consulți neapărat cu un medic veterinar care te va ghida în luarea deciziilor corecte.

Comportamente ciudate la pisici

Dacă ai deja o pisicuță și ști tot ce ține de istoria, condițiile de trai și aspectul său, cu siguranță ai observat și comportamente ciudate la ea pe care nu poți să ți le explici. Pentru că nu pot comunica cu noi verbal, pisicile se exprimă prin diferite gesturi, normale pentru ele și de neînțeles pentru noi. Iată mai jos numeroase comportamente ciudate la pisici, care să te ajute să-ți înțelegi mai ușor animalul de companie.

pisica-cu-ochii-verzi-care-isi-tine-stapanul-cu-labele-si-il-musca-de-degete

  1. Îți miroase fața: un lucru care se cunoaște despre pisicuțe este că sunt foarte curioase și afectuoase cu stăpânii lor. Mirositul feței este un semn de afecțiune, mai ales că parfumul și căldura oamenilor le fac pe pisicuțe să se relaxeze. Dacă nu te deranjează acest obicei al pisicii tale, las-o să te miroasă în continuare, iar dragostea ei pentru tine va crește.
  2. Stă pe lucrurile tale: ceea ce înseamnă că vrea să-și „marcheze” teritoriul. Pisicile adoră să-și lase mirosul pe lucrurile stăpânilor, fie că vorbim de electronice sau haine. De asemenea, dacă se așază pe lucrurile pe care le ai lângă tine atunci vrea să-ți transmită că se simte în siguranță.
  3. Frământă cu lăbuțele: deci înseamnă că este fericită. Dacă frământatul vine însoțit și de tors este cel mai bun semn că ai lângă tine un animăluț sănătos și mulțumit. Frământatul este un obicei al pisicilor rămas încă de când erau pui și trebuiau să maseze burta mamei pentru a primi lapte.
  4. Te mușcă: și poate face asta din mai multe motive. De cele mai multe ori pisicuța ta este nervoasă sau deranjată, dar există și cazuri în care vrea doar să se joace cu tine. Mușcatul este un instinct natural al pisicilor, așa că să nu te mire dacă va face asta constant. Dacă te mușcă trebuie să te îndepărtezi de ea și în nicun caz să nu țipi sau să o bruschezi.
  5. Orientează urechile spre față: ceea ce indică un grad ridicat de atenție. În acele momente cât își orientează urechile spre față pisica vrea să-ți demonstreze că te poate proteja, fiindcă ascultă fiecare sunet din jurul ei și este gata în orice moment să atace.
  6. Se rostogolește mereu: pentru că vrea să se relaxeze. De obicei pisicuțele se rostogolesc prin casă atunci când sunt stresate și anxioase, iar tot ce vor este să scape de stările respective.
  7. Te scuipă sau te sâsâie: și în ciuda aparențelor ea nu este doar nervoasă, ci și foarte speriată. Pisicile sâsâie dacă sunt speriate de ceva anume sau amenințate de către unul dintre stăpâni. Dacă pisica ta te sâsâie tot ce trebuie să faci este să o lași să se calmeze singură și să eviți un conflict cu ea. Abia după ce s-a calmat o poți mâgâia.

Ce se întâmplă dacă bați pisica?

Te-ai întrebat până acum ce se întâmplă dacă bați pisica? Află că pisicile nu asociază lovitul cu o greșeală pe care au făcut-o, de cele mai multe ori referindu-ne la mușcat stăpânii. Unele persoane consideră că lovitul pisicii este o formă de dresare a acesteia, tocmai ca să nu mai repete aceleași greșeli. Nimic mai eronat. În loc să diciplinezi pisica, faptul că o bați o va face extrem de anxioasă, deci se va retrage într-un colț al casei unde tu nu vei putea ajunge. Deoarece se simte amenințată, este posibil ca pisicuța să rupă și „legătura” sufletească cu tine. Dacă pisica ta are un comportament agresiv față de tine sau de restul membrilor familiei, trebuie să ceri ajutor de la un dresor profesionist și în niciun caz nu trebuie să aplici tu propriile metode acasă.

