Vitamina C in sarcina

Vitamina C in sarcina

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vitamina C se înscrie pe lista vitaminelor prenatale recomandate pentru buna dezvoltarea a bebelușului. Vitamina C în sarcină este extrem de importantă, fiind esențială pentru repararea țesuturilor, vindecarea rănilor, creșterea și repararea oaselor și sănătatea pielii. Ajută, de asemenea, organismul să lupte contra infecțiilor, fiind de fapt un antioxidant (protejează celulele de afectarea cauzată de radicalii liberi).

Datorită acestor aspecte esențiale, și copilul necesită un aport zilnic de vitamina C în timpul dezvoltării intrauterine, fiind util corpului în producția de colagen (o proteină structurală care se găsește în compoziția cartilajelor, tendoanelor, oaselor și pielii). Nu în ultimul rând, vitamina C în sarcină ajută la absorbția fierului (esențial în sarcină) prin transformarea acidului folic în formă să activă, dar și la depozitarea acestuia în organele vitale.

femeie insarcinata care isi toarna suc de portocale in pahar

Vitamina C este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, dar și pentru sănătatea gravidei, însă puțini cunosc complicațiile pe care le poate provoca dacă este consumată în exces. Haideți să aflăm împreună care sunt beneficiile pe care le oferă vitamina C în sarcină, dar și ce probleme poate cauza!

De câtă vitamina C am nevoie în sarcină?

Multe femei însărcinate se întreabă dacă este bine să ia suplimente cu vitamina C în timpul sarcinii. Ai voie să iei vitamina C în sarcină doar la recomandarea medicului! De altfel, când vine vorba despre vitamina C în sarcină sau de orice alte vitamine pentru sarcină, este foarte important să vorbești cu medicul tău pentru a afla care este aportul zilnic de care ai nevoie.

Citește și: Sarcina pe luni - detalii importante ale celor 9 luni de sarcina

De obicei vitamina C se asimilează destul de ușor din alimentele pe care cu siguranță le consumi frecvent, însă dacă nu resuesti să îți iei aportul necesar din surse naturale, medicul ți-ar putea recomandă un supliment de vitamina C în sarcină.

De câtă vitamina C ai nevoie în sarcină?

  • Femeile gravide cu vârsta de 18 ani: 80 miligrame de vitamina C pe zi;
  • Femeile gravide de peste 19 ani: 85 mg de vitamina C pe zi;
  • Femeile care alăptează cu vârsta peste 18 ani: 115 mg de vitamina C pe zi.

Cantitatea zilnică maximă considerată sigură pentru femeile însărcinate este de 1800 – 2000 mg.

Prea multă vitamina C în sarcină

De obicei, organismul uman poate gestiona aportul de vitamina C, excesul fiind eliminat prin urină. Din păcate, însă, nu suntem capabili să fabricăm singuri vitamina C și nici să o depozităm pentru un timp îndelungat. Prin urmare, trebuie să reînnoim zilnic "proviziile" vitaminice. În cazul unui aport deficitar de vitamina C, poate apărea scorbutul în cazul gravidelor, o boală periodontala (care afectează încheieturile și pielea) ce conduce uneori la naștere prematură, greutate scăzută a copilului la naștere și întârzieri în dezvoltarea mintală. În cazul în care este vorba de o deficiență de vitamina C, veți observa următoarele simptome: par casant, inflamație a gingiilor, piele dura și uscată, leziuni și vânătăi greu vindecabile.

femeie insarcinata care sta pe pat cu un platou de fructe si un pahar cu lapte in fata

Citește și: Top 10 vitamine si minerale esentiale in timpul sarcinii

În mod surprinzător, prea multă vitamina C în sarcină poate provoca naștere prematură și scorbut la nou-născut, așa că este bine să urmăreșți compoziția suplimentelor multivitaminice prenatale (indicate pentru a reduce riscul ruperii premature a membranelor), dar și a alimentelor ambalate care pot fi fortificate cu vitamina C (sucuri și cereale). Excesul este considerat drept cantitatea mai mare de 2000 mg zilnic, dar există persoane care la o administrare de 500 mg prezintă diconfort gastro-intestinal puternic, crampe și diaree (aceasta din urmă este periculoasă pentru gravide, deoarece duce la deshidratare).

Cât e de sigur să iau vitamina C în sarcină?

Deși probabil nu este nevoie, este sigur să iei suplimente cu vitamina C în sarcină, însă numai la recomandarea medicului care îți urmărește sarcina! Dar poți obține cu ușurință vitamina C doar din fructe și legume. Mai mult decât atât, vitaminele prenatale pe care ți le va prescrie medicul tău conțin și ele vitamina C, deci nu trebuie să iei un supliment separat, de tipul Vitamina C 1000 în sarcină.

Dacă te întrebi „am voie în sarcină vitamina C cu zinc?”, fiindcă ai auzit că zincul este necesar pentru susținerea sănătății mamei, dar și a fătului, răspunsul este da, însă din nou doar la recomandarea medicului care îți urmărește sarcina! Chiar dacă zincul este esențial în creșterea și dezvoltarea fătului în toate cele 9 luni de sarcină, doză zilnică necesară variază în funcție de fiecare organism.

Surse naturale de vitamina C în sarcină

Așa cum am mai precizat, este foarte ușor să îți iei aportul necesar de vitamina C în sarcină din surse naturale. Credeai că portocalele conțin cea mai mare cantitate de vitamina C? Ei bine, ai fi surprinsă că fructul care conține cea mai multă vitamina C este kiwi. Un singur kiwi poate asigura organismului doză zilnică recomandată de vitamina C în sarcină!

femeie care isi face smoothie din fructe si legume

De asemenea, o cantitate mare de vitamina C o au măceșele proaspete, urmate de ardei. O mai găsim în cantități destul de mari în fructe de pădure, citrice, roșii, varză și în toate verdețurile.

Top 15 fructe și legume bogate în vitamina C, potrivit healthline.com:

  • prune Kakadu, unul dintre cele mai puternice alimente cu vitamina C;
  • acerola sau vișina tropicală;
  • kiwi;
  • ardei iute;
  • guava;
  • ardei gras galben;
  • coacăze negre;
  • cimbru;
  • pătrunjel;
  • salata Kale;
  • broccoli;
  • varză de Bruxelles;
  • lămâie;
  • litchi;
  • pomelo.

Citește și: Semne că ai nevoie de vitamine în sarcină

Sperăm că ți-am răspuns la întrebarea „am voie să iau vitamina C în sarcină?” și nu numai! Când vine vorba de supliment de vitamina c în sarcină sau de orice alte vitamine pentru gravide, cere întotdeauna părerea medicului tău. Nu lua suplimente cu vitamine în sarcină fără recomandarea acestuia, fiindcă ai putea să îți faci mai mult rău decât bine.

  • Surse: webmd.com, healthline.com, maycolinic.com, whattoexpect.com
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Sunt sigure testele de sarcină „homemade”?
Sunt sigure testele de sarcină „homemade”?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare
    Vitamina B6 la copii: beneficii și mod de administrare

    Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă, care joacă un rol esențial în diverse funcții fiziologice ale organismului. Aceasta...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

    În spațiul suplimentelor nutritive, o anumită inovație a captat din ce în ce mai multă atenție pentru potențialul său de a redefini modul în care organismul nostru...

    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii
    Ce este rahitismul și de ce este importantă vitamina D la copii

    Rahitismul este o boală provocată de lipsa vitaminei D, care are drept rezultat oase moi sau slăbite la copii. În general, această boală intervine în cazul unui deficit...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

    Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

    © 2025 Qbebe