„Copilul meu are 15 luni și 1 săptămână (născut cu trei săptămâni mai devreme, dacă este relevant) și încă nu merge. Devin îngrijorată și destul de anxioasă din cauza asta!
Urmează să mergem în vacanță la sfârșitul lunii cu un copil de aceeași vârstă (de fapt cu o lună mai mic) care merge de la 11 luni, ceea ce mă face să mă simt și mai îngrijorată. Merge de-a bușilea prin casa, urcă scările în sus și în jos. A făcut câțiva pași săptămâna trecută, dar acum nu mai face absolut nimic”, povestește mămica.
Ceilalți părinți au încercat să o liniștească pe aceasta, spunandu-i că cei mici se dezvoltă diferit, în ritmul lor și au sfătuit-o să nu mai facă comparații.
„Nu trebuie să îți faci griji deloc - fiecare copil se dezvoltă în ritmul propriu. Bucură-te de faptul că încă nu trebuie să alergi după el”, a comentat o persoană.
Mulți părinți și-au împărtășit propriile experiențe, indicând faptul că etapa mersului este o preocupare comună în rândul părinților.
„Este greu să nu îți faci griji, dar te asigur că este perfect normal că un copil să nu meargă până la aproximativ doi ani”, a explicat o mamă.
O alta a scris: „Am doi copii gemeni: unul a mers la 11 luni, fratele său la 18 luni, nu mi-aș face griji. Știu că este foarte greu să aștepți că ei să atingă reperele când alții din jur par să le atingă pe ale lor mai devreme. Copilul tău vă ajunge acolo”, a mai sfăuit-o un părinte.
Deși, într-adevăr, există repere importante în dezvoltarea copiilor, trebuie să ne reamintim că cei mici progresează în ritmuri diferite. Mersul, de exemplu, se desfășoară în mai multe etape: în jurul vârstei de 4 luni, copilul învață să se rostogolească (se poate întoarce de pe burtă pe spate, împinge cu piciorușele pe o suprafață dură). În jurul vârstei de 6 luni, cel mic reușește să stea în funduleț, apoi reușește să se ridice în picioare, după care, ajunge să facă și primii pași.
Vârsta medie la care un bebeluș începe să meargă singur este în jur de 14 luni, dar primii pași pot fi făcuți oriunde între 10 și 18 luni, potrivit johnsonsbaby.co.uk. Asta pentru că fiecare copil are un sistem muscular diferit și se dezvoltă în felul său.
Surse foto: Freepik
Surse articol: kidspot.com.au, johnsonsbaby.co.uk