Secrete despre pisici

Deși nu par, pisicuțele sunt niște ființe foarte complexe. Ele nu suportă să fie lovite sau amenințate, la fel cum nu le pică bine orice mâncare. Dar mai sunt multe lucruri pe care trebuie să le cunoști despre pisici. Iată mai jos 7 secrete despre pisici pe care nu le știai până acum.

pisica-portocalie-care-sta-cu-gura-larg-deschisa-si-se-uita-in-sus

  1. Supinzător sau nu, dar pisicile dorm între 12 – 16 ore pe zi. În total micuțele feline își petrec 66% din viață dormind, iar în restul timpului se joacă, mănâncă, se spală sau merg la litieră.
  2. Trebuie mare atenție dacă ai un pui de pisică care își mai petrece timpul în afara casei și care nu a fost sterilizat. Femelele pot rămâne gestante începând cu vârsta de 4 luni.
  3. Stăpânii cred că pisica lor este unică și pe bună dreptate. Fiecare felină are propriul set de sunete pentru familia care o îngrijește și își formează obiceiurile în funcție de oamenii din jurul ei.
  4. Pisica te consideră propriul ei teritoriu. Atunci când se freacă de tine cu fața sau coada își lasă pe tine parfumul.
  5. Pisicile se plictisesc repede de bolul cu apă, așa că este foarte posibil să-ți vezi animalul de companie cum bea des apă chiar de la robinet.
  6. Cu siguranță nu știai asta despre pisicuțe, dar unora le place pur și simplu să lingă părul proaspăt spălat al stăpânului.
  7. Strugurii sau stafidele le provoacă probleme renale grave pisicilor. În același timp, ceapa, usturoiul sau condimentele duc la tulburări gastrointestinale și anemie.

Pisica uită stăpanul?

Un alt secret despre pisicuțe la care se caută răspuns de mulți ani este dacă ele își uită stăpânul sau nu. Dificil de spus dacă pisica uită stăpânul, fiindcă decodarea comportamentului acestor animăluțe este un lucru foarte greu de realizat. Cu toate acestea, niște cercetători de la Universitatea din Oregon au încercat s-o facă. Într-un studiu realizat în 2019, cercetătoarea Kristyn Vitale a măsurat atașamentul pisicilor față de oameni. Pisica și stăpânul erau lăsați singuri într-o cameră timp de 2 minute, apoi stăpânul părăsea încăperea. După mai mult timp stăpânii se întorceau la pisicuțele lor, iar cercetătorii le urmăreau reacția. În 65% din cazuri nu doar că pisica nu își uita stăpânul, ci se apropia de el, se lăsa mângâiată sau se lipea la propriu de el. Această formă de atașament sigur arată că pisicile își recunosc stăpânii după miros și doar lângă ei se simt în siguranță.

Citește și: În ciuda aparențelor, pisica ta chiar te iubește, spune un studiu recent

30 de lucruri interesante pe care nu le știai despre pisicuțe

Pe lângă secretele de mai sus, mai există numeroase alte lucruri interesante pe care nu le știai până acum despre pisicuțe. Dacă vrei să-ți cunoști mai bine animăluțul sau pur și simplu ești atras de aceste feline gingașe, iată mai jos 30 de curiozități despre pisici, unele dintre cele mai populare ființe din lume.

pisica-portocalie-cu-blana-lunga-care-sta-serioasa-si-are-in-spatele-ei-o-tabla-neagra-cu-semne-de-intrebare

