Primii pasi ai bebelusului

Primii pasi ai bebelusului

Alexandra Negreanu

Primii pași ai bebelușului sunt un moment extraordinar și unic pentru toți părinții. Unii bebeluși pornesc mai întâi în patru lăbuțe, „de-a bușilea", apoi cu picioarele tremurânde, sprijinindu-se pe brațele mamei sau tatălui lor, pornesc cu pași vioi spre a explora lumea atât de mare pentru ei. Însă nu există o vârstă sau o periodă de timp stabilită pentru ca bebelușul tău să facă primii pași.

La ce vârstă încep să facă primii pași bebelușii?

Încă de când se nasc, părinții așteaptă cu nerăbdare să-și vadă bebelușul mergând și își tot fac probleme dacă bebelușul va merge, când se va ridica etc. Răspunsul este simplu - copiii merg pe jos atunci când sunt gata, nu există un moment dat pentru acest lucru.

Pe parcursul primului an, bebelușul tău se află în curs de dezvoltare a musculaturii și de coordonare a puterii prin tot corpul. El va învăța să se așeze, în caz de răsturnare, să împingă în piciorușe și mânuțe, la aproximativ 8 luni. De atunci până la primii pași de bebe este doar o chestiune de obținere a încrederii și echilibrului. Majoritatea copiilor încep să se ridice în picioare între 9 și 12 luni și merg bine pe jos la vârsta de 14 sau 15 luni. Nu îți face griji dacă bebelușului tău îi ia un pic mai mult, totuși. Mulți copii perfect normali și sănătoși nu încep să meargă până la vârsta de 16 sau 17 luni.

Picioarele bebelușului nu sunt suficient de puternice pentru a-l ajuta să se sprijine încă, dar dacă îl ții în poziție verticală pe picioarele tale, el va încerca să se împingă în picioare aproape ca în cazul în care el ar dori să meargă pe jos. Aceasta este o acțiune reflexivă și va începe să meargăa peste doar pentru câteva luni.

Semne de pregătire și cum lumea ta se va schimba odată cu primii pași ai bebelușului

Până la aproximativ 5 luni, bebelușul va sări în sus și în jos dacă-l ajuți să-și mențină echilibrul. Aceasta va fi una din activitățile sale favorite în următoarele două luni, iar cu această ocazie mușchii picioarelor bebelușului continuă să se dezvolte.

primii-pasi-bebe-fetita-care-merge-de-a-busilea

Pe la 8 luni bebelușul tău va încerca, probabil, să pășească sprijinindu-se de piesele de mobilier din casă. În acest caz, trebuie să te asiguri că totul în calea lui este suficient de robust pentru a-l susține. După câteva săptămâni, el va stăpâni această poziție de stând în picioare, sprijinit și va începe să pășească repede, trecând de la o piesă de mobilier la alta pentru sprijin. El poate fi capabil chiar să meargă și să stea în piciorușe, fără sprijin. Odată ce el poate face acest lucru,  poate să se ridice în piciorușe singur atunci când cade sau chiar să adune o jucărie de pe jos, stând în picioare.

La vârsta de 9 sau 10 luni copilul va începe să-și dea seama că poate să îndoaie genunchii și va vedea că poate să revină în poziție verticală după aceea. Aceasta este o activitate mai grea decât ai putea crede.

De la 11 luni bebelușul tău va putea, probabil, să stea în picioare singur, fără sprijin. El poate merge dacă îl ții de mână, deși, probabil, va merge în vârful piciorușelor până când mersul său va deveni pasiv.
La 13 luni, trei sferturi dintre copii mici au dobândit deprinderea de mers pe cont propriu. Cu toate acestea, el este încă nesigur.

După acești primi pași spre magica independență, copilul va începe să stăpânească punctele fine de mobilitate:

primii-pasi-bebe-baietel-care-merge-singur

La 14 luni, bebelușul tău ar trebui să poată să stea singur în picioare. El va putea să stea ghemuit și apoi să se ridice din nou și, de asemenea, el va putea chiar să meargă cu spatele.

