Varicela
Cauze si simptome - Este cauzata de un virus extrem de contagios, virusul varicelo-zosterian care se raspunadeste prin intermediul aerului sau prin contact fizic, iar perioada de incubatie este intre 10-21 zile. Simptomele fizice debuteaza cu pete pruriginoase, de obicei localizate pe piept si spate, raspandindu-se apoi pe intregul corp in urmatoarele 3-4 zile. Petele devin apoi blistere care se pot sparge usor si forma cruste. Alte simptome: febra, letargie, durere de cap, tuse si rinoree
Tratament - majoritatea copiilor isi revin complet fara tratament, paracetamolul este recomandat pentru tratarea febrei si ameliorarea durerii, iar cremele topice reduc mancarimea pielii. Baile caldute, hainele lejere, unghiile taiate scurt si manusile pot preveni scarpinatul ce conduce la cicatrici. Datorita vaccinului existent in prezent, nu este o afectiune prea des intalnita, insa este foarte contagioasa, se raspandeste usor, lasa o iritatie si pete sau blistere.
Stafilococ auriu
Cauze simptome - este o infectie bacteriana la nivelul pielii si al tesutului moale caracterizata de rani deschise si celulita, fiind extrem de contagioasa si usor transmisa in randul scolarilor si al prescolarilor.Tratament - implica administrarea pe cale orala a antibioticelor, precum clindamicina si tetraciclina, iar prevenirea implica o igiena regulata si evitarea contactului cu leziunile/cicatricile altor persoane
Eczema
Cauze si simptome - eczema implica o serie de afectiuni de tipul inflamatiei pielii, cea mai frecventa fiind dermatita atopica. Aceasta este caracterizata de o eruptie pruriginoasa care apare cel mai adesea pe fata si scalp, in primul an de viata si poate fi uscata, cu cruste, blistere, care supureaza, sangereaza sau e calda la atingere. Cauza exacta ramane necunoscuta, fiind luati in considerare factori genetici si de mediu.
Tratament - deoarece mancarimile pot interfera cu somnul sau cu alte activitati zilnice si pot cauza suprainfectare, incercati sa descurajati scarpinatul; taiati scurt unghiile iar pentru bebelusi ajuta manusile sau infasatul. Majoritatea situatiilor de eczema dispar de la sine odata cu varsta, insa pana atunci este necesara monitorizarea continua; ajuta aplicarea de doua ori pe zi a unei creme emoliente, hainele de textura moale, evitarea factorilor declansatori, folosirea unor detergent delicat si a produselor de igiena lipsite de parfum.
Urticarie
Cauze si simptome - portiunile cu mancarimi, rosii si umflate oriunde pe corp cauzate de histamine reprezinta cauza aparitiei urticariei (la polen, alergeni animali, anumite alimente, ciupituri de insecte, medicamente - cum sunt aspirina si penicilina sau infectii de natura streptococica). Dureaza de obicei cateva ore sau zile si apoi dispare de la sine.Tratament - puteti ameliora mancarimea prin intermediul unei bai reci, aplicarea unei lotiuni cu calamina si purtarea de haine largi. In cazuri grave un antihistaminic poate fi recomandat pentru minimizarea umflaturii; cand este prezenta si respiratia dificila/umflarea fetei trebuie sa apelati la medic de urgenta.
Impetigo
Cauze si simptome - o infectie a pielii contagioasa cauzata de bacterii (stafilococi sau streptococi) care arata ca portiuni de blistere mici, rosii (cauzeaza mancarime de obicei in jurul gurii si a nasului) ce se pot sparge si supura un lichid galbui ce formeaza apoi cruste. Blisterele apar de obicei la 1-10 zile dupa infectie, in functie de tipul de bacterie. Este extrem de contagios, raspandirea aparand prin atingerea cu piele infectata sau folosirea in comun a obiectelor personale (lenjerie sau imbracaminte, jucarii)Tratament - necesita de obicei antibiotic pe cale orala, curatarea ranilor de doua ori pe zi si aplicarea unei creme bactericide. Vindecarea poate necesita 7-10 zile, timp in care leziunile trebuie acoperite, iar hainele spalate zilnic. Scarpinatul trebuie impiedicat (poate determina proliferarea), apelati la manusi si curatati mainile dupa toaleta ranilor.