  1. După naștere puii de pisică nu pot vedea și nici nu pot auzi. Abia după 5 zile le apare văzul, după 14 zile auzul și la 20 de zile încep să facă primii pași.
  2. Instinctul de a vâna apare la pisicuțe la vârsta de 1 săptămână.
  3. Pisicuțele nu pot vedea sub botic, de aceea le este mai greu să găsească mâncarea pe care le-o pui pe podea, fix lângă ele.
  4. Pisicile au 18 degete, adică câte 5 pe fiecare lăbuță din față și 4 pe fiecare lăbuță din spate.
  5. Pisicuțele pot fi numite mici tigri sau lei, deoarece împart 95% din gene cu masivele feline din savane. Printre lucrurile comune la cele 3 animale se numără parfumul pe care-l au, modul cum își urmăresc prada și cum o atacă.
  6. Tu și pisicuța ta aveți un lucru important în comun. Structura creierul ei se aseamănă foarte mult cu al tău. Atât oamenii, cât și pisicile au materie cenușie și albă. Totodată, lobii creierului sunt împărțiți la fel ca la oamenii. De aceea, foarte des pisicile visează și uită la fel de repede ca noi.
  7. Ghearele se curbează în jos, ceea ce le permite pisicilor să se apuce atât de scoarța unui copac, cât și să se dea jos din acesta.
  8. Sarcina unei pisici durează 9 săptămâni.
  9. Torsul unei pisici este asămănător cu al unui motor diesel la relanti.
  10. Deși se știe despre pisicuțe că sunt animale nocturne, acest fapt este greșit. Pisicile sunt crepusculare, adică preferă să fie active în zori sau la amurg. De cele mai multe ori noaptea, pisicile dorm la fel de adânc ca oamenii.
  11. Pisicile își petrec mai mult de jumătate din timpul cât sunt treze spălându-se. Dar acesta nu este un moft din partea lor, ci un mod foarte inteligent prin care își reglează fluxul de sânge și își distribuie uleiurile din blăniță pe tot corpul. De asemenea, saliva lor conține niște enizme care le servește drept antibiotic natural pentru tratarea rănilor.
  12. Și dacă tot am pomenit de limbă, atunci trebuie spus că cea a pisicuțelor este atât de aspră, încât le permite să curețe un os de toate fibrele de carne.
  13. Pisica ta miaună încet atunci când te întorci acasă. Practic acest mieunat lin este modul ei de a-ți spune „bună” și de a-ți arăta că i-a fost dor de tine. Dacă miaună tare, cel mai probabil îi este foame sau are nevoie să-i schimbi litiera.
  14. Pisicile au o vedere excelentă la distanță, dar nu același lucru se poate spune cu observatul lucrurilor apropiate. Dacă este să luăm o scară de măsurare de la 0 la 100, atunci când apropi un obiect de pisicuța ta ea ajunge abia la 20, ceea ce este considerată limita orbirii.
  15. Orice pisică poate alerga 48 de kilometri pe oră, datorită musculaturii puternice pe care o are.
  16. Dacă nu este pe placul lor, pisicile vor refuza un aliment chiar până ajung la înfometare.
  17. Nu le vezi pe toate, dar pisicile au în total 24 de mustăți. Unele sunt atât de scurte încât abia se zăresc pin blăniță. Mustățile le ajută pe pisici să miroasă și să măsoare distanțele.
  18. Mustățile sunt și un indicator pentru starea generală a pisicii. Dacă se simte bine sau este speriată, își va pune mereu mustățile înapoi cât mai lipite de cap, iar dacă se află la vânătoare pisica își va pune mustățile înainte.
  19. Pisica consideră oice contact ochii în ochii drept o amenințare serioasă, așa că nu mai face asta dacă ai deja un animal de companie.
  20. Câteodată pisicile spală oamenii sau chiar alte pisici, într-un ritual care se numește îngrijire socială sau alocare (allogrooming).
  21. Pisicile refuză hrana prea rece sau fierbinte, din cauza papilelor gustative sensibile.
  22. O pisică poate naște între 1 – 8 pui, de 2 – 3 ori pe an.
  23. Inima unei pisici bate de 2 ori mai accelerat decât cea umană, mai ales când este stresată. Nu te speria de acest lucru, dar poți fi atent când mergi cu ea la veterinar, deoarece pisicile se simt foarte anxioase acolo.
  24. Majoritatea pisicilor adoră pepenele galben, motivul fiind acela că el conține aceeași aminoacizi precum toate tipurile de carne.
  25. Șocant sau nu pentru tine, dar pisicile nu au voie să mănânce pește crud. De-a lungul timpului s-a zvonit că pisicile adoră peștele. Din păcate dacă este consumat în stare crudă există riscul ca pisica să contacteze aceleași bacterii ca oamenii.
  26. Pisicile se simt în siguranță în spațiile mici, de aceea adesea le vezi în cutii sau ascunse sub pat. Ele pot intra în orice spațiu care nu le depășește dimensiunea capului, deoarece nu au omoplați.
  27. Cea mai longevivă pisică din lume a trăit 38 de ani. Creme Puff s-a născut în 1967 și a murit în 2005, intrând astfel în Cartea Recordurilor. Proprietarul lui Puff a mai avut o pisică longevivă înaintea sa care a trăit, la rândul ei, 34 de ani.
  28. Unele pisicuțe iubesc mirosul de clor, dar motivul pentru care sunt atrase de el rămâne un mister.
  29. Pisicile pot înghiți și digera mâncarea fără a o mesteca.
  30. Cel mai puternic semn de afecțiune al unei pisici este mișcatul cozii.

