Peștele
Este un super aliment ce nu ar trebui să lipsească din alimentația copilului dacă vrem ca acesta să se bucure de o excelentă funcționare a creierului.
Ideal este să poți face rost de pești foarte bogați în vitamina D și acizi Omega-3, precum somonul și sardinele. Și tonul este valoros din acest punct de vedere, dar poate fi periculos din cauza unei cantități mai mari de mercur.
Datorită vitaminelor și mineralele conținute, peștele ar trebui să fie prezent în fiecare săptămână în dieta copilului.
Citește și: Pește la bebeluși
Ouăle
Sunt considerate din cele mai vechi timpuri super alimente, grație compoziției lor complexe (vitamine, minerale, grăsimi sănătoase, proteine). Ceea ce le recomandă și mai mult pentru funcționarea optimă a creierului copilului este prezența colinei, un compus esențial pentru dezvoltarea acestui organ.
Întrucât este un aliment foarte versatil, nu-ți va fi deloc greu să strecori ou în aproape toate felurile de mâncare.
Citește și: OUL in alimentatia copilului
Legumele puternic colorate
În rândul acestora putem include alimente ce au un pigment de colorare puternic. Printre ele pot fi incluse: roșiile, cartofiii dulci, sfecla, morcovii, spanacul, dovleacul etc..
Astfel de legume sunt numai bune pentru creierul copilului, în condițiile în care pigmenții de culoare conțin antioxidanți, ce vor facilita buna funcționare a creierului.
Dacă vrei să nu îți fie greu în a-ți convinge micuțul să le consume, poți să le „strecori" în sosuri, sucuri, supe etc.
Cerealele integrale
Deși ai noștri copii nu vor fi mereu atrași de gustul lor, medicii insistă să le dăm acest super aliment deoarece este plin de nutrienți ce pot asigura o bună funcționare a creierului.
De exemplu, cerealele integrale sunt pline de fibre, ce vor curăța arterele inimii și ale creierului, promovând o bună circulație sanguină la nivelul creierului.
Totodată, ele conțin vitamina E, vitamina B, potasiu și zinc, menite să ajute creierul să funcționeze la capacitatea sa maximă. Din acest motiv nu trebuie să ezităm să le oferim copiilor cereale integrale încă de la primele ore ale dimineții. Pentru a-i convinge să le consume poți apela la diverse rețete atractive.
Carnea de vită
Și ea poate fi inclusă în rândul super alimentelor indicate pentru sănătatea creierului. Motivul este următorul: este bogată în fier și zinc, esențiale pentru oxigenarea creierului copilului și pentru îmbunătățirea memoriei.
Dacă al tău copil urmează o dietă vegetariană, poți să înlocuiești carnea de vită cu boabe negre sau cu soia, ce sunt și ele sursă de fier. Acest tip de fier are însă nevoie de vitamina C pentru a fi absorbit bine în organism.
Nucile și semințele
Fie că vorbim despre nucile obișnuite, caju, migdalele, quinoa, semințele de in etc. oricare dintre acestea nu ar trebui să lipsească din dieta unui copil.
Nutriționiștii spun că ele sunt o sursă prețioasă de proteine și de acizi grași, meniți să stimuleze o stare de bine, precum și să aibă grijă de buna funcționare a sistemului nervos, a creierului.
De altfel, diverse studii au dovedit că micuții ce consumă în mod constant nuci și semințe vor avea o capacitate de învățare mai bună decât aceia care nu au parte de ele decât ocazional.
Iaurtul
Specialiștii îl includ în rândul alimentelor ideale pentru funcționarea optimă a creierului copilului datorită conținutului de proteine și de vitamina B, ce stimulează inclusiv multiplicarea neuronilor.
Ar fi bine dacă ai putea să-i dai copilului iaurt în fiecare zi, dar ai grijă să alegi variante cât mai naturale, fără conținut redus de grăsime, dar și fără adaos de zahăr. Pentru un plus de savoare, poți să-i adaugi puțină miere (dacă al tău copil este mai mare de 1 an), dar și fructe proaspete.
