Calendarul mersului copilului: 0 - 3 ani !

Calendarul mersului copilului: 0 - 3 ani !

Raluca Cristea

Mersul la copii este unul dintre cele mai asteptate momente pentru parinti. De la primele lovituri cu piciorusele in burtica si pana va face singur primii pasi sau va alerga prin parc, mersul copilului va traversa etape importante si va invata multe in ceea ce priveste miscarea.

Mersul la copii se desfasoara, de regula, in mai multe etape: azi piticul merge in patru labe sau paseste cu neincredere, tinandu-se de mobila, maine va face, poate, primii pasi fara a fi sustinut, capatand treptat din ce in ce mai multa independenta in miscare: va putea sa alerge, sa urce si sa coboare scarile.

Hai sa vedem, deci, cum se dezvolta abilitatile sale motorii in primii 3 ani de viata. Ceea ce trebuie tu sa stii este faptul ca pana va ajunge la primii pasi, bebelusul va trebui mai intai sa isi dezvolte indeajuns musculatura si sa isi coordoneze miscarile.

Nou-nascutul - Etapa sensibila

Vei observa ca pozitia preferata a puiului tau este cu manutele pe langa corp, indoite din cot si piciorusele stranse spre piept. Din cand in cand isi misca membrele, se intinde, dar revine de fiecare data la pozitia initiala, de altfel cea mai confortabila pentru el. In aceasta perioada trebuie sa ai mare grija pentru ca micutul nu isi sustine capsorul.

2 luni - Etapa pedalarii

Cu fiecare saptamana ce trece, copilul tau va sta din ce in ce mai drept, atenuandu-se astfel tendinta de a sta indoit. Isi poate sustine capul cateva secunde, il intoarce de pe o parte pe alta si vei fi foarte fericita atunci cand o sa il vezi "pedaland" cu piciorusele sau atunci cand isi aduce manutele la fata.

4 luni - Etapa rostogolirii

Deja in aceasta perioada, piticul devine din ce in ce mai energic. Astfel, loveste cu piciorusele, inchide si deschide manutele, isi sustine bine capul, se poate intoarce de pe burta pe spate, impinge cu piciorusele pe o suprafata dura, apuca si scutura jucariile si, cand este pus pe burtica, isi ridica pieptul si capul.

6 luni - Etapa statului in fund

Vei observa ca miscarile celui mic vor fi mai coordonate. Piticul este foarte vioi, da neincetat din picioruse si izbeste puternic cu ele, sta in fundulet daca il sprijini putin la spate cu o perna, se intinde sa apuce jucariile, isi prinde piciorusele cu mainile, se rostogoleste de pe burtica pe spate si invers.

8 luni - Etapa mersului de-a busilea

Este perioada in care invata sa mearga de-a busilea, sta bine in fundulet fara a avea nevoie de vreun sprijin si se ridica in picioruse, ajutandu-se de gratiile de la patut, spre exemplu. Sustine-l de sub brate si vei vedea cum paseste, dar inca nesigur, cum apuca obiectele cu degetele si le trece dintr-o mana in alta. Chiar daca a reusit singur sa stea in picioare, este posibil ca bebelusul sa nu isi dea seama cum sa se reaseze in fundulet, iar voi il puteti ajuta, aratandu-i ca trebuie sa indoaie piciorusele.

10 luni - Etapa statului in picioare

Probabil vei considera aceasta drept etapa una dintre cele mai amuzante in evolutia piticului. Astfel, el se rostogoleste cu usurinta pe orice parte, se ridica in sezut, merge in patru labe, se deplaseaza lateral, tinandu-se de mobila. Reuseste sa ridice intre degetul mare si cel aratator obiecte foarte mici, de exemplu o bucatica de paine sau o felie de fruct. Acum invata sa bata din palme si sa faca semnul "La revedere" cu mana.

12 luni - Etapa genoflexiunilor

Vei remarca o evolutie importanta in acest interval. Acum micutul are 1 anisor!

Piticul sta bine in picioare si paseste daca il sustii de manute. Treptat si cu multa rabdare din partea ta vei avea bucuria ca in aceasta perioada copilul tau sa faca ajutat putin, primii pasi.


Deoarece simte o mare nesiguranta, adeseori, dupa cativa pasi cade in fundulet. De asemenea, din pozitia in picioare se poate aseza in pozitia sezut fara sa apeleze la vreun ajutor si poate urca scarile in patru labe.

