Una din cele mai importante reguli ale parentingului tradițional include limitarea timpului petrecut pe telefon, pe calculator, în mediul online, pe orice fel de dispozitiv inteligent. Adesea, părinții care adoptă acest mod de creștere și de educare a copilului sunt văzuți ca fiind autoritari, rigizi, tradiționaliști. O mamă susține că a încălcat aproape toate regulile parentingului tradițional, inclusiv pe cea mai importantă dintre ele, lăsându-și copiii să petreacă timp nelimitat pe telefoane, laptopuri și tablete și rezultatul a fost uimitor.
„Am încălcat cea mai importantă regulă a parentingului, chiar în primii ani de viață ai copiilor mei”
Mamă mărturisește că încă de când a dat naștere primului ei prunc, și-a făcut un scop din a se asigura că este fericit, sănătos și va deveni un adult de succes. Desigur că femeia a citit numeroase cărți și articole despre parenting, a ascultat părerea mai multor persoane și majoritatea regulilor le-a respectat în cu multă rigurozitate.
A citit copiilor ei povești zilnic, a vorbit cu ei despre sentimentele care îi încercau și i-a ajutat să își exploreze creativitatea și în același timp să își facă timp pentru activități în aer liber. Doar că unele dintre regulile parentingului tradițional nu i s-au părut a fi cea mai bună opțiune pentru familia ei. Unele păreau chiar învechite pentru familia modernă din ziua de astăzi.
„Copilul meu când era mic se trezea de trei, până la patru ori pe noapte și trebuia noi ca părinți să dormim alături de el pentru a avea un somn odihnitor. Experții susțin că în cele mai multe cazuri, dormitul în același pat cu copilul are un impact negativ, dar din punctul meu de vedere s-a dovedit a fi cea mai bună variantă pentru toată lumea. Așadar, dimineața ne trezeam cu toții în același pat odihniți și fericiți. Conform părerilor experților în parenting am dat greș în ceea ce privește respectarea celei mai importante reguli dintre toate, limitarea timpului petrecut în fața ecranului”, mărturisește mama.
„Dacă ar afla experții în parenting, ar fi oripilați de cât de mult timp petreceau copiii mei în fața telefonului”
Femeia își continuă povestea de viață și susține că nu a stabilit niciodată o limită în ceea ce privește folosirea dispozitivelor inteligente de către copiii ei. Telefonul, tableta și calculatorul fac parte din societatea modernă actuală și, deși cunoștea pericolele petrecerii timpului în mod abuziv în fața ecranelor luminoase, mama și-a lăsat pruncii să stea cât și-au dorit în fața ecranului, atâta timp cât socializau, se comportau frumos, veneau acasă cu note bune, petreceau suficient timp în natură.
„Până la vârsta de 3 ani, toți copiii mei se jucau jocuri video și nici măcar nu știau să meargă atunci când au văzut primul desen animat. Dar petreceam suficient de mult timp împreună ca și familie și ne asiguram că au parte de foarte multă mișcare, mai ales în aer liber. Am avut momente în care m-am îndoit de decizia mea și m-au întrebat dacă nu este o nebunie să îi educ în felul acesta. Dar pe măsură ce anii treceau, am devenit din ce în ce mai sigură că telefonul, tableta și calculatorul nu reprezintă cei mai mari inamici ai părinților, atâta timp cât adulții se ocupă de educația copiilor așa cum trebuie”, susține femeia.
„Încălcarea regulii a fost valabilă și atunci când copiii s-au mai mărit”
Mama nu a limitat niciodată timpul petrecut de copiii ei în fața ecranelor și nu s-a arătat deranjată nici măcar atunci când băieții ei se jucau patru ore încontinuu un joc video. Nici măcar atunci când se uitau la două sau chiar trei filme unul după altul nu și-a pus nici un semn de întrebare, atâta timp cât copiii se întorceau cu note mari, făceau acțiuni de voluntariat în comunitatea din care făceau parte și creșteau sănătoși, fericiți și empatici. În ciuda timpului petrecut în fața ecranului, copiii au devenit tineri de succes.
„La momentul actual, fiica mea este la liceu și este pe primul loc în clasa ei. A făcut mai mult de 150 de ore de voluntariat în comunitatea noastră, lucrează pe timpul verii ca și arbitrul de softball și este un atlet de succes. Și acum preferă să se joace jocuri video ore în șir. Fiul meu este în primul an la facultate, la Științe ale calculatoarelor.
În timpul liceului a petrecut cel puțin patru sau cinci ore în fața ecranului, jucându-se diferite jocuri, scriind coduri sau uitându-se la filme. Iar acum a ajuns studentul lunii, ținând cont că înainte cu 6 luni să plece la facultate ne-am uitat împreună la 15 sezoane din Supernatural, timp care ne-a întărit și mai mult relația mamă fiu”, susține curajoasa mămică.
Așadar, cât de nociv este statul pe telefon, cât de periculoase sunt jocurile video și cine are dreptate? Experți în parenting sau părinții care se dovedesc a fi permisivi cu copiii lor? Cât de mult este prea mult timp petrecut în fața ecranului și cum ar trebui să abordăm lucrurile de acum înainte?
Surse foto: unsplash.com, pexels.com
Surse articol: businessinsider.com