După ce aduc pe lume un copil, adulții parcă uită cine erau înainte de a primi titulatura nobilă de părinți. După nașterea copiilor, mulți dintre părinți simt că nu se mai regăsesc, nu-și mai amintesc de indivizii vibranți, cu o personalitate puternică erau înainte și care sunt cu adevărat, în adâncul sufletului.
În schimb, își asumă identitatea corespunzătoare rolului pe care îl joacă, acela de soț sau soție, îngrijitor, mamă sau tată, manager de gospodărie. Mulți dintre părinți nici măcar nu mai fac referire la ei prezentându-se cu nume și prenume, ci se prezintă „mami”, „tati”, „mama lui..”, „tatăl lui…”. Unii chiar semnează corespondența prin email sau mesajele în acest fel.
În anul 2018, revista Motherly făcea un sondaj de opinie privind starea maternității, la care 59% dintre mame spuneau că sunt cel mai puternic definite de maternitate și foarte mândre de timpul în care pot avea grijă de copiii lor.
Din păcate, mulți dintre adulți uită pentru ce erau cunoscuți cândva printre prieteni și persoanele dragi și se identifică doar cu titulatura de „mami” și „tati”.
A fi mamă este uimitor și, pentru femeile care aleg să aducă pe lume un copil, aceasta poate fi cel mai important lucru din viața lor din punct de vedere existențial. Dar se pare că femeile uită că au fost altcineva înainte de a deveni părinte, pierd din vedere calitățile lor care parcă dispar sub provocările vieții de părinte de zi cu zi.
Nu este suficient ca părinții să se identifice doar prin copiii lor.
Mulți dintre adulți susțin că este important să procreeze pentru că așa vrea societatea. Dar, după ce devin părinți își pierd vechea personalitate și nu se mai regăsesc pe ei înșiși. Practic, câștigă o familie, dar se pierd printre scutece, tantumuri, liste de cumpărături, teme pentru școală, etc.
Realizările personale par infime comparativ cu realizările (nu foarte importante) ale copiilor. Psihologii și specialiștii în parenting ne sfătuiesc să nu lăsăm pasiunea, personalitatea noastră să fie umbrite de dorința de a-i pune pe copii într-o lumină bună, de a-i vedea perfecți.
Mami, eu știu de ce Dumnezeu nu ti-a dat atâta timp un copil. Am vorbit cu El...
Noile studii arată chiar că femeile care petrec suficient de mult timp pentru sine au o capacitate mai mare de a-și îngriji copiii. Cu toate acestea, sunt și mame care susțin că nu sunt sigure dacă mai pot fi și altceva în afară de a fi părinte.
Pe de altă parte, unele femei care mărturisesc că iau în calcul foarte serios să aducă pe lume un bebeluș după ce copiii lor cresc și își iau zborul din cuib, doar pentru a umple golul din timpul zilei.
Așadar, dragi părinți, este important și sănătos să nu uităm cine eram, ce ne plăcea să facem, ce abilități aveam, cu ce plăceri nevinovate ne delectam înainte de a face copii, să nu ne pierdem printre nevoile copiilor!
Surse foto: pexels.com, pexels.com
Surse articol: community.thriveglobal.com