Top 5 rase de pisici bune pentru copii

Adoptarea unei pisici este o decizie dificil de luat mai ales dacă ai unul sau mai mulți copii. Într-adevăr, unele rase de pisici sunt mai distante, iar sâcâiala constantă le enervează și pot reacționa agresiv. Pe de altă parte, există și alte pisicuțe care nu doar că adoră compania oamenilor, dar se atașează cel mai mult de copii. Mai jos ai cele 5 rase de pisici foarte prietenoase cu toți copii.

Birmanezele

Aceste pisicuțe foarte afectuoase și jucăușe sunt compania perfectă chiar și pentru copii mici. Birmanezelor le place să țopăie, să sară și sunt foarte curioase din fire, dar știu și când să facă liniște. Unde mai pui că sunt și o rasă de pisici foarte longevivă. Trebuie să ți cont de faptul că majoritatea birmanezelor au blana lungă, ceea ce necesită o periere măcar la 2 – 3 zile.

pisica-birmaneza-care-se-uita-fix

Bengalezele

Au blănița scurtă și le cade mai puțin păr, ceea ce reprezintă un plus dacă vrei să ți departe părul de copii. Bengalezele nu sunt la fel de iubitoare ca birmanezele, dar le place compania oamenilor și adoră să-și petreacă viața în interiorul unei case. Bengalezele au nevoie de multă interacțiune umană, așa că nu le deranjează se se joace toată ziua cu mai mulți copii.

Ragdoll

Nu doar că sunt unele dintre cele mai mari pisici din lume, dar ochii albaștri și blana mătăsoasă topesc inimile tuturor. Ragdoll sunt tipul de pisici blânde, care rareori au comportemente agresive și își arată zilnic iubirea pentru stăpâni. Să nu uităm că au o toleranță crescută și la jocurile la care sunt supuse de copii. Dacă vrei o pisică Ragdoll trebuie să ști că ea are nevoie de hrană mai multă, din pricina dimensiunilor și trebuie dusă la toaletare o dată pe lună.

pisica-ragdoll-cu-blana-lunga-care-sare-in-iarba

Abisinienele

Sunt foarte inteligente, active și blânde. Pisica abisiniană iubește să alerge, să se cațere și să se joace cu tot ce-i pică în lăbuțe. Abisinienele provin din Etiopia, sunt longevive și au blana foarte scurtă.

Balinezele

Care sunt printre singurele pisici hipoalergenice. Astfel că, pentru familiile cu niște copii mai sensibili balinezele sunt alegerea ideală. Pisica balineză este un excelent partener de joacă, deoarece știe să se furișeze și îi place să aibă în jurul ei tot felul de jucării.

Citește și: Top 7 pisici care nu lasă păr

Totul despre British Shorthair

Tot prietenoase cu cei mici sau cu alte animale din casă sunt și psicile din rasa British Shorthair. Având capul rotund, blana scurtă și ochii mari galbeni această rasă devine irezistibilă pentru orice iubitor de pisici. Felul în care arată le face pe British Shorthair să fie asemănate cu niște ursuleți de pluș. Pisicile British Shorthair se opresc din creștere abia la vârsta de 3 ani. Femelele cântăresc până la maxim 5 kilograme, iar masculii ajung, de obicei, până la 7. Dacă sunt îngrijite în mod corect, pisicile British Shorthair nu dezvoltă probleme grave de sănătate, având o speranță de viață între 15 – 17 ani. După aceste vârste pisicuțele sunt predispuse la boli articulare din cauza faptului că toată greutatea lor apasă pe încheieturi, dar pot avea și probleme cardiace, cea mai întâlnită boală fiind cardiomiopatia hipertrofică. De aceea, încă de la începutul vieții pisicile British Shorthair trebuie hrănite cu o extra doză de taurină (responsabilă pentru funcționarea sistemului nervos și a inimii), proteine și nutrienți cartilaginoși care țin bolile articulare la distanță.

pisica-british-shorthair-care-sta-pe-spate-si-este-mangaiata-pe-burtica

Blănița acestor pisicuțe este în diferite nuanțe de gri, iar unele dintre ele au și irizații albastre. Deși este destul de scurtă, blana lor are nevoie de aceeași periere ca în cazul pisicilor cu blana lungă.

