Acesta este primul studiu care cercetează îndeaproape atașamentul pisicilor în funcție de modalitatea de conexiune cu stăpânul. Se pare că pisicile se pot atașa de oameni asemenea câinilor sau chiar asemenea bebelușilor, concluzionează Kristyn Vitale - cercetător dedicat comportamentului pisicilor din cadrul Universității Oregon.
Asemenea bebelușilor, câinii dezvoltă același atașament de bază - sigur sau nesigur. Câinii cu atașament sigur vor aborda situațiile cu încredere și vor fi mereu alături de stăpâni, în vreme ce cățeii cu atașament nesigur vor sta la distanță de stăpân, ca urmare a faptului că nu le inspiră încredere. Există și varianta de mijloc - atașamentul ambivalent - care presupune o relație relativ apropiată cu stăpânul, dar cu o oarecare teamă de a-l aborda direct.
Același lucru se întâmplă și în cazul pisicilor. Acest experiment ne dovedește că și pisicile pot fi iubitoare: o serie de pisici, împreună cu stăpânii lor su fost îndemnați să intre într-o cameră de experiment. În primă fază, stăpânii au stat alături de pisici, urmănd ca aceștia să părăsească ulterior camera timp de două minute. Momentul crucial a fost momentul reîntoarcerii, astfel încât pisicile cu un atașament securizat nu au mai simțit niciun stres la momentul revederii stăpânului, în vreme ce pisicile cu atașament nesecurizat au cerut foarte multă atenție, pentru a compensa stresul provocat anterior.
Același lucru se întâmplă și în cazul bebelușilor, dar și în cazul cățeilor.
Desigur că o pisică nu te va urmări peste tot și nu va avea comportamentul loial al unui câine, însă acest studiu demonstrează mai multe aspecte, printre care cel mai important și anume: chiar și pisicile au nevoie de afecțiune și oferă afecțiune, așa că nu trebuie tratate mai prejos!
Surse: popsci.com, nbcnews.com
Surse foto: unsplash.com