Alăptarea este benefică atât pentru mamă, cât și pentru copil. Specialiști din întreaga lume susțin alăptarea exclusivă a copiilor până la șase luni și continuarea ei până la vârsta de doi ani.
Desigur că vârsta la care mamele opresc alăptarea este o decizie care le aparține. Unele mamei opresc alăptarea din motive medicale sau personale la câteva luni, în timp ce altele continuă alăptarea câțiva ani.
Este și cazul protagonistei noastre, mămica unui băiețel de cinci ani, care susține că își va alăpta copilul până când el va spune „stop”.
Tânăra din Lancashire, Marea Britanie își împărtășește povestea de viață tuturor celor care sunt dispuși să o citească.
Amy Hardcastle este mămica unui băiețel de cinci ani care și-a susținut cu vehemență dorința de a-și alăpta băiatul de cinci anișori.
„Doar pentru că alăptarea prelungită nu este o normă culturală, nu înseamnă că este și ciudată. Sunt lucruri pe care societatea le vede ca fiind ciudate, dar adevărul este undeva la mijloc”, susține mămica.
Fiind mamă pentru prima dată, Amy a recunoscut că nici nu știa cât de mult trebuie să își alăpteze pruncul. Femeia mărturisește că era gata să oprească alăptarea la vârsta de patru săptămâni a fiului său Max, pentru că procesul era incredibil de dureros și băiatul nu se atașa corespunzător la sân.
Dar imediat ce a depășit aceste bariere, decizia i-a aparținut exclusiv mamei în legătură cu durata alăptării copilului.
„Dacă băiatul merge la grădiniță, este timpul să renunți la alăptare”
Acum ceva timp, postând pe pagina Facebook a unei publicații de parenting, decizia femeii de a continua alăptarea a atras multe critici și jigniri în mediul online din partea comunității de mame.
Comentariile au fost dintre cele mai „colorate” la adresa mamei.
„Alăptarea durează prea mult! Un băiețel în vârstă de cinci ani trebuie să fie independent și să crească armonios, nu sub aripa (sau mai degrabă sânul) mamei”, scria un părinte.
„Cred că există multe alte modalități de a crea o conexiune frumoasă cu un copil în vârstă de cinci ani, decât să-l alăptezi”, își spune părerea un alt comentator.
„Poate că te va deranja, dar ORICINE are dreptul la o opinie și ceea ce faci tu nu este tocmai în regulă. După ce copilul este suficient de mare să vorbească și începe grădinița, este timpul să renunți la alăptat, draga mea”, scrie o mămică.
Alaptarea copilului la san dupa 2 ani? Am intrebat specialistii
„Familia trebuie să te susțină în decizia pe care o iei”
Desigur că nu toate comentariile au fost negative, ci au fost și persoane care au sprijinit decizia mamei.
„Tu decizi cât îl alăptezi, mami! Nu este treaba nimănui altcuiva”, scrie un comentator.
„Familia trebuie să te susțină în decizia pe care o iei, pentru că tu ești mama”, a comentat altă persoană.
Au fost și mămici care și-au împărtășit experiența alăptării.
„Am reușit să-mi alăptez băiețelul vreme de doi ani și două luni. Desigur că am primit multe comentarii negative în tot acest timp. Doar că mie nu mi-a păstrat de ceea ce au crezut oamenii. Am făcut ce am crezut eu că este de cuviință și că îi aduce lui beneficii”, a postat o altă mămică.
„Mi-am alăptat copilul de doi ani și bebelușul de trei luni în tandem”, a mărturisit o altă femeie.
„Și eu mi-am alăptat băiețelul timp de cinci ani și jumătate”, a fost un alt comentariu interesant.
Alaptarea extinsa: 10 sfaturi si pareri de la specialisti
Sfaturi pentru alăptare
Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă mamelor să își alăpteze pruncii din primele ore sau zile de viață.
Alăptarea exclusivă poate dura până la șase luni. După ce copilul a împlinit cele șase luni de viață, se poate începe diversificarea concomitent cu alăptarea până la doi ani sau atât cât este nevoie.
Experiența mămicii în ceea ce privește alăptarea băiețelului ei, a început atunci când a găsit comunitățile de părinți online.
După ce a adoptat coceptul de parenting eco, ce face referire la creșterea copilului în cel mai ecologic mod cu putință și parentingul blând, mămica și-a îndreptat atenția asupra dezvoltării emoționale și asigurării independenței copilului ei.
La început nu s-a gândit că alăptarea va dura cinci ani. După aceea, Amy s-a alăturat grupurilor de alăptare a copiilor mai mari. Acolo a aflat că atunci când copilul depășește vârsta de 18 luni, este considerat mult prea mare pentru sân.
Grație susținerii celorlalte mame de care Amy a avut parte, femeia este mai mult decât decisă să continue alăptarea până când Max se va opri singur.
„Dacă alăptarea lui mi-ar face rău, cu siguranță m-aș opri. Dar pe Max îl alăptez mai mult pe timpul nopții. În timp, m-am străduit să-mi găsesc o poziție cât mai confortabilă în pat, astfel încât el să se poată atașa la sân corespunzător”, susține mama.
„Nu sunt împotriva alăptării în timpul zilei. Am decis, însă, că mă voi opri atunci când va dori Max”, continuă ea.
Mămica face aceste declarații din dorința de a liniști celelalte femei care își alăptează copiii peste limita vârstei recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Amy încurajează femeile să își hrănească la sân copiii până când ei înșiși spun stop.
Într-o lume în continuă schimbare, fiecare părinte și copil este unic. De aceea este bine să ne păstrăm părerile pentru noi înșine și să învățăm să fim mai blânzi și să nu judecăm decizia celorlalți. Fiecare mamă are dreptul de a-și alăpta copilul în intimitate, cât consideră necesar.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: kidspot.com.au