13-14 luni - Etapa primilor pasi

Aceasta perioada este caracterizata, de cele mai multe ori, de primii pasi fermi ai copilului, insa nu este o regula. Daca puiul tau nu are inca suficient curaj, nu inseamna ca este ceva in neregula in dezoltarea lui, deoarece perioada medie normala pentru dezvoltarea primilor pasi fermi se intinde pana la 16-17 luni. Nu trebuie sa te alarmezi, pentru ca fiecare copil are un sistem muscular diferit si se dezvolta in felul sau.

15 luni - Etapa scarilor

Merge destul de bine singur, iar daca il tii de o manuta poate urca scarile foarte bine. Daca micutul prinde incredere in el, va incerca mersul cu spatele. Atunci cand urca treptele, pune deocamdata ambele picioare pe treapta, neavand inca simtul echilibrului suficient de bine dezvoltat pentru a alterna piciorusele.

18 luni - Etapa alergatului

Este momentul in care iti vei vedea prichindelul alergand, catarandu-se pe suprafetele plane din casa precum scaunul, canapeaua, iar cand se joaca, arunca si rostogoleste mingea sau danseaza. Fiind la o varsta la care adora sa exploreze, fa in asa fel incat jocurile in care il antrenezi sa nu fie statice, el avand nevoie acum de dinamism si diversitate.

2 ani - Etapa independentei

La aceasta varsta copilul tau se va impiedica din ce in ce mai rar in timp ce alearga, va cobori si va urca singur scarile, fara niciun ajutor din partea ta, tinandu-se doar de balustrada. Te vei amuza atunci cand il vei vedea ca topaie, radicand doar un picior de la sol, ca da cu sutul in minge, ca "plimba" jucariile care pot fi trase sau impinse.

3 ani - Etapa flexibilitatii

Copilul isi mentine echilibrul bine, iar mobilitatea lui este mult mai flexibila, astfel incat sa poata sa stea intr-un picior, ba chiar va invata sa pedaleze si sa se joace cu mingea, alaturi de copiii de varsta lui. Tot acum sare in fata cu ambele picioare, urca scarile ca un adult, alternand piciorusele.

Ajutorul tau este si el important

Regula de baza este aceea ca niciodata nu trebuie sa fortezi copilul sa mearga. Tot ce poti face, ca si parinte, este sa recurgi la anumite metode, trucuri simple, prin intermediul carora sa il ajuti sa faca primii pasi.

Cateva metode simple ar fi:
- Atunci cand va jucati, aseaza jucariile putin mai departe de micut astfel incat acesta sa poata ajunge la ele doar daca se deplaseaza.
- Departeaza-te putin de pitic si apoi cheama-l, intinzand bratele spre el.
- Pentru a-si imbunatati echilibrul, lasa-l sa mearga cat mai mult prin casa, pe iarba sau pe nisip, cu piciorusele goale, astfel incat contactul dintre talpite si podea sau sol sa fie cat mai puternic.

  
Articolul urmator
Și-a ținut bebelușul în brațe pentru prima oară, dar arăta complet diferit. O mamă și-a urmat instinctul matern și a aflat de boala extrem de gravă a copilului ei
Și-a ținut bebelușul în brațe pentru prima oară, dar arăta complet diferit. O mamă și-a urmat instinctul matern și a aflat de boala extrem de gravă a copilului ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Calendarul anului școlar 2023-2024, lansat în dezbatere de Ministerul Educației
    Calendarul anului școlar 2023-2024, lansat în dezbatere de Ministerul Educației

    Ministerul Educaţiei a publicat proiectul de ordin de ministru privind structura anului şcolar 2023 - 2024. Conform calendarului, școala ar începe pe 11 septembrie 2023 și ar urma...

    Calendarul școlar 2022-2023. Dispar semestrele și tezele obligatorii
    Calendarul școlar 2022-2023. Dispar semestrele și tezele obligatorii

    Pe 5 septembrie începe școala, așa că ne-am gândit să trecem în revistă principalele modificări pentru elevi și profesori în primul an școlar...

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns
    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns

    O femeie află că soțul îi dă, pe ascuns, fetiței lor medicamente care să o ajute să doarmă. Profund dezamăgită, aceasta cere părerea internauților și primește sfaturi din...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Diagnosticul de autism al copilului a salvat și viața tatălui: „Aveam aceleași simptome de peste ani buni”
    Diagnosticul de autism al copilului a salvat și viața tatălui: „Aveam aceleași simptome de peste ani buni”

    Un tată din Australia a primit răspunsul pe care l-a căutat o viață întreagă: a aflat că are autism, diagnosticul pe care l-a primit recent, deodată cu fiul său. Acum, viața...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții

    Un studiu efectuat pe 2000 de părinți a dezvăluit un lucru interesant: cea mai dificilă vârstă pentru un copil este 8 ani. Cu o independență confundată cu...

    © 2025 Qbebe