Dacă vrei să afli chiar totul despre British Shorthair trebuie să mai ști că aceasta este cea mai veche rasă de pisici britanice. Se crede că ele au fost duse în Marea Britanie de către romani, dar abia în 1871 a fost expusă prima pisică British Shorthair, la Crystal Palace. Începând cu 1980, British Shorthair a fost recunoscută ca rasă la nivel mondial.

Le iubim și ne aduc o stare de bună dispoziție orice ar face, dar nu cunoaștem totul despre pisicuțe, aceste ființe jucăușe care ne țin companie de mii de ani. De la comportament până la aspect, iubitorii de animale trebuie să știe totul despre pisicuțe. În același timp, persoanele care deja au pisici trebuie să respecte mai multe reguli de îngijire pentru a avea un animal de companie sănătos și fericit mulți ani.

Surse: cvillecatcare.com, petkeen.com, nationalgeographic.com, monitoruldegalati.ro, rd.com, pisicata.ro, atlas-geografic.net, quora.com, today.oregonstate.edu, sciencealert.com, webbox.co.uk, thepetclub.ro, totuldespremame.ro, zooplus.ro, icatcare.org, alleycat.org, msdvetmanual.org, historia.ro, hillspet.com, royalcanin.com, purina.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Pisica nu mănâncă? Cauze posibile și ce-i de făcut
Pisica nu mănâncă? Cauze posibile și ce-i de făcut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    Co-parenting felin: două mame pisicuțe au grijă împreună de puii lor
    Co-parenting felin: două mame pisicuțe au grijă împreună de puii lor

    Oricât de haotice și obositoare ar fi rețelele de socializare, există un lucru cu care majoritatea oamenilor sunt de acord: internetul a fost creat pentru pisici. Un exemplu? Aceste...

    Ce este atomul: curiozități care vor stârni interesul copilului
    Ce este atomul: curiozități care vor stârni interesul copilului

    Pe măsură ce crește, copilul tău devine tot mai curios în legătură cu ceea ce îl înconjoară. Din acest motiv, nu este de mirare că te întreabă adesea lucruri...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist
    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist

    Meseria ideală este cea care te pasionează, care te provoacă să devii mereu mai bun/ă și care te ajută și să ai parte de câștigurile financiare dorite. O tânără...

    Mamele, tot mame: o pisicuță adoptă trei cațeluși orfani și îi crește ca pe proprii ei pui
    Mamele, tot mame: o pisicuță adoptă trei cațeluși orfani și îi crește ca pe proprii ei pui

    Pisicile au un instinct matern puternic nu numai față de puii lor! Kathryn, o pisică tabby portocalie, își căuta o familie pe care să o considere a ei încă de când a...

    Părintele Pimen critică românii care aleg animalele de companie în locul copiilor. „Două mâţe în casă şi 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în faţa lui Dumnezeu"
    Părintele Pimen critică românii care aleg animalele de companie în locul copiilor. „Două mâţe în casă şi 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în faţa lui Dumnezeu"

    Tot mai mulți reprezentanți ai Bisericii își spun deschis opinia despre cei care cresc animale de companie în casă, condamnând femeile care fac avort, dar cresc...

    Fiul lui Céline Dion a împlinit 21 de ani! Mesajul emoționant pe care i l-a transmis artista
    Fiul lui Céline Dion a împlinit 21 de ani! Mesajul emoționant pe care i l-a transmis artista

    Céline Dion este mama a trei copii. Ieri, pe 25 ianuarie, fiul ei cel mare, René-Charles, a împlinit frumoasa vârstă de 21 ani. Mama sa nu a ratat această ocazie...

    © 2024 Qbebe