Pisica nu mănâncă? Cauze posibile și ce-i de făcut

Pisica nu mănâncă? Cauze posibile și ce-i de făcut

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Deși pisicile au reputația de a fi pretențioase la mâncare, orice modificare în comportamentul lor alimentar, cu atât mai mult pierderea apetitului, reprezintă un semnal de alarmă. De aceea, este esențial să nu-ți scapi din ochi animalul de companie pentru a sesiza dacă sare peste anumite mese sau dacă refuză o zi întreagă să mănânce. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi când este cazul să te îngrijorezi și să te adresezi cât mai rapid unui medic veterinar, astfel încât acesta să vină cu soluții pentru ca pisica ta să își redobândească apetitul și starea de bine.

De ce nu mănâncă pisica 

De cele mai multe ori, pisica nu mănâncă întrucât nu se simte bine. Iată cele mai cunoscute cauze responsabile de pierderea apetitului:

Se confruntă cu diverse probleme de sănătate

Printre afecțiunile care produc scăderea poftei de mâncare se regăsesc:

  • Afecțiunile digestive: spre exemplu, cancerul digestiv, paraziții intestinali, indigestiile, colitele, pancreatitele sau gastroenteritele. Acestea din urmă se referă la inflamația de la nivelul stomacului și intestinelor, provocată de un virus, de o bacterie sau de paraziți;
  • Afecțiunile respiratorii: au impact asupra mirosului și/sau asupra gustului și pot provoca dificultăți în respirație, ceea ce generează și pierderea apetitului;
  • Alergiile alimentare: când pisica are o alergie la un anumit aliment, pe lângă disconfortul digestiv pot surveni și manifestări precum iritabilitatea, strănutul etc;
  • Afecțiunile renale: survin mai ales la pisicile bătrâne, generând, în anumite situații, greață persistentă.

pisica alba cu gri care sta intinsa pe o cuvertura cu portocaliu si maro

Este otrăvită

Primele semne care indică faptul că o pisică este otrăvită sunt refuzul de a mânca, vărsăturile și diareea. Dacă observi asemenea manifestări, adresează-te neapărat unui medic veterinar. 

Suferă din pricina unei obstrucții de la nivelul tractului gastointestinal

Fie că mănâncă alimente nepotrivite, fie că înghite multe fire de păr ce formează gheme, o pisică poate ajunge să se confrunte cu un blocaj la nivelul aparatului digestiv. Odată ce se întâmplă așa, este firesc să nu mai aibă poftă de mâncare și să înceapă să vomeze. Într-o astfel de situație, cere cât mai rapid sfatul unui medic veterinar întrucât nu este exclus să fie nevoie ca pisica să treacă printr-o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea corpului străin de pe tractul digestiv.

Are dureri la mestecat și/sau la înghițit

Pisicile nu mai mănâncă în cazul în care au dureri generate, de exemplu, de carii dentare, de dinți rupți, de un abces, de răni, de tumori la nivelul gurii sau gâtului etc. 

Îi este greu să se adapteze la schimbarea hranei sau la modificările rutinei zilnice

În anumite cazuri, pisica refuză să mănânce întrucât în dieta ei au loc schimbări. De pildă, poate respinge hrana cu arome, cu forme și texturi diferite de cele cu care este familiarizată. 

În același timp, noutățile din rutina zilnică le afectează mai ales pe pisicile foarte sensibile și le provoacă stări de anxietate sau chiar depresie. Din acest motiv, ajung să refuze hrana. Spre exemplu, o călătorie cu mașina sau cu avionul, prezența sau absența unui alt animal de companie ori a unei persoane pot afecta apetitul. 

A fost vaccinată recent

Uneori, o pisică își poate pierde apetitul după ce este vaccinată. De fapt, este vorba despre unul dintre cele mai frecvente efect adverse apărute în urma vaccinării. În mod normal, pisica ar trebui să se simtă mai bine după câteva zile. Dacă nu se întâmplă așa, cere imediat sfatul unui medic veterinar. 

pisica care urmeaza sa fie vaccinata de catre medicul veterinar

Alte cauze care stau în spatele refuzului de a mânca sunt:

  • Hrana alterată;
  • Expunerea la zgomote puternice;
  • Prezența altor animale în apropierea zonei în care pisica obișnuiește să se hrănească;
  • Vasele în care i se pune hrana sunt murdare;
  • Recipientul cu hrană este lăsat prea aproape de litieră etc.