Laptele
În condițiile în care laptele conține proteine ce scad riscul apariției stărilor de anxietate, va fi binevenit oricând în alimentația copilului (cu excepția cazurilor în care acesta este alergic la proteina lactică).
Încearcă să-i dai lapte de calitate, optând însă pentru variantele ce nu au conținut redus de grăsime, ci unul obișnuit.
Spanacul
Este considerat unul dintre super alimentele ce ar trebui să fie prezent în mod constant în alimentația copilului tău, nu numai pentru buna funcționare a creierului, ci și pentru sănătatea întregului organism.
În primul rând, spanacul este plin de antioxidanți, care sunt vitali pentru sănătatea creierului. În al doilea rând, spanacul este sursă de vitamina K, ce are și ea rol în cadrul proceselor cognitive, stimulând capacitatea de învățare și memoria.
Nu în ultimul rând, această legumă are în componență și acid folic, menit să reducă apariția depresiei și îi va conferi copilului mai multă energie.
Cocosul
Datorită prezenței unor trigliceride, menite să îmbunătățească funcționarea creierului, cocosul merită și el inclus în rândul super alimentelor necesare unui copil. Trigliceridele din cocos au rolul de a îmbunătăți capacitatea de concentrare și de a favoriza buna-dispoziție.
Preferabil va fi să te orientezi către cocos organic, neîndulcit, pe care să-l poți adăuga la diverse preparate oferite micuțului (cum ar fi în cerealele pentru micul dejun, într-un smoothie, într-o salată de fructe etc.)
Fructele de pădure
Fac și ele parte din rândul super alimentelor ideale pentru creierul copilului datorită antioxidanților puternici, meniți să anihileze radicalii liberi și să îmbunătățească memoria. De asemenea, ele sunt și o sursă esențială de vitamina C (direct responsabilă de funcționarea sistemului imunitar).
Îl poți determina pe copilul tău să consume fructe de pădure dacă-i vei prepara smoothie-uri, salate de fructe, le vei asocia cu cerealele sau le vei strecura în diverse rețete de înghețată de casă. Ai însă grijă să nu i le oferi unui copil mai mic de 3 ani, în condițiile în care există riscul apariției unor alergii.
Merele
Aceste fructe deosebit de versatil pot fi date și bebelușilor și sunt și ele niște superalimente bune pentru creier întrucât sunt surse de antioxidanți valoroși. Aceștia din urmă împiedică declinul cognitiv, îmbunătățesc performanțele școlare ale copilului și îi conferă energie.
Pentru ca al tău copil să beneficieze pe deplin de nutrienții din măr este indicat să faci rost de unele cât mai organice.
Rodia
Plină de numeroase vitamine, ea este foarte adecvată și pentru sănătatea creierului. De pildă, datorită conținutului de antioxidanți va stimula buna funcționare a acestuia, prevenind totodată apariția stărilor de anxietate.
Poți să-i oferi copilului rodie fie proaspătă, în combinație cu alte fructe sau sub formă de suc.
Untul de arahide
Dacă aveți copii mai mari de 4 ani, ce nu sunt alergici, puteți să optați și pentru acest super aliment valoros pentru creier: untul de arahide.
Specialiștii în domeniu spun că untul de arahide conține vitaminele E (ce protejează membranele celulelor de la nivelul creierului) și B (o vitamină esențială în buna funcționare a sistemului nervos).
Unii copii preferă să mănânce unt de arahide ca atare, în timp ce alții îl vor aprecia mai bine dacă va fi strecurat în alte preparate, precum smoothie-uri sau diverse salate.
Voi mai puteți da și alte exemple de superalimente, ideale pentru funcționarea optimă a creierului copiilor?
Surse:
www.dailymail.co.uk, www.en.coorent.com, www.momjunction.com,www.webmd.com
Surse poze:
www.pexels.com