Până la 15 luni copilul tău poate fi destul de bun la mersul pe jos. El se poate bucura de aruncatul jucăriilor și apoi să pornească singur să le recupereze.

La aproximativ 16 luni, copilul tău va începe să manifeste un interes deosebit în urcatul și coborâtul scărilor. Chiar dacă nu va putea să urce și să coboare singur, el va fi fascinat de această activitate și o va pune pe mama lui să exerseze împreună cu el câteva luni de-acum înainte.

La vârsta de 18 luni este probabil ca elsă meargă foarte bine. El acum va dori să urce peste tot, să exploreze toată mobila. Va încerca diverse activități, cum ar fi lovirea unei mingi cu piciorul, chiar dacă nu întotdeauna cu șanse de succes. Tot la această vârstă îți va arăta și primii pași de bebe pe ringul de dans.

Cum să-ți încurajezi copilul să facă primii pași

Pe măsură ce bebelușul învață să stea în picioare, el poate avea nevoie de ajutor pentru a reuși să ajungă din nou jos. Dacă bebelușul începe să plângă după tine, după ce a reușit să se ridice, recomandarea pediatrilor este să nu îl așezi tu în fund. În schimb, arată-i cum să-și îndoaie genunchii, astfel încât să poată sta jos, fără să se rostogolească sau să cadă și să se lovească.

primii-pasi-bebe-mama-care-ajuta-bebelusul-sa-se-ridice

După ce a făcut primii pași de bebe, îl poți încuraja să meargă în picioare sau în genunchi și îl poți ține de mânuțe ușor, în timp ce se îndreaptă spre tine. El se va bucura, de asemenea, dacă va putea să-și tragă singur camionul de jucării sau dacă va putea să ajungă la jucăria preferată pe propriile picioare. Academia Americana de Pediatrie recomandă să lași bebelușul să ajungă doar la jucăriile sale. Altfel, dacă îi permiți să atingă chiar totul, fără niciun fel de restricții, din neatenție, el poate înghiți lucruri mărunte sau chiar substanțe toxice care îi pot pune viața în pericol. Poți, de asemenea, să renunți la încălțăminte și să-l lași să se plimbe cât mai mult posibil desculț. Mersul desculț ajută la îmbunătățirea echilibrului și coordonării și astfel copilul tău va învăța să meargă corect. Ca întotdeauna, asigură-te că bebelușul tău se află într-un mediu adecvat, în condiții de siguranță în care să-și perfecționeze abilitățile sale noi. Niciodată nu lăsa copilul nesupravegheat.

Când e cazul să te îngrijorezi dacă bebelușul tău nu face primii pași

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu a făcut primi pași de bebe. S-ar putea ca lui să-i ia un pic mai mult timp decât celorlalți. Asta nu înseamnă că nu este sănătos și perfect normal. Totuși, în cazul în care observi că bebelușul tău a rămas în urmă în mod semnificativ, consultă un medic pediatru. Ține minte că bebelușii sunt diferițe. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că există posibilitatea ca bebelușii care s-au născut prematur să înceapă să meargă mai târziu decât cei născuți la termen.

Surse foto: Unsplash, Pixabay

Articolul urmator
Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?
Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială
    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială

    Cât de des vezi un străbunic care își învață strănepotul de 1 an să meargă? Nu prea des, însă internetul ne surprinde mereu. Bătrânul nu credea...

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți
    Parteneri în sarcină: Prin ce pași obligatorii trebuie să treacă împreună un cuplu de viitori părinți

    Atunci când urmează să se nască un copil, cea mai multă atenție se îndreaptă către rolul mamei. Articolul de astăzi vorbește despre importanța ambelor roluri –...

    Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la suzetă: plan simplu în 7 pași eficienți
    Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la suzetă: plan simplu în 7 pași eficienți

    Suzeta e foarte utilă în cazul bebelușilor, dar situația se schimbă atunci când acesta crește. Uite 7 metode prin care îl poți convinge pe cel mic să renunțe la...

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    © 2024 Qbebe