Vitamine pentru pofta de mâncare la pisici

Pentru a-și da seama de ce o pisică nu mănâncă, medicul veterinar efectuează mai întâi un examen fizic și după aceea recomandă fie analize, fie o radiografie sau o ecografie.

Pisicile ar trebui să primească majoritatea nutrienților prin intermediul hranei, dar dacă nu mănâncă suficient sau refuză mâncarea medicii veterinari le pot prescrie suplimente alimentare care stimulează apetitul. Printre vitaminele care se recomandă se numără:

Vitamina B1 

Contribuie la metabolizarea carbohidraților în vederea furnizării energiei. Vitamina B1 este prescrisă uneori sub formă de suplimente pentru poftă de mâncare la pisici și pentru că un deficit al acesteia se manifestă, inițial, prin letargie, prin salivare excesivă, prin scăderea apetitului, prin vărsături și pierdere în greutate. 

Vitamina B9 

Joacă un rol important nu numai pentru dezvoltarea sistemului nervos al pisicilor, ci și pentru sănătatea digestivă și pentru buna funcționare a sistemului imunitar. În plus, vitamina B9 contribuie la prevenirea anemiei. Pe termen lung, această afecțiune provoacă pierderea energiei, slăbiciune și diminuarea apetitului.  

Vitamina B9 se găsește în organe comestibile precum ficatul și în legume cu frunze verzi (precum spanacul sau varza kale), dar din pricina unor restricții în dietă sau a preferințelor pentru anumite alimente, nu este la îndemână ca pisica ta să beneficieze de ea exclusiv din alimentație. De aceea, medicul veterinar îți poate recomanda suplimente alimentare cu vitamina B9 sub formă lichidă, de pudră sau de capsule.  

Vitamina B12

Se găsește în alimente precum ficat, carne și pește. Medicii veterinari atrag atenția asupra următorului fapt: mai ales pisicile cu tulburări digestive au deficit de vitamina B12. Din acest motiv, medicii prescriu fie suplimente alimentare care conțin această vitamină, fie recomandă administrarea ei pe cale injectabilă. 

Potrivit unui studiu publicat în „Animals”, vitamina B12 poate fi utilizată pentru stimularea poftei de mâncare inclusiv în cazul pisicilor care suferă de anorexie. Pentru a se monitoriza eficiența acesteia și pentru a se prescrie corect dozele, este indicat să se efectueze periodic analize prin care să verifice nivelul de vitamina B12 din sânge.  

Ce trebuie să faci, dacă pisica nu mănâncă

Pisicile fac parte dintre animalele care știu să ascundă faptul că nu se simt în largul lor. De aceea, este binevenit să încerci să fii cât mai mult în preajma pisicii tale, astfel încât să observi imediat orice modificare în privința comportamentului ei alimentar și să poți lua următoarele măsuri:

Să te adresezi unui medic veterinar

Ia legătura cu un medic veterinar dacă ai un pui de pisică pe care îl vezi refuzând hrana o zi întreagă. De asemenea, contactează medicul dacă ai o pisică adultă care nu mănâncă nimic de două zile. Totodată, du-te cât mai repede la medic în situația în care pisica refuză să mănânce și intervin oricare dintre următoarele simptome:

  • Dificultăți în respirație;
  • Vărsături;
  • Diaree;
  • Letargie persistentă.

Dacă medicul veterinar constată, în urma investigațiilor efectuate, că pisica este bolnavă, poate recomanda, de exemplu:

  • Spitalizare și terapie cu fluide intravenoase;
  • Spitalizare pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale;
  • Un tratament cu medicamente pentru atenuarea stărilor de greață;
  • Un tratament pentru stimularea apetitului;
  • Un tratament cu antibiotice etc.

doctorita veterinar care examineaza o pisica

Să apelezi la trucuri care să crească interesul pentru mâncare

Dacă pisica nu are o problemă de sănătate, sfătuiește-te cu medicul veterinar pentru a găsi cele mai eficiente soluții pentru ca animalul tău de companie să fie din nou dornic să mănânce. Printre asemenea soluții se numără:

  • Încearcă să-i pui la dispoziție hrană cu altă textură și/sau cu o compoziție diferită;
  • Oferă-i hrana în cantități mici;
  • Hrănește-o mai ales cu hrană umedă;
  • Amestecă-i hrana cu diverse ingrediente: de exemplu, poți sesiza că hrana amestecată cu supă, cu ulei de pește sau cu ou gătit devine atractivă pentru pisică;
  • Încălzește-i hrana;
  • Presară puțin parmezan peste mâncare.

femeie care incearca sa hraneasca o pisica folosind hrana umeda

Să vii cu câteva schimbări în rutina de hrănire

De exemplu, dacă pisica ta este sociabilă, poți să stai cu ea când mănâncă. În schimb, dacă preferă să fie singură, las-o să mănânce într-un loc în care nu este deranjată de alte persoane sau de alte animale de companie. Nu greșești nici dacă îi duci recipientele cu hrană în mai multe locații din casă pentru a putea să-ți dai seama unde se simte mai confortabil. 