Alunite
Cauze si simptome - pete sau semne benigne pe piele de diferite marimi si forme care pot iesi in evidenta, iar culoarea lor variaza de la bej, roz deschis, la maro inchis si chiar negru. Expunerea la soare le poate creste numarul, insa de obicei nu sunt periculoase.Tratament - nu necesita de obicei tratament, dar melanomul, o forma extrem de periculoasa de cancer al pielii, se poate dezvolta din alunite. Se impune monitorizarea constanta a alunitelor care au forma inegala, contin mai multe culori, au margini neregulate sau se maresc.
Psoriazis
Cauze si simptome - afectiune cronica a pielii in care apar portiuni de piele rosii, inflamate si acoperite de piele alba, solzoasa (celulele epiteliale sunt produse mai rapid decat este normal, aparand o aglomerare de tipul placilor). Psoriazisul cu placi si cel gutat apar cel mai adesea la copii.Tratament - depinde de tipul si severitatea sa si poate implica creme, uleiuri si lotiuni hidratante, medicatie orala sau terapie usoara
Pecingine
Cauze si simptome - afectiune a pielii care se prezinta ca inele solzoase cu diametrul de cativa centimetri, rosii, umflate, similare basicilor. Este contagioasa si transmisa prin contact direct cu persoane infectate, animale si obiecte personale (prosoape, perii si haine)
Tratament - crema topica antifungica trebuie sa fie aplicata pe zonele afectate pentru trei-patru saptamani, persistand si dupa disparitia iritatiei. Daca nu are eficienta, se impune medicatie orala. Pentru reinfectare, trebuie sa uscati bine corpul copilului si sa-l mentineti rece, spalati hainele si lenjeria, nu lasati sa foloseasca in comun haine si obiecte personale.
Negi
Cauze si simptome - excrescente benigne, de obicei la nivelul picioarelor sau mainilor, cauzate de infectarea cu papiloma virus uman (HPV). Sunt in general nedaunatori, nedurerosi, dar contagiosi (prin atingerea unui obiect)
Tratament - ocazional dispar si fara tratament, insa poate dura cateva luni, intre timp virusul existent proliferandu-se si generand excrescente noi. Se recomanda tratamentul cu acid salicilic, cantharidin sau azot lichid. Copiii nu trebuie sa ii atinga (trebuie acoperiti cu leucoplast) sau sa isi roada unghiile.
Miliaria
Cauze si simptome - glandele sudoripare blocate constituie motivul pentru aparitia sa. Miliaria seamana cu niste cosuri mici rosii sau roz si se observa pe capul, gatul si umerii bebelusilor cand cei mici sunt imbracati excesiv (dar si intr-o vreme torida).
Tratament - creme sau lotiuni topice recomandate de medic sunt suficiente pentru a trata problema care va disparea in decurs de cateva zile
Dermatita de contact
Cauze si simptome - pielea unor copii reactioneaza dupa ce ating alimente, detergenti sau plante, aparand o iritatie in interval de 48 ore. Cazurile minore includ inrosire si iritatie cu mici protuberante rosii, iar in cele grave se observa inflamare, inrosire si blistere mari.
