Ce inseamna diareea in sarcina?
Chiar daca mai frecventa in sarcina este constipatia, sunt schimbari in dieta si in viata gravidei care pot duce la episoade diareice.
Ce este diareea stim toti: scaune moi si apoase care pot duce la deshidratarea organismului.
Diareea in sarcina este strans legata de schimbarile de dieta ale gravidei. Aceasta va manca mai multe fructe, legume, fibre, pentru ca bebe sa primeasca toate nutrimentele necesare dezvoltarii intrauterine. Schimbarea alimentatiei in sarcina poate duce la un stomac deranjat, flatulenta, diaree.
De asemenea, in sarcina, unele femei devin sensibile la anumite alimente. Poate fi vorba chiar despre alimentele preferate pe care gravida le consuma fara probleme inainte de sarcina. Si in acest caz se poate ajunge cu usurinta la diaree.
O ultima legatura intre sarcina si diaree poate fi facuta de schimbarile hormonale care, in general, duc la constipatie, dar sunt cazuri rare in care aceste schimbari ar putea duce la diaree.
Diareea in sarcina - cauze
In general, diareea in sarcina este cauzata de ceva ce vine din exteriorul corpului si nu este legata de schimbarile normale ale sarcinii.
Diareea in sarcina are ca principale cauze:
- - foarte multe lichide ingerate;
- - consumul unor alimente la care stomacul este sensibil;
- - intoleranta la lactoza, fructoza;
- - intoxicatii alimentare;
- - gripa stomacului;
- - paraziti intestinali.
Unele femei au acuzat vitaminele prenatale ca fiind cauzele episoadelor diareice. In acest caz, schimbarea acestora - a brandului - poate rezolva problema.
Dar... de cele mai multe ori, daca te confrunti cu episoade diareice in primul sau al doilea trimestru de sarcina, cauza cea mai probabila este un aliment pe care l-ai mancat. In cazuri mai grave, care necesita atentia medicului, poate fi vorba despre o infectie virala sau bacteriana.
Diaree in al treilea trimestru de sarcina
Diareea in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina este un fenomen care apare frecvent. Cu cat esti mai aproape de nastere, cu atat este mai posibila aparitia diareei. Se poate intampla cu cateva saptamani inainte de nastere sau chiar in ziua in care debuteaza travaliul. Asta nu inseamna ca diareea in sarcina este un simptom de nastere prematura. Asa ca nu te alarma daca te deranjezi la stomac si mai ai 2-3 saptamani pana la termenul probabil de nastere. Diareea poate fi doar un semn ca nasterea bebelusului se apropie.
Tratarea diareei in timpul sarcinii
Daca ai episoade diareice in sarcina, ar fi bine sa stai departe de alimentele care crezi ca te deranjeaza la stomac. De asemenea, evita sa mananci alimente care pot inrautati situatia: fructe uscate (in special prune), alimente grase sau condimentate si lapte (mai ales daca ai intoleranta la lactoza).
In cele mai multe cazuri, diareea dispare de la sine in cateva zile. Principala ta preocupare, in caz de diaree, ar fi sa ai grija sa inlocuiesti lichidele pierdute ca sa nu ajungi la deshidratare. Ajuta daca bei multa apa, suc si bulion. Apa ajuta la inlocuirea lichidelor pierdute, sucul vine cu aport de potasiu si bulionul aduce necesarul de sodiu.
Asa-numita dieta BRAT ( banane, orez, mere si paine prajita) si-a dovedit eficienta in tratarea tulburarilor gastrointestinale, dar specialistii spun ca ar trebui imbunatatita cu vitamine si minerale (in special zinc). Asa ca, in caz de diaree, poti include in dieta alimente cu amidon, cum ar fi cartofi, cereale neindulcite si biscuiti; legume, cum ar fi morcovi fierti; carne fiarta; iaurt cu culturi vii (lactobacillus acidophilus).
In caz de diaree in sarcina, evita bauturile cu mult zahar si bauturile acidulate.
Ce trebuie sa stii despre diareea in timpul sarcinii?
Diareea este mai putin frecventa in sarcina decat constipatia si nu dureaza la fel de mult.
De fapt, diareea care persista mai mult de cateva zile trebuie raportata medicului care urmareste sarcina.
Diareea in sarcina poate duce la deshidratare; iar deshidratarea poate duce la nastere prematura. Asa ca trebuie luata in serios.
Un caz usor de diaree in sarcina nu iti afecteaza sanatatea si nici bebelusul din burtica. Insa, mai mult de 3 scaune moi pe zi, sau scaune cu sange, mucus sau pur si simplu scaunele lichide trebuie sa te trimita de urgenta la medic.
Surse: whattoexpect.com; americanpregnancy.org; diarrhea-pregnancy.com.