Luna 1 de sarcina
La aproximativ 1 saptamana dupa conceptie (in decurs de 24 ore de ovulatie), zigotul multi-celular (celula rezultata din unirea a doi gameti) a calatorit deja in jos pe trompele uterine timp de 7-10 zile si s-a atasat de uter. Odata ajuns aici, ovulul fertilizat se va implanta (bebelusul se numeste blastocist acum) si semnale chimice sunt transmise imediat catre organism, anuntand aparitia sarcinii. In prima parte a ceea ce considerati prima luna de sarcina, este vorba de fapt de perioada pana la ovulatie si in realitate nu sunteti insacinate pana in acest moment (cu 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie asteptata). La finalul celei de-a patra saptamani, vilozitatile corionice (derivate din corion, membrana externa a sacului amniotic) sunt formate, iar sacul vitelin (sac membranos prin care copilul primeste nutrimente) ajuta la sustinerea sarcinii pana se va forma placenta in totalitate. Pana la finalul primei luni va deveni de 10 000 ori mai mare decat la momentul conceptiei si va incepe sa dezvolte un creier, o coloana vertebrala si un cap. Dimensiunea sa este asemanatoare cu cea a unui bob de orez (0.1-0.2mm). Daca cunoasteti prima zi a ultimei menstruatii, veti putea calcula mai precis DPN (data probabila de nastere).
Citeste in detaliu despre prima luna de sarcina aici
Luna 2 de sarcina
In decursul acesteia, ovulul fertilizat se divide in 3 straturi distincte: cel exterior este stratul ectodermic care se va transforma in piele, par, sistem nervos si structura nasului, urechilor si gurii, cel de mijloc care se va transforma in inima, muschi, oase si sistem reproducator si cel interior care se va transforma in glande, limba, vezica si tract digestiv. Inima este formata si incepe deja sa bata (initial mai incet si apoi mai rapid). Aceasta luna este considerata critica in dezvoltarea fetala, blastocistul devenind embrion. Pana la finalul acestei luni, bebelusul va avea dimensiunea unui bob de porumb (8-11 mm) si veti reusi sa intelegeti in ce mod este pozitionat (unde se afla capul sau), mugurii membrelor fiind vizibili, dar si ficatul, pancreasul, plamanii si stomacul incep sa se evidentieze. De acum, activitatea cardiaca este intotdeauna prezenta la ecografii, iar degetele mainilor si picioarelor sunt vizibile, dar nu pot fi numarate. Incep sa apara simptomele graviditatii, simtindu-va fie obosite, fie incapabile sa dormiti, transpirand sau experimentand senzatii de rau.
Citeste in detaliu despre a doua luna de sarcina aici
Luna 3 de sarcina
In timpul acestei luni, unghiile, lobii urechilor, bratele, picioarele, mainile, degetele de la maini si picioare se formeaza. Intestinele s-au format, dar in exteriorul corpului, aceasta problema remediindu-se pana la finalul lunii. Bebelusul are greutatea unui ruj si a urinat pentru prima oara in lichiul amniotic. Oasele sale incep sa se osifice si sa se intareasca, putandu-se misca spontan, dar de obicei nu resimtiti aceste miscari inca. Ochii sai sunt mari si deschisi, pleoapele urmand sa se formeze ulterior, iar capul reprezinta cea mai mare parte din corp (1/2 din corp). Organele genitale externe incep sa se diferentieze, insa nu este cert daca este fata sau baiat, fara testare genetica specifica. De acum, copilul a evoluat de la stadiul de embrion la cel de fetus, avand o greutate de aproximativ 14 grame. Bataiele inimii se aud cu un ecograf Doppler pana la finalul acestei luni. Greturile matinale vor reprezenta o problema inca cel putin o luna.
Citeste in detaliu despre a treia luna de sarcina aici
Luna 4 de sarcina
Pana in acest moment, organele genitale pot fi identificate (desi nu reprezinta inca o certitudine), iar bebelusul poate clipi, suge sau inghiti, miscandu-si ochii cu usurinta. Toti dintii sunt formati si este vizibila forma parului pe scalp. Placenta a preluat secretia hormonala necesara pentru a sustine sarcina, dar bebelusul este si el capabil sa secrete singur insulina si bila, urinand in lichidul amniotic la fiecare 45 minute. Inima bebelusului pompeaza aproximativ 25 litri sange zilnic. Din punctul de vedere al dimensiunii, este asemanator unei tigarete (85 grame si 16 cm).
