Recent, anumiți experți din domeniul medical (spre exemplu, cei de la CDC - Center for Disease Control) spun că mersul de-a bușilea nu mai este o etapă obligatorie în dezvoltarea copiilor.
Cu toate acestea, majoritatea nu este de acord.
„Mersul de-a bușilea este un pas important din dezvoltarea copilului și nu e bine să-i subestimăm valoarea. Părinții trebuie să știe că această etapă este perfect normală și în plus, ajută la formarea de noi abilități motorii, dar nu numai”, declară medicul pediatru Kaitlin Rickerd, potrivit Today’s Parent.
Când încep copiii să meargă de-a bușilea?
În general, cei mici deprind această abilitate între 5 și 11 luni, în funcție de procesul de dezvoltare al fiecăruia.
Nu toți bebelușii vor merge de-a bușilea în același fel. Totodată, unii bebeluși pot merge mai mult timp de-a bușilea, până să reușească să meargă în picioare; în timp ce alții vor deprinde mersul în picioare după câteva zile.
Specialiștii atrag atenția părinților asupra acestor lucruri, spunându-le să nu se îngrijoreze, pentru că micuții pot merge de-a bușilea într-o mulțime de forme.
De asemenea, este recomandat să nu îți compari bebelușul cu alți bebeluși, pentru că, așa cum spuneam, toți sunt diferiți, deci nu toți vor manifesta această abilitate în același fel.
Beneficiile mersului de-a bușilea
„Mersul de-a bușilea îi ajută pe copii să exploreze și să descopere mediul care îi înconjoară. Această etapă a dezvoltării servește la deprinderea abilităților fizice, cognitive, dar și senzoriale”, spune Salma Kassam, terapeut ocupațional.
Spre exemplu, atunci când se târăște, bebe își dezvoltă mușchii de la nivelul cutiei toracice și a trunchiului, dar și de la nivelul umerilor și a brațelor.
De asemenea, micuțul devine conștient de corpul său și de cum se mișcă acesta în spațiu.
Nu în ultimul rând, capătă un control mai mare al posturii și învață să-și coordoneze mișcările.
Ce se întâmplă dacă bebelușul nu învață să meargă de-a bușilea?
Ripudaman Minhas, pediatru de la un spital din Toronto, Canada, spune că părinții nu ar trebui să se îngrijoreze dacă ai lor copii nu ating această etapă.
„Nu există dovezi semnificative care să indice că acești copii vor avea anumite dificultăți sau nu se vor dezvolta așa cum trebuie dacă nu merg de-a bușilea, înainte să învețe să meargă în picioare”, a spus acesta.
Fiecare copil se dezvoltă într-un ritm diferit. Unii sunt mai rapizi, iar alții îi prind din urmă pe parcurs.
Totuși, dacă observi că cel mic are dificultăți în a atinge anumite puncte importante în dezvoltare, e bine să-l duci la medicul pediatru, pentru a îl evalua și a stabili o intervenție, dacă e cazul.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.todaysparent.com/baby/baby-development/crawling-milestone-do-babies-need-to-crawl/