Boala zgârieturii de pisică: simptome și tratament

Boala zgârieturii de pisică: simptome și tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Boala zgârieturii de pisică este o infecția bacteriană transmisă de pisici, care poate fi privită drept o problemă de sănătate mult mai gravă. Îți explicăm în continuare care sunt simptomele sale pentru a face diferența de alte boli asemănătoare, precum și variantele de tratament posibile.

Informații despre boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică este o boală cauzată de bacteria Bartonella henselae; aproape jumătate dintre pisici sunt purtătoare ale infecției. Infecția nu îmbolnăvește pisica (motiv pentru care nu poți ști întotdeauna dacă sunt purtătoare - o contactează de la fecale infectate), însă poate cauza simptome în cazul oamenilor. În cazuri extrem de rare oamenii pot să contacteze bacteria direct de la purici. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ 40% dintre pisici sunt purtătoare ale bacteriei la un moment dat în viață, în general pisoi (pisici de vârstă mică); tratamentul pisicilor nu este de obicei recomandat. Aceasta se transmite atunci când o pisică infectată linge rana deschisă a unei persoane, mușcă sau zgârie o persoană suficient de mult pentru a leza suprafața pielii.

boala zgarieturii de pisica

La aproximativ 3-14 zile după lezarea pielii, o infecție ușoară poate să apară la locul zgârieturii/mușcăturii. Zona infectată poate părea umflată și roșie, cu leziuni rotunde și umflate și poate conține puroi. În cazul persoanelor care au sistemul imunitar slăbit poate cauza probleme de sănătate mai grave.

Este important să speli orice zgârietură/mușcătură a unei pisici cu săpun și apă și să nu permiți pisicii să îți lingă rănile. Cel mai bun mod de a evita boala constă să eviți joaca dură cu pisici care ar putea conduce la zgârieturi sau mușcături. Dacă observi vreun simptom neobișnuit trebuie să contactezi medicul.

Simptome pentru boala zgârieturii de pisică

Simptomele cele mai des observate în cazul acestei boli sunt în primul rând o umflătură sau o veziculă la locul mușcăturii/zgârieturii pisicii (care apare la locul infecției la 3-10 zile după expunere) care poate să nu fie dureroasă, noduli limfatici inflamați (apar la interval de 1-3 săptămâni), în special în jurul capului, gâtului și a membrelor superioare (dar și aproape de zona mușcată/zgâriată), febră (peste 37 grade Celsius, dar sub 38 grade Celsius), durere de cap și dureri la nivelul întregului corp, oboseală. Mai rar este vorba despre apetit scăzut, scădere în greutate, durere de gât. Simptome rare ale bolii zgârieturii de pisică pot fi asociate cu o variantă mai gravă a bolii, respectiv durere de spate, frisoane, durere abdominală, durere de articulații, iritație, febră prelungită.

Afecțiunile care pot fi confundate cu boala zgârieturii de pisică sunt: limfadenita (boală inflamatorie care conduce la noduli limfatici inflamați), bruceloză (infecție transmisă de la vite la oameni care se prezintă cu simptome similare gripei și noduli limfatici inflamați), limfogranulom veneric (boală cu transmitere sexuală care constă în lezarea pielii la locul infecției; leziunea poate să devină o umflătură sau o veziculă și este urmată de noduli limfatici inflamați), boala Lyme (infecție de la căpușe care are un simptom inițial de iritație sub formă concentrică înainte de a apărea simptome similare gripei).

boala zgarieturii de pisica

Tratament pentru boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică nu este gravă și în general nu necesită tratament. Antibioticele pot să trateze persoanele cu cazuri grave ale bolii sau cu sisteme imunitare slăbite.
Astfel, azitromicina este folostiă pentru a scădea rapid volumul nodulilor limfatici, fiind prescrisă în general pentru cinci zile. Alte antibiotice folosite pentru tratarea infecției uneori sunt: ciprofloxacin, rifampicina, tetraciclina, trimetroprim/suflametoxazol. Durata tratamentului și dozajul antibioticelor variază în funcție de fiecare caz clinic, dar poate să dureze de la 5 zile până la 2 săptămâni. Trebuie să discuți cu medicul cu privire la potențiale interacțiuni cu alte medicamente. Este posibil să apară reacții adverse în urma consumului de alcool.
Umflătura sau vezicula poate să persiste între 1-3 săptămâni. Nodulii limfatici inflamați dispar de obicei între 2-4 luni, dar pot să persiste de la 6 luni până la 1 an sau mai mult și pot să conducă la complicații suplimentare.

De reținut

Nu orice persoană care este linsă sau zgâriată de o pisică are nevoie de consult medical. În cazul în care vei dezvolta boala zgârieturii de pisică vei observa și simptomele menționate, care pot să nu apară imediat. În majoritatea situațiilor, vor apărea la câteva zile după ce ai interacționat cu o pisică.

Inflamarea nodulilor limfatici care poate apărea are loc adesea aproape de zona infectată. De exemplu, dacă o pisică te mușcă de braț, nodulii din zona axilară pot să se umfle sau să se umple cu puroi. Complicațiile care pot să afecteze oasele, articulațiile, ochii, creierul, inima sau alte organe apar cel mai probabil la copiii mai mici de 5 ani sau la persoanele vârstnice cu sistem imunitar slăbit. Dacă există probleme la nivelul sistemului imunitar sau dacă simptomele nu au dispărut în decurs de 2 luni, medicul poate prescrie antibiotic; în acest fel se împiedică răspândirea infecției în alte zone din corp, precum ficat sau oase. Poate fi necesară administrarea sa timp de mai multe luni. Dacă ai sistemul imunitar slăbit și îți dorești să adopți o pisică, alege una cu vârsta mai mare de 1 an; pisicile mici ca vârstă au șanse mai mari de a prezenta boala.

La persoanele care au o stare bună de sănătate boala zgârieturii de pisică va dispăra fără vreun tratament specific; discută cu medicul cu privire la testare și tratament. Până la remisia completă a simptomelor se recomandă administrarea de antiinflamatoare precum ibuprofen sau naproxen (reducerea inflamației și a durerii). Poate fi de ajutor și aplicarea unei comprese fierbinți. În cazul nodulilor extrem de dureroși și umflați medicul poate introduce un ac în ei pentru a drena lichidul.

Surse: www.webmd.com,www.cdc.gov;www.healthline.com/

Articolul urmator
Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Hepatita E: cauze, simptome și tratament
    Hepatita E: cauze, simptome și tratament

    În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri...

    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament
    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament

    Dermatomiozita este o afecțiune rară, autoimună, caracterizată prin inflamația mușchilor și a pielii.

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    © 2025 Qbebe