Citeste in detaliu despre a patra luna de sarcina aici
Luna 5 de sarcina
In general, acum simtiti clar miscarile bebelusului. Parul creste pe cap, dar apar si sprancenele si genele, bebelusul cantarind aproximativ 283 grame si masurand 25 cm. Bebelusul este acoperit cu un par fin denumit lanugo si incepe sa dezvolte o substanta pe piele numita vernix. Nu se mai formeaza organe noi, insa apar amprentele si dentitia permanenta (in spatele celei temporare). In cazul in care aveti o fetita, incep sa se dezvolte primele ovule in ovare. Acuratetea la ecograf in ceea ce priveste sexul nu este inca certa. Zgomotele puternice il determina pe bebelus sa tresalte si puteti constientiza reprizele de somn/trezire. Perioada greturilor matinale se apropie de final, in cazul in care v-ati confruntat cu ele in lunile anterioare.
Citeste in detaliu despre a cincea luna de sarcina aici
Luna 6 de sarcina
In timpul celei de-a sasea luni, bebelusul este acoperit cu vernix, un strat gros protector care il protejeaza de crapaturi, abraziuni si riduri (din cauza lichidului amniotic). La finalul lunii, fetusul va cantari 595 grame si va masura 30 cm (exista si cativa bebelusi care se pot naste la aceasta varsta gestationala). Stratul de lanugo isi inchide culoarea, iar bebelusul se misca si exerseaza respiratia pentru cand se va naste si incepe sa creeze depozite de grasime care il vor ajuta sa-si regleze temperatura corpului in momentul nasterii. Nu puteti sti daca este cu capul pozitionat in jos din cauza lichidului amniotic in care bebelusul se poate misca in voie. Puteti incepe sa urmati cursuri prenatale de puericultura.
Citeste in detaliu despre a sasea luna de sarcina aici
Luna 7 de sarcina
Bebelusul va poate auzi (uterul nu este un mediu silentios) si incep sa se formeze papilele gustative, iar mainile sale sunt suficient de puternice pentru a apuca lucruri. Genele se dezvolta si grasimea subcutanata este depozitata. In cazul in care aveti un baietel, testiculele incep sa coboare. Miscarile sale vor trece de la lovituri si agitare la miscari mai putin intense, deoarece spatiul de care dispune in uter devine foarte ingust. Bebelusul simte lumina si intunericul in mediul intrauterin, putand observa reprizele de somn si trezire ale sale. La varsta de aproximativ 28 saptamani va incepe sa coboare cu capul in jos. Din punctul de vedere al dimensiunilor, are 35 cm si aproximativ 1 kg. Daca se va naste acum, are sanse mari de supravietuire.
Citeste in detaliu despre a saptea luna de sarcina aici
Luna 8 de sarcina
Faza de "constructie" a corpului se incheie, toate partile componente fiind asamblate. Plamanii sunt suficient de dezvoltati pentru a respira, pupilele se pot strange, iar irisii se pot dilata si contracta la lumina si exista chiar o substanta inchisa in colonul sau care va fi eliminata dupa nastere (meconiu). Chiar si unghiile ajung acum la capatul degetelor. Productia de globule rosii este definitivata de catre maduva spinarii a copilului. Lichidul amniotic este in continuare prezent si bebelusul urineaza zilnic in acesta aproximativ 500 ml. Greutatea acumulata acum consta in tesut adipos si muscular, ajungand la un total de 1,7 kg si masurand 40 cm.
Citeste in detaliu despre a opta luna de sarcina aici
Luna 9 de sarcina
Ultima luna de sarcina presupune acumularea de greutate considerabila pentru copil (pana la 200 g pe saptamana 37 cand incepe sa scada) si pana in acest moment bebelusul dezvolta pliuri in calcaie (desemneaza faptul ca a ajuns la maturitate fetala). Organele sunt formate demult si ultimele retusuri au loc, plamanii secretand surfactant pentru a se extinde mai usor la nastere. Rinichii continua sa produca zilnic urina. Greutatea medie la nastere este de aproximativ 3,5 kg, dar momentul mult asteptat poate intarzia sau veni mai repede cu 2 saptamani. Travaliul este cauzat de fapt de semnalele transmise mamei de bebelus care ii indica faptul ca este pregatit sa vina pe lume, insa retineti ca DPN este orientativa si uneori poate dura mai mult decat va asteptati.
Citeste in detaliu despre a noua luna de sarcina aici
Surse: http://pregnancy.about.com; www.sfatulmedicului.ro; www.pregnancyandbaby.com