Este cunoscut faptul că prietenii partrupezi își arată afecțiunea și devotamentul prin lins. Posesorii de animale de companie știu că inevitabil vor avea parte de astfel de episoade, dar cea ce poate nu știu este că își pun sănătatea în pericol. Aparent, saliva câinilor este purtătoarea unei bacterii, Capnocytophaga canimorsus care poate provoca anumite infecții în organismul uman.
"Nu este vorba doar despre ceea ce se află în saliva lor. Câinii își petrec jumătate din viață cu nasul prin tot felul de locuri și cercetează excrementele altor câini, astfel că boturile le sunt pline de bacterii și germeni de tot felul", a declarat John Oxford, virusolog și bacteriolog de la Universitatea Queen Mary din Londra.
Cercetările pe această temă au început după ce o femeie din Londra și-a petrecut câteva săptămâni în spital, pe motiv că a fost infectată cu bacteria din saliva câinelui său. Femeia a început să vorbească incoerent, iar în decurs de 4 zile a fost transportată de urgență la terapie intensivă după ce sistemul său respirator, rinichii și ficatul păreau să nu mai funcționeze la capacitate normală. Femeia nu a prezentat urme de zgârieturi sau mușcături, astfel s-a dedus că infecția provenea de la "pupicii" plini de salivă ai patrupedului său.
În urma testelor, medicii au descoperit cauza problemelor, bacteria Capnocytophaga canimorsus. Aceasta este rar întâlnită în mediul înconjurător, fiind însă des regăsită în saliva câinilor și pisicilor. În Regatul Unit au mai fost întâlnite alte 13 cazuri de acest gen, însă medicii nu au ajuns la o concluzie clară. Este un subiect amplu, tocmai de aceea specialiștii nu doresc să-i alarmeze pe proprietarii de animale de companie. Aceștia îi atenționează să fie mai precauți în ceea ce privește contactul cu saliva animalului.
Surse: iflscience.com, cbsnews.com, hippocraticpost.com.