Tratament - dispare de obicei in decurs de o saptamana, dar poate fi tratata si cu o crema antiinflamatorie cum este cea cu hidrocortizon
Citeste si:
6 probleme ale pielii bebelusului cu care te poti confrunta
Iritatiile la copii - Ghidul iritatiilor copilului tau
Sfatul specialistului
Doamna doctor Adina Margaritescu - Medic Specialist Dermatologie, Klinica Doamna Ghica ne-a oferit urmatoarele informatii:
"Pielea copiilor este sensibila, de aceea recomand parintilor sa trateze cu toata atentia respectarea regulilor de igiena, sa verifice continutul, calitatea si termenul de valabilitate al produselor folosite pentru igiena copiilor, precum si compozitia tesaturilor hainutelor care vin in contact direct cu pielea micutilor.
Poate considerati ca nu este anotimpul potrivit, insa as dori sa incepem cu iritatiile care apar de la caldura. Acestea se pot intalni si acum, mai ales dintr-un exces al parintilor de a imbraca copilul extrem de gros. Iritatiile sunt des intalnite in randul bebelusilor si copiilor mici, care nu se pot plange de supra-incalzire si apar sub forma unor eruptii de culoare rosie la nivelul pielii, gatului, sub brat, in zona de contact cu scutecul, pe piept sau fundulet. Se recomanda adoptarea hainutelor, potrivirea temperaturii in camera si utilizarea cremelor pe baza de oxid de zinc sau dermato-corticoizi blanzi atunci cand situatia o impune.
O usoara inrosire a pielii dupa ce aceasta intra in contact cu diferite substante, obiecte cu potential iritativ sau chiar alimente, poate fi primul semn al aparitiei unei dermatite de contact. Aceasta este evidenta in circa 48 de ore de la expunere si consta in aparitia unor bubite mici, a pruritului sau chiar evolutia acestora cu aparitia de veziculare. Vestea buna este ca aceasta dispare dupa ce factorul declansator este indepartat.
Dermatita atopica - da adevarate batai de cap proaspetelor mamici, aceasta fiind o afectiune a pielii foarte des intalnita in randul bebelusilor. Dermatita atopica apare mai ales la bebelusii cu un teren atopic mostenit, predispus pentru alergii. Iritatia se intinde pe portiuni mari de piele (fata, gat, pliuri mari, coate, genunchi, regiuni inghinale), pielea este uscata si rosie, acoperita de scuame si insista o senzatie de mancarime. Se recomanda purtarea hainelor largi, din fibre naturale, utilizarea lotiunilor locale si a tratamentului medicamentos prescris de medic.
Boala mana - picior - gura - este o afectiune rara, desi in ultima vreme au fost semnalate cateva cazuri in colectivitate. Aceasta este specifica copilariei si este provocata de enterovirusuri pe fondul unui sindrom gripal. Simptomele constau in: eruptii cu aspect specific la nivelul mainilor, picioarelor, cavitatii bucale. Se transmite foarte usor prin tuse, stranut.
Varicela - binecunoscuta boala a copilariei, infectie virala contagioasa, se transmite cu usurinta si se manifesta printr-o eruptie pe aproape tot corpul. Simptomele sunt aceleasi pentru majoritatea copiilor, sunt precedate de un sindrom pseudo-gripal si la nivel cutanat. Debuteaza cu aparitia de bubite rosii care in scurt timp se transforma in vezicule, care ulterior se acopera de cruste. Boala dispare dupa 2 saptamani, se recomanda utilizarea de lotiuni care sa calmeze mancarimile si medicatie impotriva febrei.
Negii - apar de obicei pe maini sau picioare si sunt contagiosi. Apar spontan, pot sa dispara de la sine si pot reaparea oricand. Tratamentul poate include remedii locale sau indepartarea prin electrocauterizare, desi in cazul copiilor aceasta nu este recomandata.
Urticaria - iritatii sub forma unor pete rosii pe piele care dau senzatia de mancarime sau arsuri. Poate fi provocata de alimente sau medicamente si poate dura pana la cateva zile. Si in acest caz, indepartarea factorului declansator duce la disparitia iritatiilor."
Multumim doamnei doctor Adina Margaritescu pentru informatiile oferite.
Surse:
www.clinuvel.com; www.webmd.com; https://my.clevelandclinic.org