Nu în ultimul rând, încearcă să-i pui hrana în vase diferite. De pildă, orientează-te către vase mai adânci sau către farfurii pentru a putea să vezi dacă suportă sau nu să-și atingă mereu mustățile de pereții recipientelor respective. 

pisica ce sta langa un castron in care are hrana uscata 

Mai mult, ori de câte ori vezi că pisica ta nu mănâncă, întreabă-te dacă nu cumva hrana pe care i-o oferi începe să se altereze. Pentru ca hrana pentru pisici să-și mențină prospețimea și calitățile nutritive, poți lua măsuri cum ar fi:

  • Ține-o într-un loc uscat și răcoros, evitând expunerea la temperaturi extreme și la umiditate;
  • Păstreaz-o în ambalajul original, care să fie pus într-un recipient bine închis;
  • Hrana uscată ar trebui consumată în cel mult 6 săptămâni de la deschiderea ambalajului original;
  • Ai grijă ca hrana umedă să fie păstrată la frigider cel mult 7 zile de la deschiderea ambalajului original.

30 de curiozități de care nu știai despre pisicuțe

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by pikisuperstar on Freepik, Image by Freepik

Surse articol: mdpi.com, evcc.com, msdvetmanual.com, petmd.com, thesprucepets.com, thebeaconvet.com, thecatsite.com, webmd.com

Articolul urmator
Mărturie de mamă: „Nu faceți copii la distanță de 2 ani! Ai spune că vor fi cei mai buni prieteni, dar vor fi mai rău ca șoarecele și pisica"
Mărturie de mamă: „Nu faceți copii la distanță de 2 ani! Ai spune că vor fi cei mai buni prieteni, dar vor fi mai rău ca șoarecele și pisica"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce oftează bebelușii în somn: 7 cauze posibile
    De ce oftează bebelușii în somn: 7 cauze posibile

    În calitate de părinți, îngrijitori sau observatori curioși, a fi martor la un bebeluș care oftează în somn poate provoca o cascadă de întrebări. De ce...

    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului
    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului

    Faptul că între copii și animalele de companie se construiesc relații cu totul speciale nu mai este demult o surpriză. De aceea, nu lipsesc nici dovezile de afecțiune dintre ei,...

    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?
    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?

    Printre cele mai mari îngrijorări care țin de expunerea copiilor la părul de pisică se regăsește și aceasta: că părul poate ajunge la nivelul unor organe, precum stomacul și...

    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

    Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

    Aveți un bebeluș și o pisică? Avertismentul unei mame, după ce băiețelul ei a ajuns în stare gravă la spital
    Aveți un bebeluș și o pisică? Avertismentul unei mame, după ce băiețelul ei a ajuns în stare gravă la spital

    Animalele de companie sunt o mare bucurie într-o casă cu copii dar, pentru a ne asigura că nu îi vor pune în niciun fel în pericol pe cei mici, trebuie să fim...

    Fiul meu de șapte ani nu are limită la zahăr. Avem tot timpul dulciuri în casă, dar el mănâncă foarte rar
    Fiul meu de șapte ani nu are limită la zahăr. Avem tot timpul dulciuri în casă, dar el mănâncă foarte rar

    O mămică de peste hotare nu impune nici o limită asupra zahărului pe care copilul său îl consumă. Cu toate acestea, se pare că micuțul mănâncă dulciuri foarte rar....

    De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă
    De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă

    Una dintre preocupările majore odată cu diversificarea alimentației este ca un copil să se familiarizeze nu numai cu alimente solide, ci și cu manipularea tacâmurilor. În...

    Când se mănâncă desertul, pentru a evita spike-ul glicemic
    Când se mănâncă desertul, pentru a evita spike-ul glicemic

    Nivelul de zahăr din sânge are fluctuații, pe parcursul unei zile, inclusiv în cazul persoanelor sănătoase. Aceste fluctuații reprezintă, de cele mai multe ori, un spike...

    © 2025 Qbebe